Σωτήρης Μουστάκας: Ο τζόγος ήταν το πάθος του

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς της κλασικής επιθεώρησης, καλός κωμικός κι όχι τυπίστας, που αργότερα στο σινεμά έδειξε και ένα υπέροχα εύπλαστο πρόσωπο. Και ξέρετε ότι ξεκίνησε να παίζει στον κινηματογράφο με πρώτη εμφάνιση στον “Ζορμπά” του Μιχάλη Κακογιάννη όπου έπαιξε τον τρελό του χωριού;

Αν ζούσε, σήμερα θα ήταν 80 χρόνων. Ίσως να έπαιζε ακόμα στο θέατρο, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους θεατές που τόσο τον αγάπησαν. Ο ταλαντούχος ηθοποιός είχε κι’ αυτός τα πάθη του: Αγαπούσε με τρέλα την γυναίκα του, Μαρία Μπονέλου, την κόρη τους Αλεξία και τον… τζόγο!

Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε 20 Ιουνίου 1940 και πέθανε στην Αθήνα, 4 Ιουνίου 2007. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της Ελλάδας, βραβευμένος για την προσφορά του στην ελληνική επιθεώρηση. Από το 1964 που ξεκίνησε να παίζει (24 ετών) μέχρι να πεθάνει (66 ετών) δούλευε ασταμάτητα, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Πλάτρες της επαρχίας Λεμεσού της Κύπρου και ήταν ο νεότερος από τα επτά αδέρφια του. Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955 έως 1959, όπου μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για περίοδο εφτά μηνών. Μόλις αποφυλακίστηκε τελείωσε το σχολείο και το 1958 αναχώρησε για την Αθήνα για να σπουδάσει ηθοποιία, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.

Έλα όμως από μικρό παιδί είχε ως πρότυπο τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Ντάνι Κέι, ενώ ως μαθητής του άρεσε να κάνει αστεία και να αυτοσχεδιάζει στις παρατηρήσεις των δασκάλων. “Τότε, λάτρευα την όπερα και το κλασικό τραγούδι. Τραγουδούσα έπαιζα βιολί και η μητέρα μου, θαυμάστρια του είδους, διέκρινε επάνω μου τον καινούργιο… Παγκανίνι. Στα 16, όμως, λόγω εφηβείας αλλάζει η χροιά της φωνής, δεν έκανα τα απαραίτητα μαθήματα και η φωνή μου χάλασε”. Είχε πει ο ίδιος σε μια συνέντευξη του.

Και μπορεί το όνειρο του τενόρου να ξεχάστηκε, αλλά το μικρόβιο του ηθοποιού καραδοκούσε. Το 1954 πήγε σε μια θεατρική παράσταση του Νίκου Σταυρίδη στη Λεμεσό, όπου και ανακάλυψε την αγάπη του για το θέατρο. Μετά το τέλος της παράστασης, ο 14χρονος Μουστάκας πλησίασε τον Σταυρίδη, τον μιμήθηκε και ο Σταυρίδης γελώντας του είπε να έρθει στην Αθήνα και να τον βρει. Όταν έφτασε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σ’ ένα εστιατόριο ως σερβιτόρος, και μετά από προτροπή του Σταυρίδη έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου κόπηκε. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Έδωσε ξανά εξετάσεις τις οποίες πέρασε με το ζόρι, αφού οι περισσότεροι καθηγητές δεν αποδέχονταν το πηγαίο χιούμορ του, τον απέρριπταν αποκαλώντας τον…

Η συνέχεια εδώ