Χάρης Γεωργιάδης: “Το καλό θέατρο, είναι το μέσο που θα κρατήσει ενεργή την εγκεφαλική διέγερση”

Συνέντευξη με τον Χάρη Γεωργιάδη

“Ο ιδεώδης ηθοποιός, είναι το προϊόν μιας ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ διαίσθησης και σκληρής δουλειάς (τεχνικής), κατεργασμένο με τη φλόγα της εμπειρίας”

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Από το 1999 που ξεκίνησα να συμμετέχω σε διαφημίσεις και σ’ ένα ντοκιμαντέρ για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, όπου ενσάρκωνα τον Κόρυβο, τον πρώτο ολυμπιονίκη δρομέα.

Ποιον ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Είναι αρκετοί οι καλλιτέχνες που θαυμάζω, οπότε δεν μπορώ να ονοματίσω κάποιον.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Είναι δύο διαφορετικές λέξεις. Η καριέρα σημαίνει να εργάζεσαι στον κλάδο σου ανελλιπώς, ενώ η επιτυχία σημαίνει να εργάζεσαι στον κλάδο σου επιτυχώς.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Μπορεί κάποιος να γεννηθεί έχοντας καλλιτεχνική φλέβα, αλλά αν δεν εργαστεί πάνω σε αυτήν, καλλιτέχνης δεν πρόκειται να γίνει.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Το πάθος. Γιατί αν δεν έχεις πάθος για την τέχνη σου, τότε αυτή είναι στείρα.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Αν δεν νοιώσεις την θλίψει, δεν γίνεται να κλάψεις. Έτσι και στην δημιουργία. Πρώτα έρχεται η έμπνευση και μετά δημιουργείς. Αλλιώς, δεν δημιουργείς, προσποιήσει πως το κάνεις.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Αφήνω το κοινό να το κάνει αυτό. Εγώ κάνω αυτό που ξέρω, όσο καλύτερα μπορώ και αυτό που θα με χαρακτηρίζει πάντα ως καλλιτέχνη, θα είναι το αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εκτός από την παράσταση στον Χώρο 2510, που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουμε και τον επόμενο χειμώνα, σκηνοθετώ ένα δικό μου έργο στο θέατρο Εμπρός για τον μήνα Μάιο, συνεχίζω τα μαθήματα θεατρικής ξιφασκίας και σκηνικής πάλης στη δραματική σχολή που διδάσκω του Κάλβου-Καλαμπόκη «Αθηναϊκή Σκηνή», ετοιμάζω ένα σεμινάριο υποκριτικής για τον Μάιο, θα συνεχίσω στη νέα σεζόν το θεατρικό μου εργαστήρι κι έχω δύο προτάσεις για να σκηνοθετήσω δύο δραματικά έργα για τη νέα σεζόν. Αυτά προς το παρόν και βλέπουμε…

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα διαλέγατε; Το θέατρο ως θεσμός ή όπως έχει γίνει σήμερα; Ως θεσμός, με μία λέξη δεν περιγράφεται. “Μαγεία” δεν το λες, γιατί είναι αληθινό. “Η Τέχνη των Τεχνών” θα μπορούσα να πω, αλλά με μία λέξη το χαρακτηρίζω “Επιστήμη”. Θα συμφωνήσω λοιπόν με τον Στανισλάβσκι, όταν δύο αιώνων πίσω είχε εισαγάγει στα διδάγματά του τον όρο “επιστήμη της υποκριτικής”. Σήμερα όμως, έχει ξεπέσει αρκετά από μία μεγάλη μερίδα “καλλιτεχνών” κι έτσι ο χαρακτηρισμός που θα έδινα στην Υποκριτική, είναι “Υποκρισία” και στο Θέατρο, μια ποδοσφαιρική ορολογία: “θέατρο”.

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Ευκαιρίες δίνονται, αλλά από τα μικρά θέατρα λόγω οικονομικής δυσκολίας. Οι μεγάλες παραγωγές θα πάρουν τα “ονόματα” που ανακυκλώνονται για να τους φέρνουν το ευρύτερο κοινό στο θέατρο. Ο ιδεώδης ηθοποιός, είναι το προϊόν μιας ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ διαίσθησης και σκληρής δουλειάς (τεχνικής), κατεργασμένο με τη φλόγα της εμπειρίας. Για να δοθεί λοιπόν μια ευκαιρία σε κάποιον νέο καλλιτέχνη, θα πρέπει πρώτα να έχει καταρτιστεί αρκετά, πριν βγει στην αναζήτηση της ευκαιρίας/εργασίας. Τότε, θα του δοθεί η ευκαιρία και θα την αξίζει.

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Στην παράσταση “Κατερίνα Γώγου: Το Γαμώτο που δεν Έζησα” στο θέατρο «Χώρος 2510» στα Εξάρχεια, κάθε Τετάρτη στις 21:00 μέχρι 22/06/22 και στην παράσταση “Παραμόρφωση” στο θέατρο «Εμπρός» στου Ψυρρή, κάθε Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 20:00 μέχρι 21/05/22.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Το καλό θέατρο, είναι το μέσο που θα κρατήσει ενεργή την εγκεφαλική σου διέγερση. Αναζήτησέ το και μην απογοητευτείς από τις κακές παραστάσεις που θα τύχει να δεις. Υπάρχουν πολλές καλές παραστάσεις που περιμένουν να τις ανακαλύψεις

«ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ: ΤΟ ΓΑΜΩΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΖΗΖΑ» του Ανδρέα Ζαφείρη

ΘΕΑΤΡΟ 2510

Παίζουν οι: Έλενα Αϊβαλιώτου, Χαρά Νικολάου, Χάρης Γεωργιάδης

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ζαφείρης

Υπ. Επικοινωνίας: Ελευθερία Σακαρέλη

Από 4 Μαΐου – 22 Ιουνίου κάθε Τετάρτη: 21.00

Είσοδος: Κανονικό: 10€, Φοιτητικό /Ανέργων /ΑΜΕΑ: 5€

Τηλ. Κρατήσεων: 6975535197, 6974150386, 6942962965

ΘΕΑΤΡΟ 2510: Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια