Penelope Nelly: Η τέχνη βοηθάει τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τους σκοτεινούς καιρούς. Ανέκαθεν τις στιγμές του μεγάλου φόβου και του εγκλεισμού, οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν”

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικο σας έργο; Το έργο μου GLASSWING FLIRT αποτελείται από δυο πίνακες, είναι εμπνευσμενο από την Αρχαία Ελλάδα τον ρομαντισμό, την μοντέρνα τέχνη  και το κίνημα του παρνασσισμού μέσω του  εκπροσώπου Théophile Gautier,  βασισμένο στη θεωρία του  «η τέχνη για την τέχνη» «l’ art pour l’ art». Τα συναισθήματα που επικρατούν στο θεατή αντικρίζοντας το έργο μου ποικίλουν. Επένδυσα στα χρώματα και την ψυχική διάθεση οπότε εκ πρώτης όψεως σου προκαλεί χαρά και ανεβαίνει η σερετονίνη σου, εμπνευσμενο λοιπόν από στοιχεία του παρνασσισμού δίνω σημασία στην ακρίβεια της έκφρασης και στη λεπτομέρεια όποτε χρειάζεσαι χρόνο να ανακαλύψεις όλα αυτά που υπάρχουν στους πίνακες. Εμπνευσμένη μέσω της μουσικότητας του στίχου και των ποιημάτων υιοθετώ τη μελωδικότητα των χρωμάτων και τις επαναλήψεις με τη λέξη κλειδί το “Φλερτ”. 

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο, στη Νέα παραλία; Η συμμετοχή μου στο “γυάλινο περίπτερο” με την υπέροχη ομάδα της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ της Χρύσας Μπαρτζώκα, μου δίδει ιδιαίτερα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση δημιουργίας, δεδομένου ότι τα όμορφα καλλιτεχνικά έργα μας θα είναι θεματικά διαθέσιμα σε όλο το κόσμο της πόλης μας κατά τον καθημερινό τους περίπατο, ώστε να δώσουν χρώμα, ελπίδα και αισιοδοξία. 

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Πίστευω ότι οι καλλιτέχνες προηγούμαστε της εποχής μας και είμαστε αυτοί που σε τέτοιες δύσκολες περιόδους πρέπει να αναζητάμε καινούριες συνθήκες και να δημιουργούμε δίνοντας τροφή στον πολιτισμό μας. Η τέχνη βοηθά τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τους σκοτεινούς καιρούς. Ανέκαθεν τις στιγμές του μεγάλου φόβου και του εγκλεισμού οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν. Οι άνθρωποι της τέχνης χρησιμοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις κεραίες τους ώστε να πιάνουν τα νέα μηνύματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι προηγούνται και της εποχής τους. 

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει  εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μίας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Υπάρχει ανάγκη για διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Η Επιμονή Τέχνη έχει έμπρακτα αποδείξει με τις καλλιτεχνικές δράσεις της ότι συνεχώς αναζητά τρόπους και χώρους έκφρασης (Μπενσουσάν Χαν, γκαλερί, Αρχαιολογικό Μουσείο) ώστε να βελτιώσει το πολιτιστικό πολιτισμικό επίπεδο της πόλης μας, που έχει πλούσια καλλιτεχνική ιστορία. Τούτη δε τη χρονική περίοδο με την πανδημία του κορονοιού που έπληξε τη σωματική και ψυχική υγεία όλου του κόσμου, είναι απολύτως έτοιμη και ανοικτή σε όλες τις προτάσεις και προκλήσεις νέων δράσεων, στο restart  μίας νέας εποχής που μετά covid θα ζήσουμε.

Penelope Nelly Tsiakyridou 
Designer & Creative director of Kuro Fashion & Fine Art Designer, Editor in chief and Trendsetter Musician, Singer. 

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νοιώθετε οτι αγκαλιάζει τους καλλιτεχνες; Η ιστορια της Θεσσαλονίκης ειναι πολυπολιτισμική και βιωματικά μέσα από τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων στήριζε πάντοτε τις καλλιτεχνικές δράσεις αναδεικνύοντας τους καλλιτέχνες. Μάλιστα για αυτό τον λόγο επιβραβεύτηκε με την επιλογή της ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.