Σαββας Μπετινης: “τη μουσική, ο καθένας μπορεί να τη μεταφράσει, μέσω των δικών του βιωμάτων”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία. Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Φυσικά! Η μουσική είναι ίσως η μόνη απόλυτα κοινή γλώσσα που μπορεί να ενώσει αλλά και να διχάσει ανθρώπους και πολιτισμούς

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Υπάρχει ένα σύνολο μουσικών και εν γένει καλλιτεχνών που θαυμάζουμε που είναι τόσο μεγάλο και θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για αυτούς.

Ας αναφέρουμε 2-3 ονόματα, σιγουρα τον Chuck Schuldiner των DEATH φυσικά για το ήθος και τη μουσική που μας πρόσφερε και τον Davin Townsend για την ευστροφία και την ιδιαιτερότητα του.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.”Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Δύσκολη περιγραφή. Και ο καθένας μπορεί να τη μεταφράσει βάσει των δικών του βιωμάτων. Ασφαλώς η μουσική είναι μία. Οι μουσικοί, ως εκπρόσωποι, ώς δημιουργοί, ώς συνεχιστές είναι πολλοί. Είναι -και έτσι πρέπει να είναι- ταγμένοι να υπηρετούν τη μουσική, όπως ο κάθε καλλιτέχνης τη μορφή τέχνης που ακολουθεί.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Είναι ανάγκη για να κατανοεί ο ακροατής τί είναι αυτό που ακούει. Πως μπορεί να αναλυθεί.

Τι τελικά του προσφέρει. Χωρίς μια -έστω υποτυπώδη- μουσική παιδεία και γνώση δε δικαιούσαι να έχεις και γνώμη για τη μουσική!

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Με το να το ωθήσει να ασχοληθεί με αυτή.

Εκεί τόσο το παιδί όσο και ο γονιός θα καταλάβουν το αν υπάρχει κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί και να αποδώσει καρπούς ή είναι απλά χάσιμο χρόνου.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Αυτό δε μπορούμε να το γνωρίζουμε σε όλες τις περιπτώσεις.

Υπάρχουν όμως σίγουρα προσπάθειες ανθρώπων να περάσουν μηνύματα που αφορούν τη μουσική παράδοση μέσω της τυπικής σχολικής εκπαίδευσης.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Φυσικά! Είναι άνθρωποι που τους ξεχωρίζεις όχι τόσο από το “πως χειρίζονται το μουσικό όργανο” αλλά από τον τρόπο που φέρονται και μεταδίδουν το πνεύμα και τις γνώσεις που κατέχουν.

Και φυσικά τέτοιοι άνθρωποι είναι θησαυρός να τους έχεις δίπλα σου.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Πρώτα από όλα να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την τελευταία μας κυκλοφορία, το Primal Energies album.

Ειμαστε στη διαδικασία διοργάνωσης των επόμενων live καθώς και στη διαδικασία promotion του.

Εχουμε δουλέψει σκληρά για αυτό το album και χαιρόμαστε κάθε φορά που τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

http://www.aciddeath.net

http://www.facebook.com/aciddeathgr

http://www.youtube.com/aciddeathgr

http://www.reverbnation.com/aciddeathgr

http://www.twitter.com/aciddeathgr

ACID DEATH

Χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως το πιο ανατρεπτικό, αμφιλεγόμενο και «αιρετικό» συγκρότημα Death Metal που υπήρξε στην ελληνική σκηνή μέχρι το 2001.

Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν όταν η λέξη «δισκογραφία» ακουγόταν πολύ νέα στο ελληνικό underground. Λάβανε πολλές ενθουσιώδεις κριτικές από τον παγκόσμιο Τύπο αλλά και πλήθος βέλη ειδικά στη δική τους πατρίδα …

Ο ACID DEATH, είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά συγκροτήματα που δραστηριοποιήθηκαν 12 χρόνια, από το 1989 έως το 2001, και ξεκίνησαν από το κλασικό Thrash Metal και κατέληξαν να είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι (για πολλούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο) του Progressive Death Metal μέχρι την πρώτη περίοδο ύπαρξής τους.

Τώρα το συγκρότημα δραστηριοποιείται και πάλι από το 2011. Η μπάντα έχει δισκογραφία που αποτελείται από ένα EP, ένα split LP, πέντε full albums και αμέτρητες ζωντανές εμφανίσεις στο ενεργητικό τους, μπάντες όπως η KREATOR, THE HAUNTED, IMPALED NAZARENE, CHILDREN OF BODOM, MAYHEM, ROTTING CHRIST, CORONER, PESTILENCE, SIX FEET UNDER.

Η «Ολική Επαναφορά» του 2011, σχεδόν 10 χρόνια μετά τη διάλυση του, βρήκε τους ACID DEATH με ανανεωμένη σύνθεση, ατελείωτη έμπνευση και πάνω απ ‘όλα διάθεση για πολλή σκληρή δουλειά.

Την 1η Ιουνίου 2012 το συγκρότημα κυκλοφόρησε την 5η επίσημη κυκλοφορία του, το album “Eidolon”, το 1ο μετά την επανένωση του.

Το 2015 υπέγραψαν 5ετές συμβόλαιο με τη γερμανική 7hard / 7us Media Group GmbH και το επιτυχημένο άλμπουμ “Hall Of Mirrors” είδε το φως της ημέρας στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. Δύο χρόνια αργότερα το “Balance Of Power 1992 – The Lost Album” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αρχική του μορφή μετά από 25 χρόνια.

Αυτή την εποχή, ο ACID DEATH έχουν κυκλοφορήσει το 6ο full length album τους με τίτλο “Primal Energies” σε συμπαραγωγή του mastermind των Ελβετών CORONER, Tommy Vetterli.