Συνέντευξη με τον ταλαντούχο ηθοποιό ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΚΑΝΑΚΗ

ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ … ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ!

Επιμέλεια κειμένου και Φωτογραφιών: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Συναντήσαμε τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Τσακανάκη που αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται για τη θεατρική πρεμιέρα της παράστασης: “Αγαπημένο μου εγώ” του Αλέξανδρου Βαλκανά σε σκηνοθεσία Νίκου Αμουντζά στην “Αθηναική Σκηνή” Κάλβου-Καλαμπόκη. Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά έχει ρίζες από Πελοπόννησο, Αγρίνιο και Κρήτη. Από μικρή ηλικία έδειξε την έφεσή του στις τέχνες και στην παράδοση, καθώς εκτός από το θέατρο για χρόνια δίδασκε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Λατρεύει τη θάλασσα και τη μουσική. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους δημιουργικούς, τολμηρούς ανθρώπους κι όνειρό του είναι να προσφέρει συγκινήσεις κι όμορφες εικόνες σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Πώς ξεκινήσατε το θέατρο;

Η απόφαση να ασχοληθώ με το θέατρο συνέβη σε μία κομβική χρονική περίοδο της ζωής μου, όπως συμβαίνει με όλες τις σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε για την πορεία μας: Στη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας αυτό που μου έλειπε περισσότερο ήταν η ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου λοιπόν, όπου εκεί υπάρχει άπλετος ελεύθερος χρόνος για σκέψη και απολογισμούς, αποφάσισα πως επιστρέφοντας στην κανονική ροή της ζωής μου, θα ήθελα να ασχολούμαι με κάτι πολύ δημιουργικό, που θα μου χάριζε συγκινήσεις, πολλά διαφορετικά συναισθήματα και θα μου προκαλούσε το ενδιαφέρον να κατασκευάζω εξαρχής νέες μορφές .Αυτή η απόφαση ζωής σε συνδυασμό με το ότι από μικρή ηλικία ασχολιόμουν με τις τέχνες (χορό και μουσική) συνειδητοποίησα ότι μόνο μέσω του θεάτρου-που συνδυάζει μαγικά- κάθε μορφή τέχνης θα μπορούσα να νιώσω πιο πλήρης κι ισορροπημένος.

Τι είδος θεάτρου σας αρέσει περισσότερο;

Επειδή καταπιάνομαι με το θέατρο, εκτός από την υποκριτική αλλά και με τη σκηνοθεσία κατά καιρούς, λατρεύω κάθε έργο που δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να εμβαθύνει όσο το δυνατόν περισσότερο στον εσώτερο εαυτό του και να προκαλεί όχι μόνο στο κοινό αλλά και στον ίδιο, συγκινήσεις και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Αυτό λοιπόν που μου αρέσει περισσότερο είναι το θέατρο που μιλάει για αληθινούς χαρακτήρες, γεγονότα και καταστάσεις που μπορούν να συμβούν στον καθένα και που μπορεί να ταυτιστεί και να συνδεθεί ο καθένας-με κάποιον τρόπο.

Πού σας βρίσκουμε αυτήν την περίοδο θεατρικά;

Έχω τη μεγάλη χαρά να συνεργάζομαι με πραγματικούς καλλιτέχνες στο είδος τους φέτος . Είμαστε λοιπόν στο θέατρο ‘’Αθηναίκή Σκηνή’’ Κάλβου-Καλαμπόκη για την παράσταση ‘’Αγαπημένο μου εγώ’’ του βραβευμένου συγγραφέα από την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων το 2018,Αλέξανδρου Βαλκανά σε σκηνοθεσία Νίκου Αμουντζά, ενός καλλιτέχνη που θεωρώ δάσκαλο στο είδος του, καθώς με τις γνώσεις , την εμπειρία και τα ταλέντα του έχει συμβάλλει σε μία πολύ ξεχωριστή αναπαράσταση ενός έργου που αντικατοπτρίζει διαχρονικά ανθρώπινες σχέσεις και φωτίζει δέκα ιδιαίτερους χαρακτήρες της διπλανής πόρτας με συνδετικό τους κρίκο την ανάγκη εκπλήρωσης προσδοκιών και τη ματαιότητά τους . Οι έμπειροι ηθοποιοί που θα συμπορευθούμε σε αυτό το θεατρικό ταξίδι λοιπόν είναι η Μάνια Διαγούπη, η Λαμπρινή Αγιαννίτου κι ο Παναγιώτης Τυροπάνης και θα είμαστε εκεί κάθε Παρασκευή στις 21:00 με πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.

Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες κι εμπόδια στη μέχρι τώρα πορεία σας στο θέατρο;

Δυσκολίες κι εμπόδια θεωρώ ότι υπάρχουν σε όλες τις δουλειές πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τις τέχνες όπου εκθέτουμε τις ψυχές μας κι ανταλλάσσουμε διαρκώς εμπειρίες και συναισθήματα . Το θέμα είναι να μην πτοούμαστε και να μην ξεχνούμε το λόγο που κάνουμε θέατρο και τι είναι αυτό που θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη σε όσους παρακολουθούν την πορεία μας. Προσωπικά εμένα μου αρέσει να μάχομαι, να ρισκάρω και να μην τα παρατάω στην όποια δυσκολία.

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός, τι θα θέλατε να είστε;

Επειδή αγαπώ πολύ τα παιδιά κι έχω σπουδάσει Παιδοψυχολογία, ενδεχομένως να ασχολιόμουν με τη Συμβουλευτική εφήβων και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, ένα μεταπτυχιακό που ποτέ δεν ξεκίνησα καθώς με απορρόφησε το ‘’μικρόβιο’’ του θεάτρου.

Πείτε μου τι χόμπι έχετε εκτός θεάτρου.

Αγαπώ πολύ τη λογοτεχνία και να ταξιδεύω με διαφορετικές μουσικές μελωδίες ανά συναισθηματική και ψυχική περίσταση . Επίσης μου αρέσει πολύ το περπάτημα μόνος μου ή με καλή παρέα σε μεγάλες διαδρομές και θα ήθελα σίγουρα να πηγαίνω πιο συχνά στη θάλασσα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτική;

Η πολιτική θεωρώ ότι είναι τρόπος ζωής κι αναγκαστικά ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας . Όταν η πολιτική ασκείται με απώτερο σκοπό την σωστή λειτουργία κι ευημερία του κράτους , τότε είναι ωφέλιμη κι αποτελεσματική . Όταν όμως διέπεται από προσωπικά συμφέροντα και μικροκομματισμούς, τότε μιλάμε για παρακμή και διαφθορά σε κάθε τομέα της ζωής μας . Το σημαντικότερο είναι να προάγουμε πολιτική με γνώμονα το σεβασμό στο συνάνθρωπο και στο περιβάλλον, προασπίζοντας πάντα τις προσωπικές και συλλογικές ελευθερίες . Κατά τη γνώμη μου όταν η πολιτική στηρίζεται σε αυτές τις αρχές , τότε όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα προσφέρουν και θα υπηρετούν την πολιτική αγόγγυστα και σίγουρα οι κοινωνίες θα παρέχουν κίνητρα προς την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Πού σας βρίσκουμε τώρα στα προσωπικά σας;

Δυστυχώς λόγω του φορτωμένου προγράμματός μου καθημερινά, δε μου μένει καιρός για προσωπική ζωή. Θεωρώ ότι σε μία σχέση πρέπει να υπάρχει χρόνος, διαθεσιμότητα, αφοσίωση κι αμοιβαία κατανόηση κι αν βρεθεί η σωστή σύντροφος, θα είμαι ανοιχτός να τη συναντήσω.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μετά την πρεμιέρα μας στις 17 Ιανουαρίου με την παράσταση “Αγαπημένο μου εγώ”, θα ξεκινήσω τις προετοιμασίες για τις παραστάσεις του θεατρικού εργαστηρίου που έχω τη χαρά να διευθύνω στην ανώτερη δραματική σχολή της “Αθηναίκής Σκηνής” το Μάιο έχοντας μια ομάδα εξαιρετικών ερασιτεχνών ηθοποιών. Για την επόμενη σεζόν συζητάω για μία παράσταση αρχαίου δράματος με εξαιρετικούς συντελεστές σε μία πολύ κεντρική σκηνή της Αθήνας και συνεχίζω τις σπουδές μου στην καλλιτεχνική ακαδημία ‘’Liby Powers’’ στη Θεσσαλονίκη με στόχο να προετοιμαστώ για τα διεθνή συνέδρια και σεμινάρια στην Αμερική.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μοιραστείτε ευχές κι όνειρα για τη νέα χρονιά.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους αναγνώστες μας υγεία, δύναμη και πολλές στιγμές αγάπης για τη νέα χρονιά. Να διατηρήσουμε την προσωπική μας ισορροπία και να μην πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την προσωπική μας ευτυχία. Για εμένα, αυτό που ονειρεύομαι, είναι να μην βγάλω ποτέ το παιδί από μέσα μου και να διατηρώ την πίστη και την αισιοδοξία μου σε κάθε στιγμή της ζωής μου! Να είστε όλοι καλά!!