Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού χωρίς προστασία

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

“Ένας σπάνιος υγρότοπος που παλεύει για την επιβίωσή του”, γράφουν κάποια μικρά τοπικά site – γιατί τα μεγάλα έχουν άλλα σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν. Αλλά επειδή πια στις μέρες μας τίποτα δεν μένει κρυφό ή στα στενά τοπικά όρια, οι φωτογραφίες ντροπής κάνουν τον γύρω του κόσμου.

Τα ξένα site γράφουν για την ντροπή της Ελλάδας να έχει έναν σπάνιο υγροβιότοπο και να τον έχει παρατημένο στο έλεος των ασυνείδητων. Με απίστευτη χλωρίδα και πανίδα, το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, αλλά και όλη η περιοχή με τις εκβολές και δέλτα των ποταμών Γαλλικού – Αξιού -Λουδία – Αλιάκμονα πρέπει να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Υποτίθεται ότι είναι προστατευμένη περιοχή αλλά που δεν την προστατεύει κανείς.

Ένας επίγειος παράδεισος που βρίσκεται λίγο μετά την Κατερίνη και πριν φτάσουμε Θεσσαλονίκη, φιλοξενεί πολλά άγρια ζώα, ψάρια και πουλιά ανάμεσα σε τόνους σκουπιδιών. Στις φωτογραφίες που θέλουμε να δείξουμε την όμορφη πλευρά δεν φαίνεται τίποτα. Όσοι όμως θέλουν να μην ωραιοποιούν πράγματα και καταστάσεις, μιλούν για έναν ατελείωτο σκουπιδότοπο.

Στην αρχή πιστέψαμε ότι αυτή η σπάνια περιοχή διασώθηκε ευτυχώς. Αλλά τώρα, οι κανονικοί δημοσιογράφοι που κάνουν έρευνα και ρεπορτάζ, μιλάνε για πτώματα ζώων που επιπλέουν, για κάψιμο καλωδίων, απόρριψη μπάζων και σκουπιδιών σε έναν υγροβιότοπο που φιλοξενεί το 66% των ειδών πουλιών που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Η άγρια ζωή, τα ψάρια και τα σπάνια πουλιά προσπαθούσε να αναπνεύσουν ακριβώς δίπλα στα…

ΔΕΙΤΕ εδώ τη συνέχεια https://bit.ly/3govWf3