Απώλεια βάρους: Μύθοι και οι αλήθειες που κρύβονται πίσω τους

Παρά τις αμέτρητες επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στον τομέα της διατροφής, εξακολουθούν να κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για την απώλεια βάρους. Οι μύθοι αυτοί συνήθως βασίζονται σε ένα ψήγμα της αλήθειας, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της απ’ έξω, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια λανθασμένη εντύπωση για πολλά διατροφικά ζητήματα.

Αν στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, τότε θα πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις τους διατροφικούς μύθους και να αλλάξεις αρκετές αντιλήψεις που ίσως έχεις σχετικά με το φαγητό. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τους πιο συχνούς μύθους για την απώλεια βάρους, αλλά και την αλήθεια για τον καθέναν από αυτούς!

Οι υδατάνθρακες είναι κακοί για την απώλεια βάρους

Αν έχεις μπει στη διαδικασία απώλειας βάρους, σίγουρα θα έχεις ακούσει πόσο παχαίνει το ψωμί. Ή ότι για να πετύχεις το στόχο σου θα πρέπει να τρως γεύματα με λίγες θερμίδες και φτωχά σε υδατάνθρακες. Παρόλο που πολλές τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, είναι πλούσιες και σε θερμίδες, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη τους σωστούς υδατάνθρακες για να λειτουργεί σωστά. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υδατάνθρακες, όμως είναι εξαιρετικά υγιεινές τροφές. Αντίθετα, οι τροφές που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Αν αγαπάς αυτές τις τροφές όμως, δε χρειάζεται να τις βγάλεις από τη διατροφή σου, μπορείς απλά να τις αντικαταστήσεις με τις αντίστοιχες ολικής άλεσης.

Πρέπει να τρως μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την απώλεια βάρους είναι ότι δε μπορείς να φας από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά το βράδυ. Παρόλο που η αλήθεια είναι ότι ο μεταβολισμός σου γίνεται πιο αργός το βράδυ και μπορεί να καθυστερήσεις να χωνέψεις ένα βαρύ γεύμα, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματάς να τρως στις 7.

Αν νιώθεις ότι πεινάς, ακόμα και μετά το βραδινό σου γεύμα, μπορείς να φας ένα υγιεινό σνακ, όπως μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή λίγο γιαούρτι. Με άλλα λόγια, πρόσεχε τις διατροφικές επιλογές που κάνεις, όμως μη νομίζεις ότι το να πηγαίνεις για ύπνο ενώ πεινάς θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου μακροπρόθεσμα!

Τα λιπαρά είναι ο χειρότερος εχθρός της σιλουέτας σου

Τα λιπαρά έχουν εδώ και πολύ καιρό κακή φήμη, με πολλά προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών λιπαρών να προωθούνται ως υγιεινά. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Μάλιστα, υπάρχουν λιπαρά που όχι μόνο είναι καλά, αλλά είναι και απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού μας!

Τα κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή αυτά που βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένες τροφές, όπως τα αλλαντικά, τα τηγανητά, τα μπισκότα και τα πολύ λιπαρά τυριά, καλό είναι να λείπουν από τη διατροφή σου. Τα καλά λιπαρά όμως, τα οποία υπάρχουν σε φυσικές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, και οι ξηροί καρποί, έχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία, όπως το ότι βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα καλά λιπαρά σε χορταίνουν και σε διατηρούν την όρεξη μειωμένη για ώρες, πράγμα το οποίο βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Δε μπορείς να πάρεις πρωτεΐνη από φυτικές τροφές

Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Πολύ συχνά, υπάρχει η παρανόηση ότι οι μοναδικές πηγές πρωτεϊνών είναι οι ζωικές τροφές, και συγκεκριμένα το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αυτό όμως δεν ισχύει. Παρόλο που οι ζωικές τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, τα μη ζωικά τρόφιμα αποτελούν εξίσου καλές πηγές πρωτεϊνών!

Σε αντίθεση με τη ζωική, η φυτική πρωτεΐνη δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με αυξημένο ρίσκο καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων. Όσοι είναι χορτοφάγοι ή απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση ζωικών τροφών, μπορούν κάλλιστα να πάρουν την πρωτεΐνη που χρειάζονται από φυτικές πηγές. Μερικά από τα φυτικά τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου είναι τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, και οι ξηροί καρποί.

Ήρθε η ώρα να σταματήσεις να πιστεύεις στους μύθους που στέκονται εμπόδιο ανάμεσα σε σένα και το στόχο σου για την απώλεια βάρους. Αλλάζοντας μερικές από τις εσφαλμένες αντιλήψεις σου για το φαγητό, θα δεις πολύ πιο σύντομα τα αποτελέσματα που επιθυμείς στο σώμα και την υγεία σου!