«60 δραστηριότητες Μοντεσσόρι στην κουζίνα» Βιβλίο των Federica Buglioni & Annalisa Perino από τις εκδόσεις Πεδίο

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μέθοδος Μοντεσσόρι», μετά το 60 δραστηριότητες για το μωρό μου, ενώ ακολουθούν στην ίδια σειρά τα βιβλία 100 δραστηριότητες αφύπνισης και 100 δραστηριότητες για να ανακαλύψει τον κόσμο.

Περιγραφή βιβλίου

Η κουζίνα είναι ένας μαγικός χώρος γεμάτος ανακαλύψεις και νέες εμπειρίες για το παιδί. Όταν ψωνίζουμε μαζί του, όταν μοιραζόμαστε τα στάδια προετοιμασίας ενός γεύματος, όταν καθόμαστε στο τραπέζι ή όταν εξετάζουμε τις τροφές, όλα αυτά τρέφουν το πνεύμα του παιδιού, διαμορφώνουν τη σκέψη του και εξελίσσουν τις δεξιότητές του.

Ένας πλήρης οδηγός, απόλυτα βασισμένος στην παιδαγωγική της Μαρίας Μοντεσσόρι, που περιέχει ιδέες, συνταγές και δραστηριότητες, οι οποίες απαντούν στην ανάγκη του παιδιού «να μάθει να το κάνει μόνο του». Μέσα από αυτές το παιδί αναπτύσσει τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητάς του, κατανοεί τον φυσικό κόσμο μέσω των αισθήσεων, εξοικειώνεται με τις ποσότητες, οργανώνεται και αντιλαμβάνεται την αξία της συνεργασίας. Το βιβλίο περιγράφει λεπτομερώς τις βασικές δραστηριότητες για τη διατήρηση της τάξης, της ασφάλειας και της χαράς στην κουζίνα, ενώ προτείνει εύκολες και νόστιμες συνταγές, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις γεύσεις του καθενός.

Ένα πολύτιμο βιβλίο που παρουσιάζει το φαγητό όχι μόνο ως σύνολο διατροφικών στοιχείων, αλλά ως ένα βασικό αγαθό που αξίζει να κατέχει κεντρική θέση στη ζωή κάθε παιδιού.

Βιογραφικά

Federica Buglioni

Εδώ και πολλά χρόνια η διατροφική αγωγή είναι το πάθος μου. Με τον καιρό έγινε το επάγγελμά μου. Γράφω βιβλία γύρω από τον διατροφικό πολιτισμό, δημιουργώ εργαστήρια για παιδιά και παραδίδω μαθήματα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς. Είμαι μέλος πολλών οργανώσεων που ασχολούνται με την εκπαίδευση και αγωνίζομαι για μια διατροφική αγωγή που να σέβεται το παιδί και το περιβάλλον και η οποία να βασίζεται στην ευχαρίστηση να φτιάχνουμε μόνοι μας.

Annalisa Perino

Είμαι μοντεσσοριανή παιδαγωγός, δασκάλα και μητέρα τριών παιδιών. Η καθημερινή επαφή μου με τα παιδιά με καθοδηγεί στη δουλειά μου και με γεμίζει ικανοποίηση και χαρά. Γράφω, δίνω διαλέξεις και διδάσκω… Συντονίζω την κατάρτιση εκπαιδευτικών. Υποστηρίζω μια εκπαίδευση που βασίζεται στον σεβασμό και στην αυτονομία των μικρών παιδιών, στον σεβασμό και στην προστασία της ευφυΐας και της ευαισθησίας τους.

Μετάφραση: Λουκία Μπεζέ, ISBN: 978-960-635-600-1, Ημ. Έκδοσης: 2023, Σελ.: 192, Λ.Τ.: 14,90 €