Χριστόφορος Φορίδης: “μαγικές οι στιγμές όταν άρχισα να ανακαλύπτω την επίδραση των χρωμάτων στον ψυχικό μου κόσμο”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Είχα μια ιδιαίτερη αγάπη για τις καλές τέχνες, από νωρίς. Μαγικές οι στιγμές όταν άρχισα να ανακαλύπτω την επίδραση των χρωμάτων στον ψυχικό μου κόσμο. Άρχισα να μαθαίνω κιθάρα. Δέσανε μαζί ζωγραφική και μουσική. Ο φανταστικός, αλλά υπαρκτός κόσμος μου, έγινε πιο όμορφος, ζωγραφίζοντας και γράφοντας στίχους και μουσική για τα τραγούδια μου.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Γεννιέσαι και γίνεσαι. Γεννιέσαι με την έμφυτη κλίση για κάτι. Αισθάνεσαι δηλαδή, πως σε γοητεύουν τα χρώματα και η μουσική , αλλά μετά “πρέπει” να ακολουθήσει η αφοσίωσή σου σε αυτά, και μάλιστα η λέξη “πρέπει “ να μην δηλώνει καταναγκασμό, αλλά λαχτάρα.
Εδώ φυσικά τίθεται και το αιώνιο ερώτημα : το κάνεις για τους άλλους η για εσένα;

Ζωγραφίζεις ένα έργο με μοναδικό κίνητρο [σκοπό] να αρέσεις στους άλλους; ή γιατί νοιώθεις την ανάγκη να δημιουργήσεις, και να εκφραστείς μέσα από το δημιούργημα σου;

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Αναζήτηση. Διαρκής αναζήτηση, με σκοπό την ολοκλήρωσή μου σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος φυσικά. Η υπαρξιακή σου αναζήτηση είναι αυτή που σε οδηγεί στους δρόμους της τέχνης, γιατί μέσα από εκεί βρίσκεις την αρχή της αυτογνωσίας. Ανακαλύπτεις στοιχεία του εαυτού σου που δεν τα ήξερες. Από τη μια, ζεις την ευλογημένη δημιουργικότητα της θεϊκής υπόσταση σου. Από την άλλη νοιώθεις το καταραμένο “εγώ “ σου, να θέλει να δείξει την ύπαρξή του προβάλλοντας τον εαυτό σου πέρα του φυσιολογικού.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η έμπνευση, είναι θείο δώρο και σου δίνεται, αρκεί βέβαια, να σε βρει να δουλεύεις, όπως έλεγε ο Πικάσο. Έτυχε να το ζήσω κάποιες φορές, είτε στα εικαστικά, είτε στη μουσική σαν τραγουδοποιός. Το ένοιωθα πως μου δίνεται, πως ήμουν το μέσον που έπρεπε να εκφράσω αυτό που σαν χείμαρρος ξεχείλιζε μέσα μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ανήσυχο. Επίμονο, με την διαρκή αναζήτηση για κάτι ακόμη καλύτερο, γιατί από τη μια ζεις μια βαθειά ικανοποίηση με το ταξίδι που κάνεις μέχρι να ολοκληρώσεις ένα έργο, αλλά από την άλλη, δεν μπορείς να εφησυχάσεις φυσικά πως έχεις ολοκληρωθεί σαν καλλιτέχνης.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέλω να μπορώ να ζω, μέσα στα χρώματα και τις νότες που τόσο αγαπώ.

Ας γνωρίσουμε το ζωγράφο

Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη.
Ζω μέσα στα χρώματα όλα αυτά τα χρόνια δημιουργώντας και εκθέτοντας τα έργα μου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Συντροφιά σε αυτό τα τραγούδια που γραφώ, ως μουσικός και τραγουδοποιός. Είμαι αυτοδίδακτος ωστόσο σε ότι κάνω.
Έλαβα μέρος σε διάφορες εκθέσεις ατομικές και ομαδικές.
Είμαι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε.
Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του
Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.

Email: [email protected]
https://www.facebook.com/christopher.foridis