Η Δέσποινα Νικολιδάκη στην Επίμονη Τέχνη

Το polismagazino.gr θέτει μία σειρά ερωτήσεων με σκοπό μια πιο προσωπική γνωριμία με Αγαπημένους μας Επίμονους καλλιτέχνες.

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

https://www.facebook.com/epimonitexni

Η “Επίμονη Τέχνη” είναι μία ομαδική έκθεση χωρίς μεσάζοντες, η οποία ιδρύθηκε από τη ζωγράφο Χρύσα Μπαρζόκα το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν, “μια συλλογική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στην οποία καλλιτέχνες με τους οποίους μας δένουν ίδια ιδανικά θα συνεκθέσουμε χωρίς καμία απολύτως δέσμευση με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων που κατακεραυνώνουν την δημιουργικότητα μας. Μια τέχνη Επίμονη, την δική μας τέχνη”. Χ.Μ.

Η συμμετοχή σας στην ομάδα της Επίμονης Τέχνης δημιουργεί την ανάγκη να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη που βρίσκεται πίσω από τα έργα τα οποία συνομιλούν με το φιλότεχνο κοινό. Θα θέλατε να μας πείτε πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχημένη επαφή σας με το κοινό; Κάθε καλλιτέχνης ζει τη σκηνή και την οργάνωση του έργου του, δημιουργεί μία εικόνα ανάμεσα στην πραγματικότητα και την τεχνική. Η μελέτη έργων μεγάλων ζωγράφων του παρελθόντος γίνεται άσκηση στη ζωγραφική. Θέλω πολύ κάθε φορά να προσεγγίζω αυτό που φέρεται να είπε ο Pablo Picasso “στην τέχνη πρέπει κανείς να σκοτώνει τον πατέρα του”.

Ποιος από τους εν ζωή καλλιτέχνες, σάς εκφράζει εικαστικά; Ο Γιάννης Καμίνης η λιτότητα, η αποφυγή απόδοσης των λεπτομερειών στη φόρμα, το ανάγλυφο στη σύνθεση, η υποβολή έκφραση στα χρώματα, δημιουργούν ένα δικό του χαρακτηριστικό μορφοπλαστικό ιδίωμα! 

Εάν ναυαγούσατε σε ένα νησί, πέρα από τα βασικά τα οποία θα σας έλειπαν, θα βρίσκατε τρόπο να εκφραζοσασταν καλλιτεχνικά και ποιος θα ήταν αυτός; Η τέχνη πάντα βρίσκει τρόπο έκφρασης. Η φύση από μόνη της δημιουργεί τέχνη. Θα σκάλιζα, θα προσπαθούσα με κάποιο τρόπο, πάνω σε βράχο πέτρα ξύλο την τεχνική της χαρακτικής.

Ποια θεωρείτε οτι είναι η ανώτερη των αξιών σας; Ο Σεβασμός.

Ποιος ο λόγος έμπνευσης και συνεργασίας σας με την Επιμονή Τέχνη; Η Επίμονη Τέχνη επιτρέπει την ελευθερία ζωγραφικής έκφρασης σε κάθε καλλιτέχνη! Δημιουργεί παρουσιάζει σε χώρους εξωτερικούς, δημόσιους, ιδιωτικούς, με λίγα λόγια λειτουργεί ως κώδικας επικοινωνίας, επαφής κ σύνδεσης. Η επιμέλεια της κας. Μπαρζώκα και των εικαστικών συμβάλει στη διάδοση και μύηση της τέχνης. Όποιος αγαπάει την Τέχνη την ακολουθεί!

Ποια από τις συνεργασίες σας με την Επιμονή Τέχνη αγαπήσατε περισσότερο & γιατί; Δεν θα μπορούσα να κάνω διάκριση γιατί όλες οι συνεργασίες με την Επιμονή Τέχνη είχαν δημιουργική έκφραση και αισθητική ποιότητα με την έμπνευση της κας Μπαρζώκα.

Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας; Ο τίτλος που θα έδινα θα ήταν “ψυχή” και “άγω”.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι που ακούτε όταν είστε σε λύπη, έρωτα ή χαρά; Η μουσική είναι η άλλη μορφή τέχνης που αγαπώ, που έστω και ψιθυριστά απολαμβάνω. Ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση η ένταση του ήχου είναι αυτή που κάνει αγαπημένο κάποιο τραγούδι χωρίς αυτό να είναι κάποιο συγκεκριμένο.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα; Ο φόβος έχει να κάνει με τις αρνητικές σκέψεις και τη διάθεση, μας σταματά από το να αποδίδουμε στα καλύτερα μας. Ο φόβος για το τι θα συμβεί είναι αυτό που επιτρέπουμε στο μυαλό μας. Η σκόπιμη επιλογή του να μη φοβηθείς βοηθά να μη μας καταβάλλει. Τη μεγαλύτερη τραγωδία θεωρώ το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Ολοκαύτωμα από το ναζιστικό καθεστώς του οποίου η βαρβαρότητα, μέθοδο, εκτέλεση δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία.

Πιστεύετε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Η οποιαδήποτε μορφή τέχνης αποτελεί κατάλληλο μέσο για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Η τέχνη είναι απελευθέρωση, έκφραση, αγάπη, ζωή!

Πόσο σας επηρεάζουν οι καθημερινές σκληρές ειδήσεις που ακούμε και έχουν να κάνουν με παιδοφιλία με γυναικοκτονίες και με όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας; Ανεξέλεγκτη βία και αύξηση της εγκληματικότητας σε καθημερινή βάση βγαίνει στο φως κάθε μέρα που μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί στον καθ’ έναν μας. Αισθανόμαστε ευάλωτοι αδύναμοι. Πως προέρχεται η εμφάνιση της αύξησης του φαινομένου και έπειτα η αντιμετώπιση του, είναι κοινωνικό ζήτημα που μας αφορά όλους πολίτες και κυβέρνηση.

Θα σκεφτόσασταν να χαρίσετε κάποιο έργο σας για Φιλανθρωπικό σκοπό & αν ναι σε ποιόν; Η φιλανθρωπία βασίζεται στην αγάπη του Θεού και του πλησίον. Ναι φυσικά θα έδινα για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως κ μου δόθηκε η ευκαιρία στο παρελθόν. Θα γέμιζα πνευματική χαρά αν με τη πώληση έργου μου συγκεντρώνονταν χρήματα για να βοηθηθούν άποροι, άρρωστοι, παιδιά. Σας ευχαριστώ πολύ!

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr