Χαλούλος Παναγιώτης: “Πολλές φορές ναι, η έμπνευση είναι που με οδηγεί να σχεδιάσω και να βάλω χρώμα στον καμβά ή στο χαρτί”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Την ικανότητά μου να ζωγραφίζω καλά το ανακάλυψα από την παιδική μου ηλικία, από τα 11 χρόνια μου. Ίσως να ήταν μια προσπάθεια να εκφραστώ με κάποιο τρόπο, αφού ήμουν «κλειστός χαρακτήρας» και όχι τόσο κοινωνικός όσο άλλα παιδιά της ηλικίας μου.Ήταν μια αυτοεπιβεβαίωση και ακόμα προσπάθεια επικοινωνίας με τους άλλους που διέκρινα να αναγνωρίζουν το ταλέντο μου.
Πάντα μου άρεσε η δημιουργικότητα και αναζητούσα διάφορους τρόπους έκφρασης αποφεύγοντας την αδράνεια.Πιστεύω σε αυτό που είπε ο Άρθουρ Μίλερ: «Αν κάποιος δε δημιουργεί κάτι, όσο μικρό κι αν είναι αυτό, αρρωσταίνει. Απαράδεκτα πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ματαιοπονούν – ότι, αν χάνονταν από προσώπου γης, ο κόσμος δε θα έδινε δεκάρα. Και αυτό είναι ένα καταστροφικό αίσθημα απελπισίας. Σε εξοντώνει.»

“Αστερίες, αστέρια και η αντανάκλαση ενός χαμένου φεγγαριού”

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Το ταλέντο πιστεύω πως είναι έμφυτο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα και ικανότητα κάποιος να μάθει να ζωγραφίζει καλά, αν το επιθυμήσει και εκπαιδευτεί κατάλληλα γι’ αυτό.Αλλά και αυτός που έχει έμφυτη την καλλιτεχνική διάθεση χρειάζεται διαρκή προσπάθεια, ώστε να εξελίσσεται και να τελειοποιεί την τεχνική του επιδιώκοντας την τελειοποίησή του ως καλλιτέχνη. Να μην εφησυχάζει, να μη λιμνάζει σε όσα έχει ήδη έχει καταφέρει.

“Κυρά των αιθέρων”

Ποια λέξη σάς εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Συναίσθημα και φυσιολατρία.

“Αφροδίτες του Αιγαίου”

Νιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Πολλές φορές ναι, η έμπνευση είναι που με οδηγεί να σχεδιάσω και να βάλω χρώμα στον καμβά ή στο χαρτί.

“Ερωτικό ζευγάρι”

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Η ζωγραφική μου είναι εμπνευσμένη από την ελληνική φύση, τον πολιτισμό μας, αλλά και τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Θεωρώ χρέος μου να παρουσιάζω μέσα από την τέχνη μου την ομορφιά του κόσμου και να καταπολεμώ ό,τι την αντιστρατεύεται και την καταστρέφει.Αυτό νομίζω το δίδαξα όσο μπορούσα και μέσω της λογοτεχνίας ως φιλόλογος, αλλά και διδάσκοντας Ιστορία.

“Άγγελος του Αιγαίου”

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ζωγραφική σε πίνακες, αλλά και εικαστικές δημιουργίες πάνω σε νεροκολοκύθες, μια ιδιαίτερη τέχνη, με την οποία ασχολούμαι αρκετά τα τελευταία χρόνια.

“Τα μήλα”

Μαντόνες των προσφύγων-II: “Ο φόβος”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Χαλούλος Παναγιώτης: Γεννήθηκα το 1956. Ζω και εργάζομαι στην Πάτρα.
Είμαι συνταξιούχος καθηγητής φιλόλογος.
Από τα μαθητικά μου χρόνια άρχισα να ασχολούμαι με τη ζωγραφική εντυπωσιάζοντας τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου.Στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Πατρών εικονογραφούσα τα εξώφυλλα και εσωτερικές σελίδες του περιοδικού μας ”ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ” με καλές κριτικές από τον πατρινό τύπο.Μετά το (εξατάξιο) Γυμνάσιο σπούδασα φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ, παράλληλα, πάντα με ενδιέφερε η ενασχόληση με τη ζωγραφική.Το Σεπτέμβριο του 1982 πραγματοποιώ στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας την πρώτη έκθεση ζωγραφικής μου. Για την έκθεση έγραψε ο πατρινός τύπος: «…ξέφυγε από τα … συνηθισμένα καλούπια του ζωγραφικού κατεστημένου της Πάτρας … τα λιμνάζοντα νερά του τοπίου και της νεκρής φύσης ταράχτηκαν σε μεγάλο βαθμό…» Μιχ. Μπαϊρακτάρης, εφημ. ΑΛΛΑΓΗ. Την έκθεση μεταφέρω στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας το Δεκέμβρη του ίδιου έτους.
Έκθεση ζωγραφικής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας τον Σεπτέμβριο του 1987.Έκθεση ζωγραφικής στο «περί τεχνών», στην Πάτρα τον Φεβρουάριο του 2007.Ετήσια Εαρινή Παμπατραϊκή Έκθεση Τέχνης, στην Πάτρα, συμμετοχές από το 2014 μέχρι και το 2019.
Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας στον Προοδευτικό Σύλλογο Γλαύκου στην Πάτρα, Μάιος-Ιούνιος 2015.
Έκθεση «Ζωγραφική με έμπνευση από τη φύση με ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες και πίνακες» στην ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. (Οικολογική Κίνηση Πάτρας), Μάιος 2016.
Έκθεση «Οι πολλαπλές μεταμορφώσεις της νεροκολοκύθας» στην ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. (Οικολογική Κίνηση Πάτρας), Απρίλιος-Μάιος 2018.

https://pchaloul.blogspot.com/

http://users.sch.gr/pchaloul/zografiki/zografikoi-pinakes.htm