Ποπη Παλατιανου: “Η σχέση μου με τη ζωγραφικη έχει ιδιότητες ψυχοθεραπευτικές”                     

Πορτραίτο της Ποπης Παλατιανου

Στα πλαίσια της συνεργασίας και της Χορηγίας Επικοινωνίας της πολιτιστικής ιστοσελίδας www.polismagazino.gr στην Ομαδική Εικαστική Έκθεση CHILDREN have the right NOT to remain silent, o Μιχάλης Γωνιωτάκης παρουσιάζει συνεντεύξεις εικαστικών που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση. Η έκθεση προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής και παρουσιάζεται από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Δημήτρη Λαζάρου (concept – επικοινωνία)  http://www.art-profiles.net/447578319 ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισά σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, μόλις αρθεί η καραντίνα και ακολουθώντας πάντα τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων.

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ασχολούμαι με τη ζωγραφικη από παιδί. Από πολύ νωρίς ήξερα ότι θα γινόμουν ζωγράφος γιατί μου δημιουργούσε η απασχόληση αυτή πάντα κλίμα ευεξίας.

Πανηγύρι στη γέφυρα

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Σπουδασα Συντήρηση έργων τέχνης και Αγιογραφία γιατί ήθελα να βάλω έναν αυστηρό ζωγραφικό κανόνα στον εαυτό μου, κάτι που η βυζαντινή τέχνη το προσφέρει. Η αγάπη μου για τα καλλιτεχνήματα γενικά με έκανε να ασχοληθώ και με την Συντήρηση έργων Τέχνης. Ασχολήθηκα με την αγιογραφία και την ζωγραφικη παράλληλα.

Στη μοναξιά της πόλης

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Χωρίς να έχω στεγανά έμπνευσης, με την ίδια αγάπη περνάω από τον Σουρεαλισμο στην παραδοσιακη λαικη ζωγραφικη και τη βυζαντινή τέχνη.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Με επηρέασε πολύ το έργο του Ανρί Ρουσσω και του Μαρξ Έρνστ. Παράλληλλα με απασχολούσαν και οι διακοσμητικές εφαρμογές. (Διακόσμηση, μπατίκ, μαριονέτες, καλλιτεχνικό κόσμημα.).

Δεσμώτης

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Πιστεύω ότι είμαι σουρεαλιστρια πιο πολύ και με απασχολεί ο συμβολισμός που εκφράζει η ζωγραφικη μου. Η σχέση μου με την ζωγραφικη έχει ιδιότητες ψυχοθεραπευτικές.