NIKOΣ ΝΥΦΟΥΔΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ανθρώπινο δυναμικό, τουρισμός, εξαγωγές συν την πρωτογενή μας παραγωγή αποτελεί ένα τετράπτυχο που χρειάζεται να γίνει “εικόνισμα” στο γραφείο του κάθε υπουργού. 

 

 

 

Νέος, ωραίος, επαγγελματικά και κοινωνικά πετυχημένος. Τί είναι αυτό που εύχεσαι για το 2018;

 

Υγεία, υγεία και πάλι υγεία! Σαν αυτήν δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Από εκεί και πέρα, στη χώρα εύχομαι να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία καθώς ίσως είναι η πιο κρίσιμη χρονιά στην εποχή των μνημονίων, ιδίως όταν για πρώτη φορά ένα μεγάλο εθνικό θέμα όπως η επίλυση του Σκοπιανού φαίνεται να “χτυπά την πόρτα μας”.

 

Η «λέξη» πολιτική συνεχίζει να είναι μέσα στους στόχους σου για το μέλλον;

 

Ο πολίτης κατά τον Αριστοτέλη, πρέπει να είναι κοινωνός αρχής: Δεν αρκεί απλά να ενδιαφέρεται για τα κοινά, αλλά είναι αναγκαίο να ασκεί εξουσία. Εκτιμώ ότι αυτός ο ορισμός του μεγάλου Μακεδόνα φιλόσοφου είναι κάτι σαν “οδηγός” για το πως πολιτεύομαι εδώ και περίπου μια δεκαπενταετία. Είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην αυτοδιοίκηση, είτε από όποιο μετερίζι μας καλεί το εθνικό καθήκον.

Μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. Κεντρική πολιτική σκηνή ή Δήμος;

Η προσπάθεια που κάνουμε τόσα χρόνια στο Ποτάμι συνεχίζεται αδιάκοπτα μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Άλλωστε ήμουν βασικός υποστηρικτής της κίνησης του Σταύρου Θεοδωράκη να συμμαχήσει για την ίδρυση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς πιστεύοντας στη δύναμη της λογικής. Αυτός ο τόπος πρέπει άμεσα να ξεπεράσει το σοκ του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού που ακολούθησε το σοκ των μνημονίων. Και μόνο η μεγάλη προοδευτική παράταξη ενωμένη μπορεί να χαράξει το δρόμο για την μετά-μνημονιακή εποχή.

Τώρα όσον αφορά το δήμο, να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει μέρα που να μην με απασχολήσει σοβαρά η ανάπτυξη του τόπου μου, που γεννήθηκα και μεγάλωσα παλεύοντας διαρκώς για ένα καλύτερο αύριο.

Μοιράζεις τη ζωή σου ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει χρόνος για την οικογένειά σου; Για τον ίδιο τον Νίκο;

Η ισορροπία σε όλα αυτά είναι το ζητούμενο. Και είμαι πολύ τυχερός που η σύντροφός μου, η Χριστίνα Κανατάκη, συμβάλει πολύτιμα στο να υπάρξει. Από την άλλη, η δημιουργικότητα, που εκφράζεται τόσο μέσω της πολιτικής όσο και της επιχειρηματικότητας είναι μάλλον ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα του εαυτού μου. Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο, πολλές φορές αναρωτιέσαι και έχεις αμφιβολίες αν είμαι καλός πατέρας και σύντροφος, αλλά όπως λέει και η λαϊκή ρήση, η “νεκροψία θα δείξει”.

Πέτυχες την «παρεξηγημένη» εξωστρέφεια με επιχειρήσεις στο Λονδίνο, αλλά παράλληλα και με 3 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Ποιο είναι το μυστικό για τους νέους επιχειρηματίες;

 Να αγαπάς αυτό που κάνεις και να ακολουθείς το ένστικτό σου. Με την αγάπη προσπερνάς όλους τους κάβους και τα εμπόδια που θα βρεις στο δρόμο σου. Με το ένστικτο μειώνεις πολλές φορές τον χρόνο των αποφάσεων και τη γέννηση των αμφιβολιών που είναι τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα.

 

Ποια πιστεύεις ότι είναι η συνταγή για μια πετυχημένη οικονομική πολιτική ύστερα από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και εξάντλησης;

Η επιμονή και η στόχευση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ίσως έτσι καταφέρουμε και πολεμήσουμε και τις παθογένειές μας. Ανθρώπινο δυναμικό, τουρισμός, εξαγωγές συν την πρωτογενή μας παραγωγή αποτελεί ένα τετράπτυχο που χρειάζεται να γίνει “εικόνισμα” στο γραφείο του κάθε υπουργού.

Το νέο πολιτικό κόμμα, με αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά, πιστεύεις ότι θα συντελέσει θετικά στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας ή θα είναι άλλη μία πολιτική παρουσία στη βουλή;

Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι η ιδανική λύση για τον τόπο. Αλλά από τη θεωρία μέχρι την πράξη, χρειάζεται πολύ μεγάλη σκληρή δουλειά από όλους μας. Να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους ότι ο νέος φορέας δεν είναι απλά μια ανακύκλωση προσώπων αλλά η βάση και ο καταλύτης μαζί για την επαύριον αυτού του τόπου.