Τα καλύτερα «όπλα» στη μάχη κατά των ψύλλων και των κροτώνων

Επί σειρά ετών, οι ψύλλοι και οι κρότωνες (τσιμπούρια) αποτελούν το βασικό πρόβλημα εξωπαρασίτωσης για τους σκύλους και τις γάτες. Παρασιτούν τόσο τα κατοικίδια που ζουν μέσα στο σπίτι, όσο και αυτά που διαβιούν σε αυλή. Από τη στιγμή που κάποιος ψύλλος ή κρότωνας ανέβει στο τρίχωμα του ζώου μας μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας ξεκινάει τη απομύζηση αίματος και μέσα σε λίγες ώρες την αναπαραγωγική του δραστηριότητα. Η παρασίτωση από ψύλλους/κρότωνες μπορεί να προκαλέσει στο ζώο αναιμία, μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ Ehrlichia canis, Anaplasma platys, Rickettsia ricketsii, Babesia canis, Coxiella sp.) καθώς και δερματίτιδες (π.χ δερματίτιδα από νύγματα ψύλλων, αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα, εωσινοφιλικό κοκκίωμα). Για τους λόγους αυτούς όλα τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτική αγωγή κατά τη διάρκεια όλου του έτους και όχι μόνο τους ζεστούς μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Τα τελευταία χρόνια διαθέτουμε τα κατάλληλα «όπλα» για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα και να προστατέψουμε τους πιστούς μας φίλους αλλά και τους εαυτούς μας από ψύλλους και κρότωνες. Τα τοπικά σκευάσματα μηνιαίας εφαρμογής σε μορφή σπρέι ή spot-on (αμπούλα) αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή πρόληψης. Επίσης τα περιλαίμια τετράμηνης ή εξάμηνης διάρκειας εμπλουτισμένα με εξωπαρασιτοκτόνες ουσίες ενισχύουν την άμυνα κατά των παρασίτων. Τέλος, συστηματικά σκευάσματα σε μορφή χαπιού τρίμηνης χορήγησης κυκλοφόρησαν τον τελευταίο μήνα και στην Ελλάδα προσφέροντας ισχυρή προστασία.
Μετά λοιπόν από συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σκύλου ή της γάτας μας τον καλύτερο τρόπο ελέγχου και πρόληψης έναντι των εξωπαρασίτων. Το ιδανικό εξωπαρασιτοκτόνο σκεύασμα είναι αυτό που μπορούμε να το χορηγήσουμε σωστά και αυτό που θυμόμαστε πιο εύκολα.

Για τις κτηνιατρικές συμβουλές ευχαριστούμε την
Dr. Vingopoulou Elpida
Phd, DVM
Agias Theodoras 9-11
2310-222589, 6948181159
[email protected]
http://ktiniatros-vingopoulou.gr/