«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Πρεμιέρα: Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020.

Με τον τρόπο αυτό, το ΚΘΒΕ τιμά τη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, της αγαπημένης ηθοποιού, θεατρικής συγγραφέα και σκηνοθέτη που χάσαμε πρόωρα, η οποία διετέλεσε με συνέπεια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, από το 2015 έως το 2018, ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

Λίγα λόγια για το έργο
Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί προσπαθώντας να απαντήσουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στις ερωτήσεις του σχολείου και στα ερωτήματα της ζωής. Οι δύο ηρωίδες διανύουν το δρόμο της ενηλικίωσης και της ωρίμανσης μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής (και του έργου): ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι, τελικά, καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση;

Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα νεοελληνικής γραφής. Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα με σχέσεις αληθινές και χαρακτήρες πραγματικούς, μελετημένους με ψυχολογική ακρίβεια. Οι ηρωίδες του έργου καταφέρνουν με χιούμορ και ελαφρότητα να αποτυπώσουν μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη γενιά. Οι γρήγοροι διάλογοι παρασύρουν τον θεατή σε ένα ταξίδι που μοιάζει να διαρκεί μια στιγμή. Όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Πόσους σταθμούς έχει άραγε η ζωή μας;
Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Ποιος ανακάλυψε κάτι που δεν έπρεπε να μάθει; Ποιος ανακάλυψε τον εαυτό του;
Δυο γυναίκες, η μια στήριγμα στην άλλη, μέχρι το τέλος.
Όταν διάβασα για πρώτη φορά το έργο της Χρύσας, πέρα από τη σχέση της Καίτης και της Λίζας, που παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητα τους και τη δική τους Αμερική, «έμεινα» στην τελευταία σκηνή, που διαδραματίζεται στο γηροκομείο.
Στο δική μου φαντασία, το γηροκομείο είναι η αφετηρία, εκεί που τίποτα πια δεν έχει σημασία, εκεί που «δε θα σ’ το πουν ο χρόνος πως χάθηκε». Εκεί που μνήμες, στιγμές, αισθήσεις, ξεπηδάνε, ξανάρχονται μπροστά σου. Εκεί που το σώμα δε μπορεί να φύγει και το μυαλό κάνει βόλτες. Τι να θυμάται άραγε κανείς πριν το τέλος;
Σοφία Πάσχου

Σημείωμα Βοηθού Σκηνοθέτη

Η Καίτη και η Λίζα, η μία μέσα από την άλλη, αποζητούν να ανακαλύψουν την προσωπική τους Αμερική, ήτοι τον αληθινό τους εαυτό, αλλά και την δική τους έμφυλη θέση μέσα στην κοινωνία της εποχής τους, ας πούμε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, από το πρώτο ανέβασμα του έργου. Πέρα από έναν εύλογο φόρο τιμής στην πρόωρα και άδικα χαμένη συγγραφέα και σε έναν σπάνια φωτεινό άνθρωπο, βλέπω το σημερινό ανέβασμα αυτής της καλογραμμένης, εύρυθμης, λαϊκής -σχεδόν τηλεοπτικής- κωμωδίας, σαν μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε: Από την Αμερική της Χρύσας Σπηλιώτη, μέχρι σήμερα τι έχει κοινωνικά κατακτηθεί στα ζητήματα των έμφυλων ταυτοτήτων; Πόσοι ακόμη προσωπικοί και συλλογικοί αγώνες μένει να κερδηθούν; Ποια είναι σήμερα η δική μας Αμερική;
Αλέξανδρος Μιχαήλ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, Μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Επιμέλεια κίνησης – Βοηθός σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Μιχαήλ, Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος, Ειρήνη Χατζηκυριακίδου

Παίζουν: Μομώ Βλάχου, Χρύσα Τουμανίδου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη στις 19:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15 |Κυριακή στις 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ:
Γενική είσοδος: 5€

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 10€
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων)

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 13€
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

ΑΝΕΡΓΟΙ: Δωρεάν για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ (Ισχύει Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή για περιορισμένο αριθμό θέσεων)
Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων

ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

ΑΜΕΑ: Δωρεάν
Πολύτεκνοι: 5€
Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€
Οπλίτες θητείας: 5€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ)
Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων – Αστυνομικοί: 8€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ)
Ισχύουν Επιταγές Θεάματος ΟΑΕΔ, εισιτήρια ΟΓA και η Ευρωπαϊκή κάρτα νέων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα εκπτωτικά εισιτήρια (Φοιτητικά, Άτομα άνω των 65, Πολύτεκνοι, Δάσκαλοι, Καθηγητές) ισχύουν μόνο με την αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά. Το ίδιο ισχύει για το οικογενειακό εισιτήριο, όπως και για τα εισιτήρια ανέργων για τα οποία απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2315 200 200.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα: 8:30-16:00
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Τρίτη έως Σάββατο: 11:00-19:00

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | http://www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200