«Τέρας»: Μία παράσταση – γροθιά σε ό,τι μας «καίει» την ψυχή

Προτείνει ο δημοσιογράφος Θάνος Ξάνθος

Η παράσταση «Τέρας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Καλιότσος, παίζεται στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Η παράσταση θέτει επί τάπητος το θέμα της διαφορετικότητας και τις εκφάνσεις της, με έναν δικό της ξεχωριστό τρόπο.

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Η υγρασία, η βροχή, το negative στην ανάμνηση, η σκέψη που γίνεται στο σκοτάδι με κλειστό παράθυρο! Δύο άντρες ο Άρης και ο Κρις διαπραγματεύονται την εξέλιξη της ζωής τους με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Ο Κρις επισκέπτεται τον Άρη στο σπίτι του (σε ένα υπόγειο) με σκοπό να δώσει ένα τέλος στην γνωριμία τους και να του ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό για τον  ίδιο. Ανάμεσα τους μια γυναίκα-μάνα που αδυνατεί να κατανοήσει την έννοια της διαφορετικότητας!

Με στοιχεία εγκλεισμού και κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας τα πρόσωπα του έργου έρχονται αντιμέτωπα με τον ίδιο τους τον εαυτό ενώ πάντα ένα τέρας παραμονεύει στο σκοτάδι και επηρεάζει τα όσα συμβαίνουν στο υπόγειο.

Ο Μιχάλης Καλιότσος έγραψε ένα έργο ουσίας και εξαιρετικής σημασίας με γνώμονα τον άνθρωπο. Έστησε μία παράσταση με σεβασμό και προσοχή για να μας δείξει ότι όλοι, μπορεί να παλεύουμε με ένα «τέρας» που καραδοκεί στις ζωές μας…!!! Η γραφή του, σε συνδυασμό με την εξαίρετη σκηνοθεσία του, κάνουν το κοινό, κοινωνό και συμμέτοχο στην παράσταση, αφού παρασύρεται από το νόημα και το συναίσθημα.

Στη σκηνή βλέπουμε δύο νέους ηθοποιούς με μπόλικο ταλέντο, μεράκι και ζέση γι’ αυτό που κάνουν. Ο Αλέξανδρος Μαράκης και ο Νεκτάριος Παπαλεξίου, υποδύονται με δύναμη ψυχής δύο ήρωες, οι οποίοι ζουν ανάμεσά μας. Δίχως υπερβολές και επιτηδευμένες εκφράσεις, μας εντυπωσιάζουν με το συναίσθημα και την ειλικρίνεια, που πηγάζει από την ερμηνεία τους.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης, είπε: «Έγραψα μια ιστορία με 2 πρόσωπα που αποτελούν κατά μία έννοια το τρίπτυχο άντρας-γιος-μητέρα. Από τη στιγμή που κόβεται ο ομφάλιος λώρος το μωρό αντιμετωπίζει την ζωή μόνο του. Και πολύ καλά φρόντισε η φύση να γίνεται έτσι. Ας αφήσουνε οι γονείς τα παιδιά τους να αναπνέουν μέσα από την δική τους ζωή τα δικά τους όνειρα την δική τους προσωπική ταυτότητα. Η αποδοχή της οποιασδήποτε σεξουαλικότητας κυρίως από την πλευρά της μητέρας προς το παιδί μπορεί να είναι και το μυστικό για μια ισορροπημένη κοινωνία».

Η παράσταση δείχνει το σκληρό πρόσωπο μιας κοινωνίας που δεν αποδέχεται το διαφορετικό. Μιας οικογένειας και μιας μάνας, που δεν αποδέχεται το διαφορετικό. Το έργο έχει στόχο να αποτελέσει «γροθιά», σε ό,τι μας «καίει» την ψυχή και να αφυπνίσει συνειδήσεις! Πολλά συγχαρητήρια!

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλιότσος

Σκηνικά / Κοστούμια: Μιχάλης Καλιότσος, η ομάδα.

Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κουρής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχάλης Καλιότσος

Κίνηση: Μάνια Καραβασίλη

Ηχητικό Περιβάλλον: Κώστας Στεργίου (STER)

Trailer: Γιώργος Δανόπουλος

Δημιουργικό Αφίσας: Γιώργος Βαχάρης

Παίζουν:

Αλέξανδρος Μαράκης,

Νεκτάριος Παπαλεξίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Πρεμιέρα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30 στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα)