Florentine Besousani: Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει «ρεύμα» στο χώρο σχεδιασμού κοσμήματος. Θα το έλεγα έμπνευση

“Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ψάξει μέσα του, να αναγνωρίσει τα ταλέντα του, να τα καλλιεργήσει και να «γίνει» καλλιτέχνης”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα σχεδίαζα. Σχεδίαζα γυναικίες φιγούρες, σχεδίαζα ρούχα για τις κούκλες μου και μεγαλώντας σχεδίαζα ρούχα για μένα. Ο χώρος της μόδας, για μένα, είναι ένας χώρος τέχνης. Άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με αυτό, στην ηλικία των 18, όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου σαν σχεδιάστρια μόδας.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Η εύκολη απάντηση είναι, ότι κάποιος γεννιέται καλλιτέχνης. Ειμαι σίγουρη ότι ολοι οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες, αλλά οι περισσότεροι δεν το έχουν ανακαλύψει. Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας από εμάς να ψάξει μέσα του, να αναγνωρίσει τα ταλέντα του, να τα καλλιεργήσει και να «γίνει» καλλιτέχνης.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει «ρεύμα» στο χώρο σχεδιασμού κοσμήματος, θα το έλεγα έμπνευση. Ξερουμε όλοι ότι τα κοσμήματα υπάρχουν σχεδόν από τότε, που υπάρχουν άνθρωποι. Γεννήθηκε ως ανάγκη του ανθρώπου για καλλωπισμό. Η αισθητική λοιπόν είναι το ρεύμα μου. Σιγουρα τα αρχαιοελληνικά κοσμήματα είναι τα αγαπημένα μου.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Έμπνευση….σαφώς από αρχαίους πολιτισμούς, αλλά έμπνευση μπορεί να αντληθεί από παντού γύρω μας. Ενα αθηναϊκό μπαλκόνι στα στενά της Πλάκας, μια χούφτα βότσαλα, μια φωτογραφία διακοπών, μια βόλτα σε ένα δάσος σε διαφορετικές εποχές, ένα εμπριμε ύφασμα, το χαμόγελο των ανθρώπων γύρω μας ακόμα και ένα «lockdown»!

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Λατρευω τους κλασικούς Έλληνες χρυσοχόους, Ζολώτας, Λαλαούνης…

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Ακόμη και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε να μην σταματήσω να ζω και να ονειρεύομαι μέσα από τη δημιουργία κοσμημάτων.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Δεν θα πάψω να πιστεύω ότι η τέχνη είναι αποδεκτή στη χώρα μας. Αρκει κανείς να δει πόσες θεατρικές και μουσικές σκηνές υπάρχουν στην Αθήνα, πόσοι χώροι τέχνης, όπου καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες θα πρέπει  να προωθήσουμε δράσεις για να φέρουμε περισσότερο κόσμο κόντα  μας. Να πείσουμε τον κόσμο, ότι μια βόλτα σε μια γκαλερί δεν έχει κόστος και θα μας δώσει πολλά περισσότερα από δυο ώρες στην τηλεόραση.  Επίσης θα πρέπει να ενισχυθούν δράσεις στα σχολεία, όπου εκπαιδευτικοί με όραμα κάνουν πολύ σπουδαία  πράγματα και γενικά οι τέχνες πρέπει να έχουν στην εκπαίδευση τη θέση, που τους αρμόζει.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συνεχίσω να σχεδιάζω και να κατασκευάζω κοσμήματα, που ο κόσμος θα θαυμάζει και θα επιλέγει για τις καθημερινές αλλά και ιδιαίτερες στιγμές της ζωής του.

Βιογραφικο

Είμαι η Florentine Besousani γεννημένη στη Γερμανία από έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα.
Είμαι μητέρα δυο υπέροχων νέων!
Ήμουν πολύ μικρή, όταν επιστρέψαμε οικογενειακώς στη γενέτειρα του πατέρα μου την Αθήνα. (Art’s Birthplace Athens). Από τότε, που με θυμάμαι ζωγράφιζα, σχεδίαζα και κατασκεύαζα ρούχα και κοσμήματα.
Ήταν μονόδρομος για μένα να ασχοληθώ με το σχεδιασμό, σπούδασα λοιπόν σχέδιο μόδας στην σχολή του Χ.Βελουδακη.
Εργάστηκα πολλά χρόνια στο χώρο της μόδας ως εξωτερικός συνεργάτης με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο κατασκευής γυναικείας και παιδικής ένδυσης.
Παράλληλα η κατασκευή κοσμημάτων ήταν αυτό, που γέμιζε το λίγο
ελεύθερο χρόνο μου, ανάμεσα στην εργασία και στην οικογένεια μου, δημιουργικά. Μέσα στα χρόνια της κρίσης οι εργασιακές ισορροπίες άλλαξαν. Άνοιξε λοιπόν ο δρόμος να ασχοληθώ με την κατασκευή κοσμήματος πιο συστηματικά. Παρακολουθησα σεμινάρια αργυροχρυσοχοΐας και αφιερώνω σε αυτό το κομμάτι όλο το δημιουργικό εαυτό μου.