Στέλλα Κόζα: Η τέχνη είναι το μόνο “πράγμα” που δεν πεθαίνει ποτέ. Όσο γεννιούνται άνθρωποι, μαζί θα αναγεννιέται και η τέχνη

Συμμετέχετε στην έκθεση 3e (Element-Environment-Energy) την οποία εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η εικαστικός Γεωργία Τρούλη υπό την διοργάνωση της Restart Cultural Tourism Art Platforrm.

Πώς νιώθετε για αυτήν την εμπειρία και τι σημαίνει για εσάς το τρίπτυχο element environment energy στην τέχνη, στη ζωή στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας, το περιβάλλον και τον κόσμο; Όλα γύρω μας έχουν ενέργεια. Η φύση, τα ζώα, ο άνθρωπος. Μας περιβάλλει σαν αύρα. Προσωπικά νιώθω πολύ κοντά στη φύση, η κυρίως μου θεματική στους πίνακές μου, είναι η θάλασσα, αγαπώ τον τρόπο που κινείται, που μεταβάλλεται, που αλλάζει χρώμα που λειτουργεί σαν καθρέφτης του ουρανού ή του βυθού σαν δικός μου καθρέφτης της ψυχής μου, που την αγκαλιάζει ένα πέπλο μυστηρίου, δίνει ζωή, αλλά, μπορεί και να τη πάρει. Όλα γύρω μας συνδέονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το σώμα μας αποτελείται επί το πλείστον από νερό (ένα στοιχείο), γεννιόμαστε και στη δύση της ζωής μας επιστρέφουμε πίσω στο χώμα, πίσω στη φύση, γινόμαστε γη. Οι άνθρωποι μεταξύ μας αναφερόμαστε σε αρνητική και θετική ενεργεία που περιβάλλει εμάς και τους γύρω μας, μιλάμε για τον νόμο της έλξης στον έρωτα και όχι μόνο. Όλα είναι αλληλένδετα μία συνέχεια, ένας αέναος κύκλος. Ο κύκλος της ζωής.

Ποιο είναι το πρόταγμα της τέχνης, του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά αλλά και του καλλιτέχνη σε συλλογικές δράσεις στη σημερινή εποχή όπου τα γεγονότα είναι έντονα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες και συμπυκνωμένες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου τα σημεία, τα συμβάντα παράγουν σκέψεις, αντιδράσεις, ιστορία καθώς και νέα μοτίβα ζωής και δράσης; Να προσαρμόζεται στις συνθήκες και στις καταστάσεις. Να μένει πιστός στον εαυτό του, στο έργο του και στις ιδέες που πρεσβεύει. Να μάθει να αποδέχεται την αλλαγή, χωρίς να αλλάζει. Να προσπαθεί κάθε μέρα για το καλύτερο, χωρίς να πτοείται, να κάνει ένα βήμα μπροστά κάθε φορά, να βελτιώνεται, να αφήνει την ψυχή και το μυαλό του ελεύθερα να ταξιδεύουν. Να γίνεται οδηγός για ένα καλύτερο μέλλον. Είμαστε οι πρεσβευτές του κάλους και μεταλαμπαδεύουμε τις γνώσεις μας. Η τέχνη είναι το μόνο πράγμα που δεν πεθαίνει ποτέ. Όσο γεννιούνται άνθρωποι, μαζί θα αναγεννιέται και η τέχνη.

H Restart Contemporary Art platform συνδυάζει στις δράσεις της τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Πώς βλέπετε εσείς τον συγκερασμό Τέχνης-Τουρισμού-Περιβάλλοντος; Πολύ καλή ιδέα, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν και επισκέπτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο να μαθαίνουν για τους καλλιτέχνες της Ελλάδος και αντίστοιχα μας βοηθάει κι εμάς να ξεπεράσουμε τα εγχώρια σύνορα και να ταξιδέψουμε την τέχνη μας και σε άλλες χώρες. Κάπως έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε την ελληνική τέχνη σπουδαία ξανά (από το μότο που χρησιμοποιώ στα αγγλικά, Make Greek art great again) και εμείς θα είμαστε οι πρεσβευτές της.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να πάρω μέρος σε όσες περισσότερες εκθέσεις μπορώ, εντός και εκτός Ελλάδος. Παράλληλα συμμετέχω και σε ομαδική έκθεση στην Κρήτη. Επίσης θέλω να τελειώσω με το μονοετές πτυχίο μου πάνω στη θεραπεία μέσω της τέχνης και στα μελλοντικά μου σχέδια είναι ίσως κι η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού.

Bio Είμαι ανερχόμενη καλλιτέχνιδα από τη Θεσσαλονίκη, όπου και γεννήθηκα και κάνω τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο της τέχνης. Σπούδασα στην Εθνική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Σόφιας και στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο απ’ όπου απέκτησα το bachelor μου στις εικαστικές τέχνες. Ανακάλυψα το ταλέντο μου στη ζωγραφική στην ηλικία των 6 κι από τότε δεν έχω σταματήσει να ζωγραφίζω. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά και με άλλες τέχνες, γιατί με εμπνέουν εξίσου, όπως χορός, τραγούδι, συγγραφή μουσική κλπ. Η ζωγραφική για εμένα λειτουργεί εξίσου και θεραπευτικά, είναι επίσης ο λόγος ύπαρξης μου. Δουλεύω καθημερνώς και ανελλιπώς προσπαθώντας όσο μπορώ να προσαρμόζομαι στις αλλαγές και να βελτιώνομαι σε κάθε καινούργιο έργο που παράγω. Η κυρίως μου θεματική είναι η θάλασσα και γενικά τα τοπία. Για έμενα τα δημιουργήματα μου είναι σαν παιδιά μου. Είμαι επίσης μέλος του συλλόγου καλλιτεχνών βορείου Ελλάδος και είχα την πρώτη μου ομαδική έκθεση μαζί τους στην ετήσια έκθεση του συλλόγου το 2019 στο γαλλικό ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την έκθεση στη Σαντορίνη παίρνω μέρος και σε ομαδική έκθεση στη Κρήτη υπό την επιμέλεια της Γεωργίας Τρούλη.
Αυτό που θέλω είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ και να γίνομαι καλύτερη κάθε μέρα. Επίσης με εκφράζει το μότο “MAKE GREEK ART GREAT AGAIN” (δικής μου εμπνεύσεως,περίπου) και θα προσπαθώ διακαώς γι’ αυτό. Μελλοντικά θα ήθελα να συμμετέχω και σε άλλες εκθέσεις και ίσως να δημιουργήσω και το δικό μου website, όπου όποιος-α επιθυμεί θα μπορεί να το επισκέπτεται και να βλέπει τη δουλεία μου συλλογικά.