Dj Royal K: “Πάντα ήταν, είναι και θα είναι δύσκολο να κάνεις καριέρα στη μουσική. Το θέμα είναι πόσο το θες και τι σκοπεύεις να θυσιάσεις γι’ αυτό”

“Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Liam howlett. Θα ήταν εμπειρία ζωής να μπω στο στούντιο μαζί του και να δω πως δουλεύει, πως λειτουργεί και πως βγάζει αυτό το αποτέλεσμα…”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Κάπου στις αρχές του 90 είχε πέσει στα χεριά μου μια κασέτα η οποία στη μια της πλευρά είχε τρακς από public enemy και από την άλλη run dmc. Την είχε ξεχάσει ο αδελφός μου μέσα στο boombox οπότε όταν πήγα και πάτησα το play άκουσα κατι τελείως περίεργο για τα αυτιά μου τότε. Το γεγονός είναι πως από τότε μέχρι σήμερα αυτός ο ήχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου, οπότε χαίρομαι ιδιαίτερα.

Ποιον μουσικο θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Ξεκάθαρα τους prodigy. Κατ’ εμέ είναι ασύλληπτο το επίπεδο των γνώσεων, επιροών, ικανοτητων και φαντασίας που υπάρχει στη μουσική τους εδώ και δεκαετίες. Από το ξεκίνημά τους στις αρχές του 90, μέχρι και σήμερα είναι μια κατηγορία μόνοι τους. Παίζανε και παίζουν πράγματα πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το djing στα τέλη της δεκαετίας του 90 σαν club dj. Λίγα χρόνια αργότερα αφοσιώθηκα αποκλειστικά στο turntablism και την rap. Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να έρχονται οι πρώτες συνεργασίες, τα πρώτα live, τα πρώτα party και οι διαγωνισμοί. Πλέον μετρώ 20+ χρόνια ενεργός, έχοντας στο ενεργητικό μου έναν ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο ‘’that’s the way it is’’, ένα project με τίτλο ‘’clash of the titans’’ που εχω εξ’ ολοκλήρου την παραγωγή, συνεργασίες με εξωτερικό, δεύτερη θέση πανελλαδικά στον παγκοσμίως αναγνωρισμένο διαγωνισμό για djs (DMC) το 2014 και έχοντας παίξει από μικρά event των 20 ατόμων μέχρι στο μέγαρο μουσικής Αθηνών. Συνεχίζω με την ίδια όρεξη και ακόμα πιο δημιουργικός μέχρι και σήμερα. Μεγαλώνοντας στα 90s ήταν ίσως η καλύτερη παρακαταθήκη μουσικά, για να δημιουργήσω μια βάση, να την εμπλουτίσω και να βάλω το δικό μου στοιχίο στην πορεία. Τώρα σε ότι αφορά το κομμάτι των αρνητικών δε θεωρώ πως υπήρχε κάτι αρνητικό. Πάντα ήταν, είναι και θα είναι δύσκολο να κάνεις καριέρα στη μουσική. Το θέμα είναι πόσο το θες και τι σκοπεύεις να θυσιάσεις για αυτό.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;
Θα μείνω στην τελευταία λέξη. Είναι απλά show και τίποτα παραπάνω. Μπορεί να επικαλούνται το μουσικό κομμάτι αλλα δεν παύει να είναι απλά ένα show στην tv για να διασκεδάζει τον κόσμο. Το άσχημο είναι ότι βλέπεις πολλά παιδιά με δυνατότητες να προσπαθούν να πιάσουν μια ευκαιρία θεωρώντας πως θα είναι η σωτηρία τους. Αλλά δεν τους κατηγορώ, η μουσική βιομηχανία πάει από το κακό στο χειρότερο. Η μουσική δεν είναι το ζητουμενο πλέον, αλλά το φαίνεστε.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Liam howlett. Θα ήταν εμπειρία ζωής να μπω στο στούντιο μαζί του και να δω πως δουλεύει, πως λειτουργεί και πως βγάζει αυτό το αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον να συμμετείχα καθόλη τη διάρκεια.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Στις μέρες μας είναι πολυτέλεια αλλα δε θα έπρεπε να είναι. Βλέπεις σε αρκετά κράτη τη μουσική την έχουν ακόμα και ως βασικό μάθημα στο σχολείο. Στην κουλτούρα τους είναι δεδομένο πως ένα παιδί πρέπει να εχει τριβή με τη μουσική ανεξαρτήτως τομέα. Αυτό θα το βρει στην πορεία. Βέβαια όταν μιλάμε για Ελλάδα καταντάει να γίνει ανάγκη και είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλουν στο να έχει τέτοια θέση. Από την παιδεία μας σαν κράτος, την κουλτούρα μας, το internet και άλλα πολλά.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Επειδή είχα την τύχη και τη χαρά να γνωρίσω και να συνεργαστώ με πολύ κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως υπάρχουν και πολλές φορές δεν έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Και αυτό γιατι η μουσική βιομηχανία δεν στηρίζει καμία άλλη μουσική σκηνή πέρα από το ελληνικό λαϊκό και το ελληνικό pop. Το καταλαβαίνω πως αυτές οι μουσικές έχουν το μεγαλύτερο κοινό και το σέβομαι μεχρι ένα σημείο. Αλλά η μουσική εξελίσσεται, ο κόσμος εξελίσσεται και δε γίνεται να μένουμε κολλημένοι στα ίδια και στα ίδια. Υπάρχουν djs που διαπρέπουν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους. Και αυτό γίνεται γιατί εδώ κανείς δε δίνει σημασία σε άλλα είδη μουσικής. Πλέον αν είσαι καλλιτέχνης δεν υπάρχει καμία στήριξη ούτε από χορηγό ούτε από εταιρία. Είσαι ο ίδιος που θα βάλεις τα λεφτά για τον εξοπλισμό σου, είσαι ο ίδιος που θα πληρώσεις τους γραφίστες σου, είσαι ο ίδιος που θα κάνεις τα bookings, είσαι ο ίδιος που θα χειρίζεσαι τα social media, είσαι ο ίδιος που θα κάνει promotion και ό,τι άλλο συνεπάγεται με το profil ενός καλλιτέχνη.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Αυτό τον καιρό είμαι σε φάση που έχω αρκετά ανοιχτά μέτωπα σε projects και προσωπικές δουλειές και ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός. Το πιο σημαντικό αλλά και απαιτητικό κατά κάποιο τρόπο από αυτά τα project είναι ένας δίσκος που ετοιμάζω πέρα από το κομμάτι της rap που είναι η βασική μου μουσική. Ο δίσκος θα ονομάζεται outside the dome και είναι ένα κράμα από όλα τα μουσικά ερεθίσματα που με διαμόρφωσαν όλα αυτά τα χρόνια, με βασικό στοιχείο το sampling αλλά και πολύ ηλεκτρονικό ήχο με δυνατά beats.
Κάλος εχόντων θα κυκλοφορήσει μεσα στο ’21 και θα αποτελείται από 10 tracks. Μια ιδέα για το τι μπορεί να περιμένει κάποιος είναι ένα bootleg που έχει ανέβει στο youtube από τις 28/07 με τίτλο game over.

ΚΑΝΑΛΙ YOUTUBE https://www.youtube.com/c/DJROYALKOFFICIAL

FB PAGE https://www.facebook.com/pg/djroyalktheofficialpage

Bio. Dj Royal K is considered as one of the most respected djs in Greece.
Being a battle dj, his style is based on the sharp scratch and the scratch sentence which is something, that few people have established in Greece.
His career started in the late 90’s as a club dj at an early age and in a very short time the technique and style of mixing attracted one of the greatest radio stations in Greece “Kiss fm”. Then the participation in the project “Midnight mix” followed which amassed a range of the best djs in early 2000. The next step was many successful guests performances in different cities of the country by mid-2003.
From the first time along with these activities his basic occupation continued to be the scratch. He was one of the few Djs who introduced this art form in his sets, something that impressed that period.
In 2004, after one-year pause he returns to the night happenings with the first hiphop and rnb parties to be crowned with great success and mark the beginning of a new era.
In 2005 came the acquaintance with Dj the boy and later with “Midenistis” (ZN) when the proposal to reconstruct the most hardcore and infamous battle crew in Greece “Kingstyle” was not long in coming.
Concerts, parties and many guests came to give him the identity as one of the best battle djs of Greece.
One of the highlights was his first participation in the ultimate djing competition “DMC DJ Championship” in 2007 where he managed to conquer the fourth position.
A few months later the “Kingstyle” is over and his cooperation with the hottest mc of that period “Eisvoleas” is a fact.
The concerts, the parties and the tracks of that period became reference points and the duo enjoyed great success. During the continuation of this collaboration came the proposal to become a member of one of the most famous bands of the Greek scene “Tigre Sporakia” (Taki tsan- Eisvoleas)
Two years later the creation of “Tomahok” found himself to be a key member in one of the biggest rap attempts that have ever been made in Greece with big events and innovations that had a great success.
The 2011 release of his first personal disc “That’s the way it is” came to seal this route in collaboration with the best crews and mcs of the country like Eisvoleas, Giants, Gelos, 12os Pithikos and many others.
Coming to 2012 Dj Royal K leaves “Tomahok” to become a leading dj in one of the best rap battle crews of Greece, “Athens finest”, where he collaborates till now.
After 7 years of inactivity the DMC returns in 2014 and his participation in the contest earns the title of DMC VICE CHAMPION conquering the second position and classifying him officially as one of the best djs of the country.
His collaborations on stage and music were with the masters of rap music such as: Midenistis, Taki Tsan, Ypoxthonios (ZN) – Eisvoleas, Gelos (AG) – Artemis, Eythymis (TXC) – Giants- Stoixima – 12os Pithikos- Dj the boy – Dj sparky t and of course in the opening of the legendary slum village along with “Athens Finest”!
Today Dj Royal K is one of the best battle djs in Greece with great progress and a strong mark in the history of rap.
The latest project that he is working on is called “Clash of the titans” and the disc and production custody is all his own with features from inside and outside Greece.