Το γλυπτό «Ομπρέλα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Δήμο Τρικκαίων

Εγκαίνια εγκατάστασης και επίσημη παρουσίαση του γλυπτού στα Τρίκαλα

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00

Το εμβληματικό γλυπτό «Ομπρέλα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα το 2022 ύστερα από συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Υπήρξε επιθυμία ετών να τοποθετηθεί έργο του πρωτοπόρου και διεθνώς διακεκριμένου Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο μοντερνισμός του έργου του καλλιτέχνη συνάδει με τη φιλοσοφία της θεσσαλικής πόλης που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η υλοποίηση της εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε με δωρεά του γλυπτού εκ μέρους του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και της οικογένειας Θεοδωρίδη, σε ικανό μέγεθος (6×4,50×1,40μ.) για το προβλεπόμενο σημείο, την αρχή του κεντρικού πεζοδρόμου της πόλης, την οδό Ασκληπιού. Την ανακατασκευή ανέλαβε το καλλιτεχνικό εργαστήριο των κυρίων Λεωνίδα & Στέλιου Γκίκα, εργαστήριο που έχει κατασκευάσει πλειάδα γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.

Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης και των εγκαινίων εγκατάστασης του γλυπτού η ιστορικός τέχνης και συνεργάτιδα του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρία Ίρις Κρητικού θα παρουσιάσει το γλυπτό και θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη, παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων κυρίου Δημήτρη Παπαστεργίου και του Προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κυρίου Νίκου Θεοδωρίδη.

Το γλυπτό «Ομπρέλα» δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Ζογγολόπουλο το 1990 και παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1993.

Η ομπρέλα, που αποτελεί την πλέον αναγνωρίσιμη εικαστική έκφραση του καλλιτέχνη, είναι ένα αντικείμενο οικείο και σε όλο τον κόσμο. Όλοι βρίσκουμε προστασία και θαλπωρή κάτω από τον ανάλαφρο θόλο της.

Το πρώτο γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου με θέμα την ομπρέλα είχε ένα κενό στο επάνω τμήμα του θόλου της, ήταν μια «τρύπια» ομπρέλα, λειτουργώντας ως σύμβολο ειρωνείας μιας ομπρέλας που δεν μπορούσε να προστατεύσει τον άνθρωπο έναντι του πυρηνικού ολέθρου ή της αντιπυραυλικής προστασίας που ευαγγελιζόταν η Δύση.

Η έννοια της ανεξαρτησίας και των μικρών ή μεγαλύτερων δυνάμεων που αναπτύσσει ο καθένας μας έχοντας ως πυξίδα τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Ειρήνης, είναι η ερμηνευτική προσέγγιση αυτής της αφαιρετικής γλυπτικής σύνθεσης. 

Στο επίκεντρο της πόλης των Τρικάλων βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, ακριβώς όπως και το μήνυμα της τέχνης του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θέλει τη γλυπτική να ζει δίπλα στον άνθρωπο καλλιεργώντας καθημερινά την αισθητική και πνευματική του αντίληψη.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

Αναχώρηση από Αθήνα:

  • Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, ώρα 13.00 (σημείο συνάντησης: Φιλελλήνων 4-6, Σύνταγμα – κατάστημα Alpha Bank) με προορισμό τα Τρίκαλα με ενδιάμεση στάση.
  • Άφιξη στα Τρίκαλα, ώρα 17:45-18:00.
  • Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ώρα 18:00-19:00.
  • Μουσική έναρξη στο χώρο του γλυπτού, ώρα 19:00.
  • Εγκαίνια και παρουσίαση του γλυπτού ΟΜΠΡΕΛΑ από την ιστορικό τέχνης κυρία Ίριδα Κρητικού, ώρα 19:30.
  • Δείπνο μετά την εκδήλωση.

Αναχώρηση από Τρίκαλα:

  • Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, ώρα 12:00 με προορισμό την Αθήνα με ενδιάμεση στάση.
  • Άφιξη στην Αθήνα, ώρα 16:45-17:00.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κράτηση στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Σας παρακαλούμε ενημερώστε μας για τη συμμετοχή σας έως και την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 απαντώντας τηλεφωνικά στο 2106712210 ή ηλεκτρονικά στο [email protected]

Πληροφορίες:

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοκρατίας 49, 15452 Π. Ψυχικό

www.zongolopoulos.gr & [email protected]

Γιώργος Ζογγολόπουλος

Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Αρχικά εργάστηκε ως αρχιτέκτονας στο Υπουργείο Παιδείας. Συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική στη Γαλλία και την Ιταλία.

Πνεύμα προοδευτικό και ανήσυχο θα πειραματιστεί με πολλές τεχνικές και υλικά. Ο «αιώνιος έφηβος», όπως τον αποκαλούσαν, ως καλλιτέχνης ερεύνησε το μέτρο, την αρμονία και την ισορροπία στην τέχνη του.

Η πλούσια καλλιτεχνική του δραστηριότητα καλύπτει σχεδόν οκτώ δεκαετίες και τη διακρίνει η αδιάκοπη διάθεση ανανέωσης και εξέλιξης.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε θεσμούς Biennale, ενώ συμμετείχε σε όλες τις Πανελλήνιες εκθέσεις και έλαβε μέρος σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εμβληματικά έργα του μνημειακής κλίμακας βρίσκονται στο δημόσιο χώρο της Ελλάδας, καθώς επίσης και στο Βέλγιο, τις Η.Π.Α. και την Αίγυπτο.

Στη μακρά διάρκεια της ζωής του είχε πολλές επίσημες διακρίσεις και έργα του βρίσκονται σε πολλές ελληνικές και ξένες συλλογές και Μουσεία.

Το 2004 σύστησε το κοινωφελές ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ με έδρα την κατοικία και το εργαστήριό του στο Π. Ψυχικό και απεβίωσε το ίδιο έτος. 

«Μέσα από τα έργα μου επιδιώκω να επικοινωνήσει ο κάθε άνθρωπος με ό,τι εκείνος επιθυμεί και αναπολεί, όσο απραγματοποίητο και ανέφικτο αν είναι.

Άλλωστε, τις κρυφές λαχτάρες μας δεν υπηρετεί η τέχνη;»

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοκρατίας 49, 15452 Π. Ψυχικό

Τ.: 2106712210, Email: [email protected]