Παρουσία έργων της Νατάσας Μπαλτούνα στην επετειακή -4 χρόνια- ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στο Μπενσουσάν Χαν

«Η Φωνή της Τέχνης… να τρέξει με ταχύτητα φωτός»… με δύναμη, με χαρά και κυρίως  με επιμονή… όπως λέμε «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΈΧΝΗ».

Μιλήστε μας για το έργο το οποίο παρουσιάσατε στην επετειακή εικαστική έκθεση τεχνών της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο Μπενσουσάν Χαν. Με το έργο «ΑΝΝΙΚΑ  – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ» από τη συλλογή  “ΦΡΑΝΤάless” εγκαινιάσθηκε και η δική μου συμμετοχή στα 4α γενέθλια της «ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» στο Μπενσουσάν Χαν. Οι “ΦΡΑΝΤάless” είναι ένα αφιέρωμα καρδιάς στη γυναίκα της καθ’ημάς Ανατολής. Αναφορικά με τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής  φιλοτεχνήθηκαν 22 πίνακες – 22 πρόσωπα, από το φως στο σκοτάδι. 22 γυναίκες αστικών περιοχών. Πόντος, Ανατολική Θράκη, Παράλια Μικράς Ασίας. Γυναίκες εύπορες, καλλιεργημένες, ανεξάρτητες, ελπίζουν για το φως. Αφήνουν Πατρίδα για την Πατρίδα κι έρχονται αντιμέτωπες με το σκοτάδι. Μέσα από μια ενδοσκοπική ματιά αποδίδεται η εποχή – αρχές του 20ου αιώνα- με ακρυλικά χρώματα και υφάσματα ραμμένα και προσαρμοσμένα εμπνευσμένα από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό της εποχής .Τα πρόσωπα χάνουν το φως τους, τα ρούχα δεν υπάρχουν πια. Η ελπίδα εξανεμίστηκε! Μια νέα ζωή ξεκινά πάνω στα συντρίμμια της προηγούμενης μέσα από το φως και  το σκοτάδι τους  και η Αννίκα είναι μια από αυτές. 

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτήν την παρουσία; Ήταν μια εξαιρετικά δυνατή βραδιά. Ένας χορός χρωμάτων και καλής ενέργειας.

Τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή σας στο Μπενσουσάν Χαν; Μέσα στους δόλιους καιρούς  που ζούμε και καθώς η ανάγκη για εξωστρέφεια έχει γίνει επιτακτική, η συμμετοχή μου στην έκθεση, μού θύμισε και  πάλι την «καλή» αλληλεπίδραση της τέχνης.

Μέσα σε αυτή την πορεία των τεσσάρων ετών παρουσίας της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο ξεχωριστή στιγμή-συμμετοχή που βιώσατε; Είναι η πρώτη μου συμμετοχή στην ομάδα και αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή γι’ αυτό.

Που θεωρείτε οτι κρύβεται το κλειδί της επιτυχίας του πρότζεκτ; Όπως προανέφερα στην ανταλλαγή καλής ενέργειας (και πώς να μην είναι άλλωστε) κρύβεται και το κλειδί της επιτυχίας του πρότζεκτ. Η τέχνη όλα τα μπορεί. Είναι πηγή ελευθερίας καθώς εκφράζονται μέσα από αυτήν «όσα τα χείλη δεν μπορούν να πουν…..» Όταν λοιπόν ενώνεται  μεγάλη δόση έκφρασης , άρα και ελευθερίας δεν μπορεί παρά να μιλάμε για κάτι όμορφο και ξεχωριστό.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το δικό σας δυνατό σημείο στην Τέχνη σας; Αυτό δηλαδή που σας κάνει τόσο ξεχωριστό; Στη δική μου περίπτωση, ξεχωριστή, θεωρώ ότι κάνει τη δική μου δουλειά, η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν. Η έρευνα, το λαογραφικό της ενδιαφέρον και ο Τίτλος της.

Τι εύχεστε για τη συνέχεια; «Η Φωνή της Τέχνης…. να τρέξει με ταχύτητα φωτός» αυτή  είναι η ευχή μου για το μέλλον, με δύναμη, με χαρά και κυρίως  με επιμονή….όπως λέμε «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΈΧΝΗ».

https://www.facebook.com/epimonitexni/

Σύντομο bio: Η Νατάσα Μπαλτούνα είναι γέννημα θρέμμα Καλαμαριώτισσα με προσφυγικές καταβολές. Από παιδί και λίγο πριν τις σπουδές της, μαθήτευσε δίπλα στον ζωγράφο Ανδρέα Ζαμπέτογλου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γραφικών Τεχνών και Διαφήμισης του Ι.Τ.Ι. Θεσσαλονίκης. Επιμορφωμένη με μια σειρά προγραμμάτων (Αρχιτεκτονική Τοπίου 1994, Σύμβολα και Οπτικοποίηση 1996, η Τέχνη του Βυζαντίου 2001, Art Therapy Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2021) και πάνω από 20 χρόνια στον χώρο της τέχνης, η Νατάσα Μπαλτούνα φιλοτεχνεί τον Απρίλιο του 2019 την πρώτη της έκθεση Γραφιστικής – Ζωγραφικής, με τίτλο «Φτου και μένω», ενώ αυτό το διάστημα περιοδεύει, με τη δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο “ΦΡΑΝΤάless” η οποία αποτελεί φόρο τιμής στην γυναίκα της καθ’ημάς Ανατολής, καθώς είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.   

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ: 4 Χρόνια στον τόπο που ξεκινήσεΜΠΕΝΣΟΥΣΑΝ ΧΑΝ

Σύλληψη & Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα https://www.facebook.com/chris.alevra

Τα εγκαίνια του αδιαμεσολάβητου project εικαστικών καλλιτεχνών “Επίμονη Τέχνη” πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 10 Μαϊου στις 19.00 στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, 54625, Άνω Λαδάδικα Θεσσαλονίκης). Πρόκειται για την επετειακή εκδήλωση του πολύ επιτυχημένου project που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στο Μπενσουσάν Χαν και έγινε θεσμός!

Το παλιό εβραϊκό χάνι των Άνω Λαδάδικων, κτίριο εξαιρετικής εσωτερικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, στέγασε την εικαστική έκθεση στην οποία συμμετείχαν με έργα τους

https://www.facebook.com/BensousanHan/

OI ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΌΠΟΥΛΟΣ

ΒΙΟΛΕΤΑ ΓΑΖΕΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΩΓΟΥΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΝΕΝΑΔΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΡΑΓΚΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ

ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΖΑΜΑΝΗ

RINETTE JOSAFAT

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΟΖΑΣ

PARIS VIVIANNE

RAMINA IBRAGIMOVA

ANTONI DRAGAN

ΑΝΤΩΝΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΟΡΤΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΙΔΟΎ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΖΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΧΡΥΣΑ ΣΙΑΤΗ

ΦΙΛΑΡΕΤΗ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΛΤΟΥΝΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ

ΔΑΝΑΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ

ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ

Με την υποστήριξη

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΊΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΊΟΥ
ΕΥΟΣΜΟΣ – ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

ADAMOS WINES
OLYMPUS RIVIERA

CBD WORLD

KOTSONI LANGUAGE

και τους χορηγούς επικοινωνίας

POLIS FREEPRESS
& SP musicRADIO