Χριστίνα Λίρα Ασλανίδη: “Κάθε επανάσταση, ακόμη και η ατομική επανάσταση, είναι ένα γεγονός που μου προκαλεί θαυμασμό”

“Ταυτίζομαι με όλους τους καταπιεσμένους λαούς και ανθρώπους του τότε και του σήμερα που αντιστέκονται και επαναστατούν για έναν καλύτερο κόσμο.”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πως τα εξωτερικεύετε στον πολιτιστικό χώρο που δραστηριοποιείστε; Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση αν σκεφτούμε ότι έχουν περάσει 200 χρόνια από την επανάσταση που καθόρισε την πορεία και το μέλλον του ελληνικού έθνους. Προσωπικά, για εμένα κάθε επανάσταση, ακόμη και η ατομική επανάσταση, είναι ένα γεγονός που μου προκαλεί θαυμασμό.

Η επανάσταση θέλει θάρρος, τόλμη και ένα ισχυρό κίνητρο το οποίο θα είναι η υπερδύναμη μας στον αγώνα. Επιπρόσθετα, αισθάνομαι στεναχώρια και λυπάμαι για όλους τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στους αγώνες ανά τον κόσμο. Δυστυχώς κάθε επανάσταση είναι και μια νέα αρχή και οι συνέπειες όπως και οι απώλειες είναι αναπόφευκτο να μην υπάρξουν.

Επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 την έκβαση και την πορεία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού; Φυσικά και η Ελληνική Επανάσταση επηρέασε την έκβαση και την πορεία του Ευρωπαικού Πολιτισμού και αυτό διαφαίνεται σε εκατοντάδες γραπτά κείμενα και πίνακες με θέμα την επανάσταση του 1821. Μερικοί καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν στο έργο τους με την Ελληνική Επανάσταση είναι ο Γάλλος και φιλέλληνας Ευγένιος Ντελακρουά, ο Ιταλός Λουντοβίκο Λιπαρίνι που αποτύπωσε στιγμές από την Επανάσταση σε αρκετά έργα και πολλοί άλλοι.

Με ποιο συμβάν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ταυτίζεστε ψυχικά και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Με ποιον ήρωα ή ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης θα θελατε να συνομιλήσετε ή και να ενσαρκώσετε σε ρόλο στο θέατρο και γιατί;
Δεν μπορώ να ταυτιστώ με κάποιο συγκεκριμένο συμβάν ή με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο της επανάστασης. Ταυτίζομαι με όλους τους καταπιεσμένους λαούς και ανθρώπους του τότε και του σήμερα που αντιστέκονται και επαναστατούν για έναν καλύτερο κόσμο.

Θα συμμετέχετε ως καλλιτέχνης, σε κάποια πολιτιστική δράση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Ο πολιτιστικός χώρος βρίσκεται σε αδράνεια λόγω της Πανδημίας και δυστυχώς δεν μου επιτρέπεται να πραγματοποιήσω οποιαδήποτε δραστηριότητα στο Θέατρο. Ίσως μέχρι το καλοκαίρι να αλλάξει αυτό και να μας δοθούν ευκαιρίες να δημιουργήσουμε μέσα από την τέχνη του θεάτρου.