Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά σε μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης “Λευκός Πύργος”

Το 2ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης- “Λευκός Πύργος”, που έχει χαρακτηρισθεί ως «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», και με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, είχε τη μεγάλη τιμή να συνομιλήσει με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, έδωσε από τις Βρυξέλλες διαδικτυακή συνέντευξη σε μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου και συνομίλησε με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του Προγράμματος, τη Διευθύντρια κ. Αναστασία Μπιτσάνη, την κ. Ιφιγένεια Κωφού και την κ. Μελίνα Εφραιμίδου, ενθουσιάζοντας τα παιδιά με την αμεσότητα του λόγου του, την πληρότητα των απαντήσεων και την εγκαρδιότητά του.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις τον μαθητών/μαθητριών του σχολείου ο κ. Αντιπρόεδρος της ΕΕ:
● Αναφέρθηκε στις αξίες του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και στα οφέλη της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας την εξέλιξη της χώρας μας τα τελευταία 40 χρόνια εντός της ΕΕ, με την αποκατάσταση της ηρεμίας και ομαλότητας στη χώρα, την ενδυνάμωση των θεσμών και της Δημοκρατίας, καθώς και την ισχυρή χρηματοδότηση που ώθησε την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

● Εξήγησε στους μαθητές/μαθήτριες τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της «ήπιας ισχύος», καθώς αποτελεί το κέντρο βάρους της καλής και χρηστής διακυβέρνησης παγκοσμίως, με αναφορά στο δημοκρατικό πολίτευμα των κρατών-μελών, την προστασία των μειονοτήτων, τα δωρεάν συστήματα Υγείας και Παιδείας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων, την κατοχύρωση της ισότητας των φύλων.

● Αναφέρθηκε στο γνωμικό του Ισοκράτη προς τον γιο του φίλου του Δημόνικου «στέργε τα παρόντα, ζήτει τα βελτίω», και προέτρεψε τους μαθητές και τις μαθήτριες να υπερασπίζονται αυτά που βρήκαν, αλλά και να αγωνίζονται για να τα βελτιώσουν, ώστε να αποκομίζουν τα οφέλη από την Ενωμένη Ευρώπη, αλλά και να προσπαθούν για την πρόοδο και την εξέλιξή της.

● Εξήγησε ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μάς δείχνει όπως είμαστε, με τα διαφορετικά μας χαρακτηριστικά να σχηματίζουν ένα ψηφιδωτό, που είναι όμορφο όλο μαζί, και όπου η κάθε ψηφίδα είναι διαφορετική.

● Αναφέρθηκε στη μεγάλη σπουδαιότητα του Μετρό Θεσσαλονίκης και εξέφρασε την άποψη ότι το έργο είναι ανάγκη να αντιμετωπίζεται με μακροσκοπική ευρωπαϊκή αντίληψη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί κοινωνική συμφωνία για το πρακτέο, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και συμβιβασμού.

● Παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες να αδράξουν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η Ενωμένη Ευρώπη για κινητικότητα, να γνωρίσουν ανθρώπους της ηλικίας τους από τις άλλες χώρες, να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή διαδικασία.

● Τόνισε τις αλλαγές που θα φέρει η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στον τρόπο ζωής τα επόμενα χρόνια.

● Κλείνοντας επανέλαβε τη φράση που διατύπωσε ο τραγουδιστής Bono του συγκροτήματος U2, ότι η Ευρώπη είναι μία σκέψη, που πρέπει όμως να γίνει συναίσθημα (Europe is a thought that needs to become a feeling).

Η Διευθύντρια κ. Α. Μπιτσάνη απηύθυνε εγκάρδια πρόσκληση προς τον αξιότιμο Αντιπρόεδρο κ. Μαργαρίτη Σχοινά να επισκεφθεί το σχολείο, η οποία και έγινε αμέσως αποδεκτή.