Κατερίνα Βλάχου

«Επίμονη Τέχνη»: Στάση ζωής. Γκαλερί το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στη μετά covid-19 εποχή η επανάσταση των χρωμάτων ξεκίνησε απο τη Θεσσαλονίκη. Μια πρωτοποριακή έκθεση καλλιτεχνών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία αποτελεί επιπλέον μια στάση ζωής. Ένα συναρπαστικό εικαστικό πρότζεκτ στις στάσεις των λεωφορείων είναι πλέον κοντά στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Η αναμονή στον ΟΑΣΘ ή και ο περίπατος ακόμη στο κεντρο της πόλης αποκτά καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αφού 51 καλλιτέχνες εικαστικοί εκθέτουν εκτυπωμένα έργα τους στις στάσεις του ΟΑΣΘ μετά απο πρόταση που έθεσε η εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα (www.facebook.com/chris.alevra), εμπνεύστρια επιμελήτρια & art director της «Επίμονης Τέχνης» στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη (www.facebook.com/MariaKaragianni.skg/) η οποία “αγκάλιασε” με μεγάλο ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία μαζί με το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης και με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. (www.facebook.com/ZervasMayor/).

Η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί και καλεί τουρίστες και δημότες να περιηγηθούν στο κέντρο από τη στάση στο Δημαρχείο έως τη στάση Πλατεία Εμπορίου, όλη την Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως, Παύλου Μελά, Λευκό Πύργο, Στρατηγείο, Βενιζέλου & Ίωνος Δραγούμη έως Ερμού, Αγίας Σοφίας, Αγγελάκη, Εγνατία (άνω πλευρά) από ΔΕΘ έως και όλη την Αριστοτέλους σε μια πόλη πλημμυρισμένη από έργα Τέχνης, «Επίμονης Τέχνης».

Art project by Chris Barjoka www.facebook.com/chris.alevra

www.facebook.com/epimonitexni/

Δήλωση της Μαρίας Καραγιάννη, Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή μας τη σκόνη της καθημερινότητας» Πάμπλο Πικάσο

«Η συνεργασία μας με τη Χρύσα Μπαρζόκα και την «Επίμονη Τέχνη» ξεκίνησε σε μία πολύ δύσκολη για όλους μας περίοδο, μέσα στην πανδημία, όταν όλοι οι χώροι του πολιτισμού ήταν κλειστοί.
Η έκθεση «Επίμονη Τέχνη» στο Γυάλινο Περίπτερο της παραλίας, με έργα που δημιούργησαν 35 καλλιτέχνες μέσα στην πανδημία, γέμισε με χρώμα και αισιοδοξία την καθημερινότητά μας και επιβεβαίωσε ότι η τέχνη δεν σταματάει ποτέ.
Συνεχίζοντας το “οδοιπορικό” μας με τη Χρύσα, 51 καλλιτέχνες-εικαστικοί της «Επίμονης Τέχνης» εκθέτουν εκτυπωμένα έργα τους στις στάσεις του ΟΑΣΘ δημιουργώντας μία ανοικτή γκαλερί φέρνοντας την καλλιτεχνική δημιουργία στο δρόμο.
Ευχόμαστε η Χρύσα Μπαρζόκα και η «Επίμονη Τέχνη» να συνεχίσουν να επιμένουν……»

Το polismagazino.gr παρουσιάζει τη συνέντευξη της εικαστικού Κατερίνα Βλάχου

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το πρωτοποριακό project. Σε ποιο σημείο της Θεσσαλονίκης-Γκαλερί βρίσκεται το έργο σας; Συμμετέχω κι εγώ με χαρά σε αυτό το πρωτοποριακό project. Το έργο μου βρίσκεται στη στάση Βενιζέλου με Πλατεία Ελευθερίας.

Τι απεικονίζει και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες της πόλης; Το έργο μου ονομάζεται «Κρεμασμένα Κατάρτια» και είναι εμπνευσμένο από καλοκαιρινές διακοπές στο νησί της Νάξου με φόντο το λιμάνι. Απεικονίζει τις αντανακλάσεις που δημιουργούν τα ιστιοφόρα και οι βάρκες στο νερό με το φως του ήλιου. Μία δεύτερη όμορφη εικόνα δημιουργείται στη θάλασσα. Η φύση ζωγραφίζει. Η ομορφιά είναι παντού φτάνει να έχεις τα μάτια να τη διακρίνεις.

Ποια ερεθίσματα σας οδήγησαν σε αυτή τη δράση; Η ανάγκη του καλλιτέχνη να εκφραστεί μέσα από την τέχνη του και να έρθει πιο κοντά με τους πολίτες της πόλης μας. Τα έργα μας δίνουν μια διαφορετική αισθητική στις στάσης των λεωφορείων. Ομορφαίνουν με τέχνη και χρώμα την πόλη μας.

Αναμονή στη στάση του ΟΑΣΘ από εργαζόμενο, μαθητή φοιτητή συνταξιούχο τουρίστα. Ερωτευμένο, διαβάτη… Ποιος θεωρείτε ότι θα συνομιλήσει περισσότερο με το έργο ; Θεωρώ πως το έργο μου συνομιλεί με διαφορετικό τρόπο στον κάθε θεατή. H τέχνη που σε συνδυασμό με τα βιώματα του κάθε ανθρώπου μπορεί να δημιουργεί όμορφες εικόνες στο μυαλό μας και να διεγείρει τα συναισθήματά μας.

Αν σας δινόταν η δυνατότητα τι θα λέγατε στον καθένα από τους προαναφερόμενους; Αν μου δινόταν η ευκαιρία θα τους ευχαριστούσα εκ μέρος όλων των καλλιτεχνών για τον σεβασμό προς τα έργα μας. Επίσης θα τους έλεγα «η ομορφιά είναι γύρω μας»… Φτάνει ο καθένας μας να βάλει το δικό του λιθαράκι προς το καλύτερο και να γίνει πιο όμορφος ο κόσμος.

Κατερίνα Βλάχου
Εικαστικός

Χορηγός επικοινωνίας: polismagazino.gr