Μαρία Στειακάκη: “Η συμμετοχή μου σ’ αυτή την έκθεση είναι μία υπέρβαση της τέχνης μέσα στην όλη δυσκολία των καιρών και των συνθηκών που όλοι βιώνουμε”

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικο σας έργο; Τα αγάλματα με τα οποία συμμετέχω στην έκθεση απεικονίζουν δυο γυναικείες φιγούρες. Δυο γυναίκες μαχήτριες. Νομίζω ότι το συναίσθημα που επικρατεί κοιτάζοντάς τες, ειναι το θάρρος και η πυγμή.

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο, στη Νέα παραλία; Η συμμετοχή σε αυτή την έκθεση είναι μία υπέρβαση της τέχνης μέσα στην όλη δυσκολία των καιρών και των συνθηκών που όλοι βιώνουμε. 

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Τη δεδομένη εποχή, καθώς το μέσα μας πάλλεται και ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες και δίνουν ελπίδα. 

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μίας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στο σύνολο της πορείας της, έχει αποδείξει ότι είναι παρούσα με σκοπό να αναδείξει την τέχνη παρ’ όλες τις αντιξοότητες, γιατί ο πυρήνας της και το σύνολό της αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας. 

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νοιώθετε οτι αγκαλιάζει τους καλλιτεχνες; Η Θεσσαλονίκη ειναι μια πολη καλλιτεχνική, αγκαλιάζει με χαρά τους δημιουργους και αναπνέει με τέχνη. Είμαι ευγνώμων που είμαι εδώ μέσα από τα έργα μου.