Ρεκόρ συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση

Με επιτυχία ο 11ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης

Ρεκόρ συμμετοχών καταγράφηκε στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Detrop και της 7ης Oenos, από τις 1 έως τις 4 Μαρτίου 2019 στο Περίπτερο 16 των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) – HELEXPO.
Ο 11ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη HELEXPO –ΔΕΘ και την υποστήριξη της World Association of Chefs Societies (WACS, Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων), συγκεντρώνοντας 540 συμμετοχές διακεκριμένων Αρχιμαγείρων και σχολών μαγειρικής, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 30 κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από έξι Έλληνες και 17 διεθνείς κριτές. Ανάμεσα στους διεθνείς κριτές ξεχώρισαν ο Rohan Fernandopulle, πρόεδρος της «Bocuse d’ Or» από τη Σρι Λάνκα και ο Roberto Beltramini από το Λουξεμβούργο. Στην ομάδα των Ελλήνων κριτών -μεταξύ άλλων- συμμετείχε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο πατέρας Επιφάνιος, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.
Τα βραβεία του διαγωνισμού
«Καλύτερη Ομάδα της Χρονιάς» αναδείχθηκε η Εθνική ομάδα μαγειρικής της Ισλανδίας.
Η Βουλγαρία ανέδειξε τον «Καλύτερο chef της Χρονιάς», που είναι ο Kaloyan Kalev, ενώ το βραβείο της «Καλύτερης Σχολής Μαγειρικής της Χρονιάς» απέσπασε, για άλλη μια φορά, η Σχολή Intercollege Culinary Arts της Κύπρου. Από την ίδια Σχολή αναδείχτηκε και ο «καλύτερος μαθητής-chef της χρονιάς», που είναι ο Αλέξης Κάλλας.
«Καλύτερος μαθητής ζαχαροπλαστικής της χρονιάς» αναδείχτηκε ο Μιχάλης Σαραφίδης, από τη Σχολή ΔΕΛΤΑ 360.
Η Σχολή ΔΕΛΤΑ 360 αναδείχτηκε ως η καλύτερη σχολή που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Εξάλλου, ο 11ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης πλαισιώθηκε με παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν ως βασικό άξονα να προβάλουν την «Μακεδονική Κουζίνα», να αναδείξουν την υψηλή διατροφική αξία των ελληνικών τροφίμων και ποτών, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και τις εξαγωγικές προοπτικές τους στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.
Στο πλαίσιο αυτό, στο Περίπτερο 12, διακεκριμένοι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος παρουσίασαν μοναδικές συνταγές από τη Μακεδονική Κουζίνα. Αρωγός ήταν, για άλλη μια φορά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία στηρίζει τις προσπάθειες προώθησης της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας.
Η γιορτή των Αρχιμαγείρων
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, συνιστά τη μεγάλη γιορτή των επαγγελματιών του κλάδου και αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος όχι μόνο για την ανάδειξη νέων ταλέντων στη μαγειρική, αλλά και για την προβολή της πλούσιας ελληνικής κουζίνας, την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γευσιγνωσίας, την αύξηση του τουρισμού και την ενίσχυση της οικονομίας.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος θα ήθελε να συγχαρεί τους συμμετέχοντες που κατάφεραν να εντυπωσιάσουν την απαιτητική κριτική επιτροπή με τις ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους, αλλά και για το ήθος και τη στάση τους καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Ο 11ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική βοήθεια των διακεκριμένων Chef της κριτικής επιτροπής, του συνδιοργανωτή ΔΕΘ HELEXPO, των σχολών μαγειρικής που έλαβαν μέρος, των μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, καθώς και των υποστηρικτών: PROVIL, PANARITIS, GINOX, PYRAMIS, ΕΓΕΜ, ΜΕΒΓΑΛ, ALFA PASTRY SA, ΑΦΟΙ ΓΑΛΗ , ΙΕΚ ΑΛΦΑ, ΕΛΕΤΡΟ, MAGNA CARTA, ΔΕΛΤΑ 360, HERMES-HARISIADIS, BLUE RENT A CAR, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ, COOKBOOKSTORE, INTERCOLLEGE, ΑΥΟ, NEW YORK COLLEGE, XOULOGIS GROUP, ELVIOMEX, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΙΤΣΙΛΩΝΗΣ, COLORATO, GLASS CLEANING, THE MET, DEVIDO, ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΑΕΒΕ PROFESSIONAL, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, IL MONDO, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, VALANTIS EVENT RENTALS, ΦΗΜΗ, MILLENNIUM EDUCATION CENTRE, ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ, CIVITEL HOTELS & RESORTS, POTIDEA PALACE, ΔΟΥΜΠΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ I.E.K. Θεσσαλονίκης, KONTOPOULOS EQUIPMENT, ΔΙΟΣ.