Χριστίνα Μαυροπαίδη: “η δημιουργία, είναι η λέξη που γεμίζει τη ζωή μου καθημερινά, σε όλα τα επίπεδα”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Οι σπουδές μου στο σχέδιο, τη διακόσμηση και εν τέλη την Αρχιτεκτονική, υπήρξαν η αιτία που διατηρήθηκε και μπορώ να πω αναπτύχθηκε η σχέση μου με την τέχνη.
Ως αρχιτέκτονας, θεωρώ πως η ζωγραφική ταυτίζεται άμεσα με το σχέδιο.

Ξεκίνησα να έχω λοιπόν μια πιο στενή σχέση με το στοιχείο αυτό, μετά τη συνεργασία που είχα με τον Απόστολο Παλαυράκη το 2013, ο οποίος αποτέλεσε για μένα το βασικό κίνητρο στο να αποφασίσω να κάνω τη στροφή στην καριέρα μου ως αρχιτέκτονας και να ασχοληθώ κυρίως με τα εικαστικά. Η ζωγραφική για μένα αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα έκφρασής μου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Σίγουρα η καλλιτεχνία ως δεξιότητα, μας συντροφεύει όλους από τη στιγμή της γέννησης, καθώς ερχόμαστε στον κόσμο αυτό προικισμένοι με τα πάντα, σύμφωνα με την επιστήμη.
Όπως όλες λοιπόν οι δεξιότητες, εξαρτάται από το ποσό θα καλλιεργηθεί.

Στον ελεύθερο νου εμφανίζεται ως έμφυτο ταλέντο, ενώ σε άλλους μπορεί να μην εξωτερικευθεί ποτέ. Κάθε μορφής ταλέντο ωστόσο, για να εξελιχθεί, θέλει δουλειά, επιμονή και στόχο.
Από την άλλη μεριά, η καλλιτεχνική φύση ως παροπλισμένη δεξιότητα, μπορεί να ανακληθεί στον εγκέφαλο, αν κανείς αγαπήσει την τέχνη πραγματικά και καταβάλει την απαιτούμενη προσπάθεια, με καθαρό προσανατολισμό και ανιδιοτέλεια.
Και στις δυο περιπτώσεις ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αγάπη, η υπομονή και φυσικά η εξάσκηση!

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η δημιουργία. Είναι η λέξη που γεμίζει τη ζωή μου καθημερινά, σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω πως μέσω αυτής, μπορεί κανείς να ανταποκριθεί σε οτιδήποτε προκύψει, σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του.

Νιώθετε έμπνευση πριν δημιουργήσετε;

Συνηθίζω καθημερινά να παρατηρώ τα πάντα που περιβάλλουν τη ζωή μου, αλλά και των ανθρώπων τριγύρω μου. Άλλωστε η παρατήρηση αυτή καθ’αυτή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου. Μέσα από αυτή την διεργασία, η έμπνευση προκύπτει συνεχώς και σε μεγάλο βαθμό. Είναι λοιπόν αυτές οι έντονα απλές, φυσικές στιγμές, που εξιτάρουν το μυαλό και προκαλούν τη δημιουργία.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη;

Είμαι ενθουσιώδης και παρορμητική. Το κάθε τι που παρατηρώ, για μένα αποτελεί πρόκληση για έναν δημιουργικό διάλογο.
Η απόφαση μου να εμπλέξω τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με τη ζωγραφική, με βοήθησε στο να χαλιναγωγήσω αυτά τα χαρακτηριστικά μου και να αναδείξω πτυχές του εαυτού μου, όπως η υπομονή και η ηρεμία καθώς και στοιχεία που δεν είχα αναγνωρίσει ξεκάθαρα μέχρι πρότινος.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σίγουρα να συνεχίσω να δημιουργώ και παράλληλα να βελτιώνομαι συνεχώς στον τομέα που έχω επιλέξει να ασχοληθώ. Την περίοδο αυτή, δουλεύω εντατικά σε μία σειρά έργων, με σκοπό την δεύτερη ατομική μου έκθεση.

Σύντομο βιογραφικό.

Η Χριστίνα Μαυροπαίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική σχολή του Α.Π.Θ. και σχέδιο και διακόσμηση σε δημόσια ΙΕΚ. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις και workshops με θέματα αρχιτεκτονικής, βιοκλιματικού σχεδιασμού και design. Από το 2002 ασχολείται με μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης της ΔΕΘ-Helexpo για το σχεδιασμό και την επίβλεψη του masterplan της διοργάνωσης Αστερόκοσμος.
Δημιούργησε το ADDMYVIEW το 2013 όπου ασχολείται με το σχεδιασμό, την ζωγραφική και τη φωτογραφία.
To Μάρτιο του 2017 βραβεύτηκε με τον έπαινο «καλύτερο έργο νέου αρχιτέκτονα 2015-2016» στα Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2017 για την κατασκευή Χριστουγενομηχανή, που σχεδίασε στο χώρο της ΔΕΘ-Helexpo στα πλαίσια του Αστερόκοσμος 2015.
Τον Ιούνιο του 2018 σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή του μνημείου για τους εκτελεσθέντες από τον Ιταλικό στρατό στο Βογατσικό το 1943, στη θέση Προσήλιο στο Βογατσικό Καστοριάς.
Η πρώτη ατομική έκθεση του ADDMYVIEW ΈΓΙΝΕ το Φεβρουάριο του 2018 σε ένα project που σχεδίασε και δημιούργησε σε απόλυτη συνεργασία με το σύζυγό της Γιώργο Σουλεκίδη. Ακολούθησε τον Ιούνιο του 2018 η Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση Επίμονη Τέχνη και το Νοέμβριο του 2018 η συμμετοχή στην Art Thessaloniki στο ομαδικό Project “Oυ Τόπος” ως μέλος της ομάδας ARC.

Επικοινωνία:

http://www.addmyview.com

Facebook.com/addmyview
Instagram @addmyview