Χρήστος Ζωγράφος (MIXED MEDIA ARTIST): “Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επόμενη έκφραση, το επόμενο ερέθισμα και η συγκεκριμένη εγκεφαλική διεργασία μεχρι την αποτύπωση στον καμβά”

“Στα μελλοντικά σχέδιά μου είναι η διοργάνωση μιας ατομικής έκθεσης στην Αθήνα σε συνεργασία με την γκαλερί “artnumber23”, εφόσον το επιτρέψουν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την ζωγραφική; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι ν’ασχολούμαι με χρώματα. Ζωγράφιζα σε ακουαρέλες, σε τοίχους, ρούχα, αντικείμενα, παντού… Μετά από μια βράβευση σε ένα σχολικό καλλιτεχνικό διαγωνισμό ασχολήθηκα πιο εντατικά, και μόνος μου άρχισα να πειραματίζομαι με διαφορετικά υλικά, τεχνοτροπίες και χρώματα. Αν και το βιοποριστικό μου επάγγελμα είναι μηχανικός-υποδομών προσπαθώ να καλύπτω και την εικαστική μου πλευρά ως mixed media artist. Συστηματικά δραστηριοποιούμαι την τελευταία δεκαετία, όσο οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις μου αφήνουν το χρόνο για το ταξίδι μέσα από κάθε πίνακα.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνηση θα εντάσσατε τα έργα σας; Θα έλεγα πως τα έργα μου χωρίζονται σε διάφορες περιόδους. Με συναρπάζουν οι γεωμετρίες, οι συμβόλισμοι, τα διάφορα υλικά, η έκφραση μέσα από τα σχήματα. Στα έργα μου δεν θα επέλεγα να εκφραστώ ρεαλιστικά αλλα αφαιρετικά και με ένταση μέσα από ένα σχήμα, μια κίνηση, ένα χρώμα. Σίγουρα η Abstract τάση κατέχει την μερίδα του λέοντος, αλλά υπάρχουν και έντονες επηρροές της Μπαουχάους σχολής και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στα έργα μου. Ένα συνοθύλευμα τελικά όλων των παραπάνω δίνει το προσωπικό καλλιτεχνικό στίγμα μου.

Από που αντλείτε την εμπνευσή σας; Οι πηγές της εμπνευσής μου είναι η ψυχοσυναισθηματική πλευρά του ανθρώπου, ο χωροχρόνος, το υποσυνείδητο και σίγουρα οτιδήποτε βιωματικό. Τεράστια πηγή έμπνευσης αποτελούν τα παιδιά μου, εκεί όπου η αξία της φαντασίας φτάνει στο πικ της.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Υπάρχουν σίγουρα καλλιτέχνες που με έχουν επηρεάσει είτε με την τεχνική τους είτε γενικότερα με την προσωπικότητα τους. Τα έργα μου έχουν σαφές επηρροές από καλλιτέχνες όπως ο Kandinsky, Pollock, Klee, Albers, Mondrian, Van Gogh… Σιγουρα όμως το ταξίδι μου στην Xιρόνα της Ισπανίας, και η επίσκεψή μου στο μουσείο του Dali… ήταν για μένα ένα κομβικό καλλιτεχνικά σημείο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; Σίγουρα η τέχνη δεν έχει όρια και είναι μια πρόκληση εξ ορισμού της. Προσωπικά θεωρώ μεγάλη πρόκληση έργα μου να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου αφήνοντας το στίγμα μου και δημιουργώντας παράλληλα ένα καλλιτεχνικό ρεύμα. Όμως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επόμενη έκφραση, το επόμενο ερέθισμα και η συγκεκριμένη εγκεφαλική διεργασία μεχρι την αποτύπωση στον καμβά.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η τέχνη στην σημερινή Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές. Η οικονομική κρίση και η πανδημία δεν αφήνουν καλλιτεχνικό χώρο και χρόνο ενώ έχει μειωθεί αισθητά η δύναμη του αγοραστικού κοινού. Το ελληνικό κοινό στο μέσο όρο του είναι συντηρητικό και δύσκολα δέχεται το άγνωστο και το κάτι διαφορετικό, αναζητά κατι εύκολο στο μάτι και γρήγορα κατανοητό στο νου. Ο δημόσιος χώρος στην Ελλάδα είναι μεγάλο κεφάλαιο και ειδικά σε καλλιτεχνικό επίπεδο θεωρώ πως καθημερινά χάνουμε ευκαιρίες για να βάλουμε χρώμα – συναίσθημα – ένταση στο χώρο. Ο δημόσιος χώρος στην Ελλάδα δείχνει το μέγεθος της αλλοτρίωσης της κοινωνίας και η τέχνη καλείται να ενώσει την ιδιωτικότητα μέσα από τη δημόσια έκφρασή της. Έργο δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά σχέδια μου είναι η διοργάνωση μιας ατομικής έκθεσης στην Αθήνα σε συνεργασία με την γκαλερί “artnumber23”, εφόσον το επιτρέψουν τα περιοριστικά μέτρα στην χώρα μας. Δυστυχώς η συγκεκριμένη κίνηση αναβλήθηκε λόγω πανδημίας και αναγκαστικά είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων. Επίσης αρχές του ’21, σε συνεργασια με τον γλύπτη/ιδιοκτήτη της γκαλερί “everythinginart” στην Αθήνα, ξεκινάει η λειτουργία προσωπικής ηλεκτρονικής σελίδας για την προώθηση των έργων μου σε διεθνές eshop, συγκεκριμένα στο etsy.com. Ελπίζω το 2021 να μας δώσει ότι μας στέρησε το 2020.