Τάκης Εμμανουήλ: Ο άνθρωπος που προσπάθησε

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Προσπάθησε, το πάλεψε, ταξίδεψε σε Αμερική, Αγγλία, Ιταλία και Αυστραλία, έπαιξε σε διάφορες ταινίες, αλλά δεν κατάφερε να γίνει όνομα. Δεν κατάφερε να πάρει μεγάλους ρόλους και να συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές. Παρ’ όλο που η Ειρήνη Παπά – με την οποία είχε σχέση μια περίοδο – προσπάθησε να τον προωθήσει.

Αλλά τουλάχιστον δεν ήταν απ’ αυτούς που περιφέραν την “ομορφιά” και τον ναρκισσισμό τους χωρίς να δουλέψει και να αγωνιστεί. Ίσως έφταιξαν άλλοι παράγοντες που ποτέ δεν έγινε πρωταγωνιστής. Για να δούμε ποιος ήταν ο Τάκης Εμμανουήλ.

Ο Τάκης Εμμανουήλ γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1933 και το πραγματικό του όνομα ήταν Παναγιώτης Εμμανουήλ. Σπούδασε αρχικά στην Ελλάδα, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δάσκαλο τον μεγάλο σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη. Αργότερα, την περίοδο 1979-1981, σπούδασε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Los Angeles. Εκτός από ηθοποιός, υπήρξε, επίσης, σκηνοθέτης και παραγωγός, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία κυκλοφορόντας 2 βιβλία.

Σε ηλικία 27 ετών (το 1960) έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή, στην τραγωδία “Ιφιγένεια εν Ταύροις” του Ευριπίδη, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Γελαδάρη. Το έργο παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και  οι θεατρικές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν έως το 1965 – όπου αποφάσισε πως το θέατρο δεν του ταιριάζει και έτσι στράφηκε αποκλειστικά και μόνο στον κινηματογράφο.

Ευτυχώς όλες οι πρώτες ταινίες – στις οποίες συμμετείχε με μικρούς ρόλους – πήραν καλές κριτικές και είχαν απήχηση σε διάφορα φεστιβάλ, κι’ αυτό ήταν που τον ώθησε να φύγει στο εξωτερικό κυνηγώντας μια διεθνή καριέρα. Έφυγε το 1968, αρχικά για…

Η συνέχεια εδώ: