For Ludwig… | Ίρις Λουκά – Τίτος Γουβέλης – Τάνια Τσανακλίδου

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020 ώρα έναρξης 20:30.

Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα)

Η συναυλία “for Ludwig…” είναι αφιερωμένη στον Beethoven, χαρτογραφώντας από τον Bach ως τον Hindemith το μουσικό σύμπαν πριν και μετά από αυτόν και καταθέτοντας το τελευταίο έργο του Shostakovich, τη Σονάτα για βιόλα και πιάνο, που το 4ο μέρος της είναι όλο βασισμένο στο μοτίβο της Σονάτας υπό το σεληνόφως.

Δύο καταξιωμένοι μουσικοί, μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η βιολίστα και υποψήφια διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου Ίρις Λουκά και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης συμπράττουν σε μια μοναδική συναυλία σε έναν χώρο εξαιρετικής ακουστικής και αισθητικής, την ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Μαζί τους, η μοναδική Τάνια Τσανακλίδου σε ρόλο αφηγητή, διαβάζει αποσπάσματα από γράμματα του Beethoven και μας θυμίζει την ανθρώπινη και καθημερινή πλευρά του πιο αγαπημένου συνθέτη όλων των εποχών…

“for Ludwig…”

Ίρις Λουκά, βιόλα

Τίτος Γουβέλης, πιάνο

Τάνια Τσανακλίδου, αφήγηση

Πρόγραμμα

J. S. Bach (1685-1750) – Σουίτα για τσέλο Αρ. 2 σε ρε ελάσσονα, BWV 1008

P. Hindemith (1895-1963) – Σονάτα για σόλο βιόλα, Έργο 25 Αρ.1

D. Shostakovich (1906-1975) – Σονάτα για βιόλα και πιάνο, έργο 147

Τιμές εισιτηρίων:

Ζώνη Α’ – ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ (σειρές 1-4): 15 €

Ζώνη Β’ – ΠΛΑΤΕΙΑ (σειρές 5-15): 12 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ / ΑΝΕΡΓΩΝ: 8 €

Πληροφορίες/κρατήσεις:

Υπηρεσία εισιτηρίων

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα Τ. 210-7234567

Online: www.ticketservices.gr

στο tickets.public.gr και στα καταστήματα Public

Η Ίρις Λουκά είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθηνών των τάξεων βιολιού του Τ. Αποστολίδη (1995) και βιόλας της Ι. Κάρτερ (2001) και απόφοιτος του ΕΚΠΑ του τμήματος Μουσικολογίας, του Μεταπτυχιακού ΠΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου “Ερμηνεία-Βιόλα” και υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει μακρά θητεία (πλέον της 25ετίας) και στα δύο όργανα στις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες. Τα τελευταία χρόνια, αφοσιώθηκε στη μελέτη των έργων του J. S. Bach για σόλο βιολί (έξι σονάτες και παρτίτες) και σόλο τσέλο (6 σουίτες) τα οποία και παρουσίασε στο σύνολό τους με πολλά προσωπικά ρεσιτάλ (Ωδείο Αθηνών, Αγγλικανική Εκκλησία, Μουσείο Ακρόπολης-Καρυάτιδες). Έχει γράψει και επιμεληθεί τις παραστάσεις “Viola Power”- H ιστορία της βιόλας στο Gazarte 2013 και “Πέστο Πρέστο με Μαέστρο” -η ιστορία της συμφωνικής ορχήστρας σε μια ώρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αλλού (2017) με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην οποία είναι μόνιμο μέλος από το 2008 στις βιόλες.

Ο Τίτος Γουβέλης σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφαλή, στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου με τον Peter Katin και στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας με τον Fali Pavri ως υπότροφος του Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ. Τα τελευταία χρόνια μελετά τακτικά με τον διάσημο πιανίστα και παιδαγωγό Dominique Merlet στο Παρίσι. Επίσης μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Nicolas Kynaston. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Academica Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.ά., συνεργαζόμενος με διακεκριμένους αρχιμουσικούς (E. Tabakov, A. Paris, Β. Φιδετζή, Ν. Αθηναίο, Β. Χριστόπουλο, Γ. Πέτρου κ.ά.). Δίνει τακτικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία, Κύπρο). Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργαζόμενος με σημαντικούς καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Σύνολο «Κύκλος», Melos Brass κ.ά.). Με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο συνεργάζονται τακτικά σε ρεπερτόριο για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια. Από κοινού με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο πολιτιστικό κέντρο Beton7 στην Αθήνα.

INFO IN BRIEF:

· “for Ludwig…”

· Ίρις Λουκά – Τίτος Γουβέλης – Τάνια Τσανακλίδου

· Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 20.30

· Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Καρύτση 8, 10561 Αθήνα