Οι πιο κοινοί προβληματισμοί που έχει κάθε νέος σήμερα

Οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα της μοντέρνας ζωής, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό είναι φυσικά αναμενόμενο και φυσιολογικό, αφού ο κάθε νέος που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της ανήλικης και ενήλικης ζωής ανησυχεί για το μέλλον του και για το κατά πόσο θα εκπληρώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε τους πιο συνηθισμένους προβληματισμούς που κάθε νέος έχει σήμερα, καθώς και πώς μπορεί το οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο να γίνει πιο υποστηρικτικό σε σχέση με αυτούς!

Σπουδές και καριέρα

Ένα από τα πράγματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους νέους σήμερα είναι τι σπουδές θα ακολουθήσουν και τι προοπτικές καριέρας έχουν οι επαγγελματικοί τομείς που τους ενδιαφέρουν. Το νεαρό της ηλικίας στην οποία καλούνται να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί στη σημερινή εποχή προκαλούν άγχος στους νέους, οι περισσότεροι από τους οποίους δυσκολεύονται να πάρουν μία απόφαση.

Να σπουδάσουν σε ένα κολλέγιο, όπως το Mediterranean College, σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ, ή μήπως να φύγουν στο εξωτερικό; Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν το μυαλό των νέων που προσπαθούν να συνδυάσουν τα ενδιαφέροντά τους με ένα επάγγελμα που θα τους προσφέρει οικονομική σταθερότητα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός στα πλαίσια του σχολείου, καθώς και καθοδήγηση από έμπειρους επαγγελματίες, η οποία θα θέσει σταθερά θεμέλια για το μέλλον τους!

Ψυχολογία και ευεξία

Η ψυχολογία των νέων δέχεται πολλές προκλήσεις και δοκιμασίες, ακόμα και μετά το πέρας της εφηβείας. Η πίεση του οικογενειακού περιβάλλοντος, οι προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από αυτούς, οι επιρροές του φιλικού περιβάλλοντος και των Social Media δημιουργούν έναν κλοιό γύρω τους. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί νέοι να αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη!

Για να βοηθήσει τους νέους ψυχολογικά και να προάγει την ευεξία τους, η οικογένεια και το κοντινό κοινωνικό περιβάλλον οφείλουν να είναι υποστηρικτικά. Η ανοιχτές συζητήσεις, οι τεχνικές τόνωσης της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, η αυτοφροντίδα, και η ενσυνειδητότητα αποτελούν σημαντικές πρακτικές βελτίωσης της ψυχολογίας των νέων. Η βοήθεια από κάποιο ειδικό είναι επίσης πολύτιμη, αφού ο νέος είναι πολύ πιθανό να μη θέλει να μοιραστεί όσα τον προβληματίζουν με το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.

Προσωπική ταυτότητα

Οι νέοι πάντα αναζητούσαν και συνεχίζουν να αναζητούν την προσωπική τους ταυτότητα και τη θέση τους μέσα στην κοινωνία. Οι περισσότεροι νέοι μάλιστα νιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά, ότι η κοινωνία στην οποία ζουν δεν τους αντιπροσωπεύει και ότι η ταυτότητά τους δεν είναι ξεκάθαρη. Έτσι, πειραματίζονται ξεκινώντας ένα εσωτερικό ταξίδι για να ανακαλύψουν το ποιοί είναι, ποιές είναι οι αξίες τους και ποιά είναι η θέση τους στον κόσμο.

Σε αυτό το ταξίδι, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, έχοντας δίπλα τους άτομα που εμπιστεύονται και με τα οποία νιώθουν άνετα να μιλήσουν. Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπως και το περιβάλλον του σχολείου θα πρέπει να αποτελεί μία ασφαλή βάση για να μπορεί να εκφραστεί ο νέος. Με τη στήριξή τους, το ταξίδι προς την ανακάλυψη της προσωπικής ταυτότητας μπορεί να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις!

Εξωτερική εμφάνιση και αυτοεικόνα

Η εξωτερική εμφάνιση και η αυτοεικόνα, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο βλέπει κάποιος τον εαυτό του, είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα τους νέους, ήδη από την εφηβεία. Τα κοινωνικά πρότυπα είναι τις περισσότερες φορές πιεστικά για τους νέους, οι οποίοι προσπαθούν να συμμορφωθούν με αυτά, ώστε να νιώθουν αποδεκτοί. Έτσι, η απόσταση ανάμεσα στην εικόνα που βλέπει ο νέος στον καθρέφτη του και στα μη-ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που παρουσιάζουν τα Social Media τον κάνει να νιώθει ανασφάλεια και ανεπάρκεια.

Πολλές φορές μάλιστα, η μη ικανοποίηση που νιώθει ο νέος για την εικόνα του μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές, αλλά και ψυχολογικές διαταραχές. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι νέοι να μάθουν να σκέφτονται θετικά για το σώμα και την εικόνα τους, χωρίς να πέφτουν στην παγίδα της σύγκρισης. Επιπλέον, θα πρέπει να κατανοήσουν την επιρροή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον εαυτό τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για αυτό-αποδοχή!

Παρόλο που οι προβληματισμοί που έχουν οι νέοι διαχρονικά παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές ομοιότητες, η τεχνολογικές εξελίξεις και οι κοινωνικές συνθήκες του σήμερα δημιουργούν επιπλέον προκλήσεις. Γι’ αυτό, η στήριξη του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος είναι πιο σημαντική από ποτέ!