Όλγα Χαρδαλιά: “Πηγή έμπνευσης για εμένα είναι οι καθημερινές σκηνές της ζωής του ανθρώπου”

“Τα θέματα των έργων μου έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και εντάσσονται στο ρεύμα Figurative art που περιγράφει κάθε μορφή σύγχρονης Τέχνης που διατηρεί δυνατές αναφορές στον πραγματικό κόσμο και ιδιαίτερα στην ανθρώπινη φιγούρα”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη Φωτογραφία το 1996 λόγω των σπουδών μου στο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας. Το 2007 ασχολήθηκα λίγο με την Τέχνη του Κινηματογράφου μέσω σεμιναρίων που οργάνωσε ο δήμος Αθηναίων, δημιουργώντας 2 ταινίες μικρού μήκους. Από το 2012 μέχρι σήμερα ασχολούμαι συστηματικά με τη ζωγραφική μετά την παρακολούθηση σειράς μαθημάτων στη σχολή του Εμμανουήλ Ζαχαράκη.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Νομίζω ότι καλλιτέχνης μπορεί να γίνει όποιος αγαπάει τις Τέχνες. Πιστεύω ότι με πολύ προσπάθεια και επιμονή μπορεί να φτάσει σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο δημιουργίας. Ίσως, ένας άνθρωπος με έμφυτο ταλέντο να μπορεί να φτάσει πιο γρήγορα στο επίπεδο αυτό.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα θέματα των έργων μου έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και εντάσσονται στο ρεύμα Figurative art που περιγράφει κάθε μορφή σύγχρονης Τέχνης που διατηρεί δυνατές αναφορές στον πραγματικό κόσμο και ιδιαίτερα στην ανθρώπινη φιγούρα.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Πηγή έμπνευσης για εμένα είναι οι καθημερινές σκηνές της ζωής του ανθρώπου.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Θαυμάζω τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης και του Εξπρεσιονισμού όπως τον Sandro Botticelli και τον Van Gogh αλλά και σύγχρονους καλλιτέχνες όπως τον αμερικανό Michael Carson.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω θέσει στον εαυτό μου είναι να εξελίσσομαι συνεχώς αποφεύγοντας την επανάληψη στα θέματα μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η Τέχνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα γεγονός που αποδεικνύεται από την πληθώρα μουσείων και αιθουσών Τέχνης που φιλοξενούν καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αποφεύγω να κάνω σχέδια για το μέλλον, εύχομαι μόνο να είμαστε όλοι καλά και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε.

Σύντομο Βιογραφικό Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1976. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φωτογραφίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Εργάστηκα για 10 χρόνια στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Το 2007-2008 ασχολήθηκα με τον Κινηματογράφο παρακολουθώντας σεμινάρια στο Δήμο Αθηναίων. Από το 2012 ασχολούμαι συστηματικά και με την ζωγραφική αφού παρακολούθησα σειρά μαθημάτων στη σχολή του Εμμανουήλ Ζαχαράκη.