6 Πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου

Η τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου στο σπίτι μας αποτελεί ένα είδος επένδυσης, η οποία θα έχει βάθος χρόνου. Για τον λόγο αυτό, πριν προχωρήσουμε στην αγορά των νέων μας κουφωμάτων, θα πρέπει να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτά, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκτός από την επιλογή μιας καλής σειράς προφίλ αλουμινίου κάποιας γνωστής εταιρείας, όπως για παράδειγμα Europa ή Alumil, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επιλογή του κατάλληλου κατασκευαστή κουφωμάτων, ο οποίος θα έχει την εμπειρία και τη γνώση για να κατασκευάσει και να τοποθετήσει σωστά τα κουφώματα αλουμινίου.

Οι ειδικοί της εταιρείας Fenestral εξηγούν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε και να προσέξετε πριν προχωρήσετε στην επιλογή και αγορά κουφωμάτων αλουμινίου για τον χώρο σας.

Αποδόσεις κουφωμάτων αλουμινίου

Για κάθε προϊόν που διακινείται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει νομική υποχρέωση να δηλώνονται όλα τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Έτσι, οι κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου υποχρεούνται να γνωστοποιούν στους πελάτες τους τις αποδόσεις των κουφωμάτων τους. Πριν προχωρήσει όμως κανείς στην αγορά κουφωμάτων αλουμινίου θα πρέπει να λάβει υπόψη του μια σειρά συντελεστών. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν:

 • Συντελεστές θερμοπερατότητας (θερμομόνωσης)
 • Συντελεστές ηχομόνωσης (προστασία από θορύβους)
 • Συντελεστές αεροδιαπερατότητας (στεγάνωση των κουφωμάτων)
 • Συντελεστές υδατοστεγανότητας (αντοχή στη βροχή)
 • Συντελεστές ανεμοπίεσης (αντοχή στη δύναμη του αέρα)

Με βάση λοιπόν τους παραπάνω συντελεστές, θα μπορέσει κανείς, σε συνεργασία με τον κατασκευαστή, να πάρει την τελική του απόφαση.

Ζητήστε αναλυτικές προσφορές από τους κατασκευαστές

Αναζητώντας κανείς τα κατάλληλα κουφώματα αλουμινίου, είναι λογικό να απευθυνθεί σε διάφορους κατασκευαστές και να λάβει διάφορες προσφορές προκειμένου να προχωρήσει στην πιο συμφέρουσα επιλογή. Ωστόσο, για να είναι συγκρίσιμες οι προσφορές, θα πρέπει να είναι λεπτομερείς και να αναφέρονται σε παρόμοια στοιχεία και παράγοντες, όπως:

 • Ίδιο αριθμό κουφωμάτων
 • Ίδιο τύπο κουφωμάτων, όπως για παράδειγμα ανοιγόμενα ή συρόμενα
 • Παρόμοιες σειρές, όπως για παράδειγμα θερμοδιακοπτόμενες ή ψυχρές
 • Είδος εξαρτημάτων και λαστίχων που θα χρησιμοποιηθούν
 • Είδος υαλοπινάκων
 • Είδος ρολών
 • Σίτες
 • Από πού προμηθεύεται τα υλικά ο κατασκευαστής

Προσοχή: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλα αυτά τα στοιχεία να αναφέρονται αναλυτικά στις προσφορές, διότι επηρεάζουν σημαντικά το κόστος των κουφωμάτων, αλλά και τις αποδόσεις τους.

Ζητήστε από τους κατασκευαστές να δείτε προηγούμενα έργα τους

Εξίσου όμως σημαντικό κατά την έρευνα αγοράς είναι να ζητήσει να δει έργα του κάθε κατασκευαστή, προκειμένου να αξιολογήσει τη δουλειά του. Έτσι λοιπόν, μη διστάσετε να ζητήσετε να δείτε φωτογραφίες ή βίντεο με πρόσφατα έργα, ώστε να αξιολογήσετε την ποιότητα κατασκευής και τοποθέτησης κουφωμάτων.

Προτιμήστε πιστοποιημένους Κατασκευαστές

Οι μεγάλες βιομηχανίες αλουμινίου, όπως για παράδειγμα η Europa ή η Alumil, πιστοποιούν συγκεκριμένους κατασκευαστές για τα συστήματα τους. Οι κατασκευαστές αυτοί και εκπαιδεύονται για τον σωστό τρόπο κατασκευής και τοποθέτησης των κουφωμάτων.

 

Εξόφληση μετά τον τεχνικό έλεγχο

Οι μεγάλες εταιρείες διέλασης δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να διενεργήσουν τεχνικό έλεγχο πριν ακόμη την πληρωμή του έργου. Με τον τρόπο αυτό, ο πελάτης μπορεί να είναι βέβαιος πως η κατασκευή και η τοποθέτηση των κουφωμάτων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της εκάστοτε εταιρείας. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστωθούν λάθη, ο πιστοποιημένος κατασκευαστής υποχρεούνται να τα διορθώσει, χωρίς την επιβάρυνση του πελάτη.

Ζητήστε πιστοποιητικά και εγγυήσεις των κουφωμάτων

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μεγάλες εταιρείες προσφέρουν πιστοποιητικά και εγγυήσεις μόνο για τα προφίλ αλουμινίου που παράγουν. Ωστόσο, ένας σωστός επαγγελματίας οφείλει να δίνει γραπτές εγγυήσεις για το σύνολο του κουφώματος που κατασκευάζει, και αυτή να περιέχει και τα υπόλοιπα μέρη, όπως για παράδειγμα τους υαλοπίνακες, τους μηχανισμούς, τα εξαρτήματα μοτέρ ρολών, τις ανακλήσεις, και άλλα διάφορα μέρη. Εξίσου όμως σημαντικό είναι ο κατασκευαστής να εγγυάται γραπτώς για τη σωστή τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου και τη μακροχρόνια καλή λειτουργία τους.