Το Ολυμπιακό Μουσείο

Το Ολυμπιακό Μουσείο, ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων με έδρα τη Λωζάννη και μοναδικό του είδους, στη χώρα, αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο με έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση, που προάγει τα υψηλά ιδανικά του Ολυμπισμού και του αθλητισμού. Διατηρώντας τη φιλοσοφία της ίδρυσής του ως κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης, σταθερά δημιουργεί και προσφέρει πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για τους μικρούς και μεγάλους του φίλους, προάγοντας, σε αρμονικό σύνολο, τις αρετές του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Θεμελιώνοντας νέα δεδομένα στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, η πολυετής εκπαιδευτική προσφορά του αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε ένα σύμφωνο συνεργασίας ανάπτυξης κοινών δράσεων με στόχο την εκπαίδευση παιδιών, εφήβων και νέων.

Η πολυδιάστατη εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ολυμπιακού Μουσείου, αναφέρεται τόσο σε εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται καθημερινά σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε εργαστήρια για παιδιά όλων των ηλικιών, που διεξάγονται απογεύματα καθημερινών και τα σαββατοκύριακα. Τα προγράμματα του Ολυμπιακού Μουσείου ανανεωμένα και εμπλουτισμένα με νέες ιδέες για τη φετινή σχολική χρονιά, προτείνουν για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια για ενήλικες, αλλά και οικογένειες! Οι επιλογές ποικίλλουν όσο και τα εργαστήρια που προσφέρονται…. μαγειρική, μόδα, αθλήματα, food design, εικαστικές και θεατρικές δραστηριότητες συναντώνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας για τους φίλους του Ολυμπιακού Μουσείου… από 3 έως 93 ετών! Γονείς και παιδιά, έφηβοι και νέοι μαθαίνουν και δημιουργούν παρέα ή σε ανεξάρτητα τμήματα, σε προγράμματα που υπόσχονται να μείνουν αξέχαστα.

Το Εργαστήριο Μαγειρικής και Υγιεινής Διατροφής του Ολυμπιακού Μουσείου έχει φιλοξενήσει στην κουζίνα του χιλιάδες παιδιά από την πρωτοεμφάνισή του μέχρι σήμερα, αλλάζοντας τα δεδομένα της εκπαίδευσης των παιδιών στην υγιεινή διατροφή. Οι νόστιμες ιδέες και η γνώση συνδυάζονται σε σωστές αναλογίες για να πετύχουν την ιδανική συνταγή κάθε Σάββατο. Από τη φετινή χρονιά, μετά από αίτημα γονέων, το Ολυμπιακό Μουσείο ξεκινάει το εργαστήριο «Μαγειρεύουμε ….Οικογενειακά στο Ολυμπιακό Μουσείο» για παιδιά 3 ως 6 ετών, τα οποία μαθαίνουν και παίζουν, μαγειρεύοντας με τον γονιό τους και με την πολύτιμη συμβολή του πολυβραβευμένου σεφ Αργύρη Καραβελιάδη. Το food design, οι ιδιότητες των τροφών, οι υφές και οι δυνατότητές τους για τη δημιουργία συνταγών κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών πλαισιώνουν ένα εργαστήρι χαράς, δημιουργίας και μάθησης που φέρνει στο τραπέζι μικρούς και μεγάλους. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να αγαπήσουν τις υγιεινές τροφές, μέσα από τη δημιουργία στην κουζίνα και παράλληλα οι γονείς να ενεργοποιήσουν τη γαστρονομική τους φαντασία.

Αντίστοιχα, το Εργαστήριο Ολυμπιακής Παιδείας προσφέρει στιγμές παιχνιδιού και γνώσης για παιδιά 7-10 ετών. Γρίφοι, εικαστικά, μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια, σχεδιασμένα με έμπνευση από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Ολυμπιακού Μουσείου, αθλητικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές, μυούν τα παιδιά στα μυστικά των Ολυμπιακών αγώνων και στις μοναδικές στιγμές του αθλητισμού που ενέπνευσαν τον κόσμο. Η έμπνευση και η δημιουργία, το σχέδιο και η ιστορία της μόδας, το design και η εξοικείωση με τα υλικά και τους συνδυασμούς υφών και χρωμάτων, συνθέτουν  το Εργαστήριο Μόδας-Catwalk, στο οποίο ενήλικες δημιουργούν πρωτότυπα και εμπνευσμένα σχέδια και ρούχα γνωρίζοντας τον συναρπαστικό κόσμο της μόδας.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε δυναμικά στο μοναδικό Ολυμπιακό μας Μουσείο, γεμίζοντας όλες μας τις ημέρες με δραστηριότητες και πρωτότυπες δράσεις. Για να ενημερώνεστε για τις συνεχείς εκδηλώσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, παιδιά, γονείς και εφήβους, μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα του Ολυμπιακού Μουσείου στο facebook https://el-gr.facebook.com/OLYMPIC.MUSEUM/  καθώς οι εκπλήξεις συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.