Παρουσίαση του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)

Από την Προέδρο και τον Αντιπρόεδρο του, σε 6 θέματα.

1. Το όραμα, η αποστολή και οι στόχοι του ΣΠΕΚ:

Όραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), είναι να στηρίξει και να προωθήσει τον Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα) ως περιουσία και ως μέσο ανάπτυξης, ατομικής και συλλογικής, όσο το δυνατό περισσότερων Ελλήνων, Κύπριων και Αποδήμων.

Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δομήσει βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια δράσης, ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για επίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες προς κοινούς στόχους. Για την αποστολή θα εργάζονται Σύμβουλοι και φορείς εντός ή εκτός Ελλάδος και συνεργάτες και Μέλη του Συνδέσμου, με αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό, συνέργεια.

Συνέργεια και Συμβουλευτικά Σώματα: Ήδη καταρτισμένη ομάδα συνεργατών, εκλεκτών Ελλήνων και Κυπρίων που ζουν και δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο, συνεργάζονται με τον ΣΠΕΚ και τον συμβουλεύουν στο έργο και στις δράσεις του.

2. Πότε και πώς προέκυψε η ιδέα δημιουργίας του ΣΠΕΚ:

Η ιδέα προέκυψε μετά την έρευνα, την προεργασία και τη μεταξύ μας συνεργασία για την παρουσίαση της εργοβιογραφίας του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη στη διεθνή, ζωντανή, διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ: Πορτρέτα στο Χρόνο» στις αρχές Ιουνίου του 2019, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά. Αφορμή έδωσε ο διάλογός μας για την ανάγκη δημιουργίας μιας υποδομής για την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και την προστασία της Γλώσσας μας, της Παράδοσης, της Λαογραφίας, της Καλλιτεχνικής και Λογοτεχνικής Δημιουργίας και με γενικά της προσφοράς στον Πολιτισμό, με τη συνέργεια επιστημόνων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης που με ζήλο παράγουν πολιτισμό. Στο κάλεσμα μας ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό πολλοί συνεργάτες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδας, Ακαδημαϊκοί κ.ά. με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα μεγάλο δίκτυο ανά τον κόσμο, συμβούλων, ανταποκριτών, αντιπροσώπων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

3. Τα πεδία δράσης του ΣΠΕΚ:

Ο Σύνδεσμός Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) είναι ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την πολιτιστική αναβάθμιση της Ελλάδας (με βάση τη Βόρεια Ελλάδα), της Κύπρου και της Ομογένειας διεθνώς. Τα πεδία δράσης του είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Να καταγράφει, να διαφυλάττει, να επικοινωνεί, να προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου σε πλείστα όσα πεδία του.

Να δραστηριοποιεί τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες ώστε να μετέχουν σε έργα, σχέδια και προγράμματα παραγωγής Πολιτισμού.

Να προασπίζεται και να προάγει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς τα οικουμενικά ιδεώδη, κυρίως του Ελληνισμού, τα Ελληνικά Γράμματα, αρχαία και σύγχρονα, την Ελληνική Γλώσσα, τις Τέχνες την Παράδοση και να εδραιώνει την κοινή πνευματική ταυτότητα.

Να αναπτύσσει σειρά έργων και δράσεων με λογοτεχνικό, επιμορφωτικό, καλλιτεχνικό περιεχόμενο ενίοτε σε συνέργεια με κοινωνική δράση/ αγαθοεργία και ψυχαγωγία.

Nα εκδίδει Ανθολογίες Παγκόσμιας Ποίησης, Σειρά Λογοτεχνικών και Θεατρικών έργων, Μελέτες για λαογραφία (ήθη, έθιμα), άλμπουμ με έργα τέχνης, φωτογραφίας, φιλμ, cd κ.ά.

Να διοργανώνει Συνέδρια, Φεστιβάλ, Ημερίδες, Ρεσιτάλ, Εκθέσεις προαγωγής Πολιτισμού

Ακόμα να προσφέρει μέσα – συνήθη και σύγχρονα / ηλεκτρονικά – σε παιδιά, νέους, μεσήλικες ηλικιωμένους, ακόμα και σε άτομα με ειδικά προβλήματα υγείας, να επιμορφώνονται με ψυχαγωγία σε δράσεις, και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς του ΣΠΕΚ.

Με σύγχρονη τεχνολογία να καταγράφει, ψηφιακά και οπτικοακουστικά, τη «φωνή» των απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, που παράγουν σημαντικό έργο σε λογοτεχνία, ποίηση, έρευνες, μελέτες, δοκίμια, θεατρικά, διάφορες μορφές τέχνης κ.ά.

Να διασώζει τον πολιτιστικό πλούτο σε μία δυναμική βάση δεδομένων, σε υπερσύγχρονη οπτικοακουστική βιβλιοθήκη, ανοιχτή πλατφόρμα πληροφοριών και διακίνησης γνώσεων, για χρήση από σχολεία, πανεπιστήμια, φοιτητές, ερευνητές, φιλαναγνώστες, διαδίκτυα. Πρόκειται για τον δυναμικό ιστότοπο του ΣΠΕΚ, www.cultural-association.org, ο οποίος είναι υπό κατασκευή από την διακεκριμένη εταιρεία Tessera Multimedia.

4. Τι νέο σχεδιάζει ο ΣΠΕΚ ώστε να εμπλουτίσει μελλοντικά το πολιτισμικό τοπίο της Ομογένειας, της Κύπρου και ιδίως της Ελλάδας;

Να καθιερώσει την Πολιτιστική Διπλωματία, σε συνεργασία με φορείς Πολιτισμού σε ξένες χώρες, με ξένες πρεσβείες και επιτόπια ιδρύματα, φορείς στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι συνέργειες καλύπτουν σχέδια και εκδηλώσεις όπως π.χ. ‘Πολιτισμός, Τουρισμός, Παιδεία’.

Να είναι σε θέση να καλύπτει πολιτισμικές αναζητήσεις του απανταχού Ελληνισμού μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο του ΣΠΕΚ. Πρόκειται για μια διεθνή, ελληνική, ψηφιακή, πλατφόρμα γραμμάτων, τεχνών, λαογραφίας, παράδοσης, επιστήμης, που λειτουργεί με ψηφιακά, τηλεματικά, οπτικοακουστικά μέσα υψηλής τεχνολογία, προσβάσιμα επιτόπια και διεθνώς.

Με αυτόν τον «ψηφιακό θησαυρό» ο ΣΠΕΚ, σε συνεργασία με ομάδα ειδικών, έχει ευγενή στόχο να επιτύχει τη λειτουργία μιας ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας, αλληλεπιδραστικής βάσης δεδομένων, με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Θα φιλοξενούνται και παρουσιάζονται εργοβιογραφικά πορτρέτα, αξιόλογων απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, καλλιτεχνών και επιστημόνων. Τα πορτρέτα θα αναβαθμίζονται με ένα πλήρως δομημένο ατομικό portfolio (συνεντεύξεις, συζητήσεις, αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, βιογραφικά, φωτογραφίες, ηχητικό – φωτογραφικό υλικό, αναφορές, κριτικές, μελέτες, έρευνες κ.ά.). Έτσι θα προσφέρει σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς ενημέρωση και γνώση των επιτευγμάτων του πολιτισμού, των ανθρώπων των Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. Με τη λειτουργία αυτού του διαπολιτισμικού ιστότοπου εμπλουτίζεται ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Κληρονομιά.

5. Η κύρια ομάδα δράσης του ΣΠΕΚ:

Η κύρια ομάδα δράσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου αποτελείται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού που ζουν και δημιουργούν στις εξής χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Ρωσία, Αγγλία, Αμερική, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Μεξικό, Αυστραλία, ενώ σύντομα θα περιληφθούν στο δίκτυο συνεργάτες λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, που ζουν και δραστηριοποιούνται σε Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Πολωνία, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, δηλ. συνολικά 22 χώρες.

6. Πώς μπορεί να συνεισφέρει κάποιος εθελοντικά στον ΣΠΕΚ:

Ο καθένας μπορεί να δραστηριοποιηθεί και να συνεισφέρει εθελοντικά στις δράσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, αλλά και να προτείνει συνέργεια σε έργα, σχέδια και προγράμματα της επιλογής του. Όλοι οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν ανάγκη της στήριξης από ευεργέτες, χορηγούς, συντελεστές, συμμετέχοντες, θεατές, ακροατές, υποστηρικτές για να ευοδωθούν μεγάλες και γενναίες πράξεις για το κοινό καλό. Οι υψηλοί στόχοι ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, όπως ο ΣΠΕΚ, γίνονται πράξη με τη συμμετοχή των πολλών που πιστεύουν στον ευγενή και πανδήμως ωφέλιμο σκοπό του. Θα χαρούμε να επικοινωνείτε μαζί μας στο email: [email protected] και θα ακούμε με χαρά να εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας με τη συμμετοχή σας σε δράσεις ή με νέες ιδέες.

Σ.Σ. Οι πιο πάνω 6 απαντήσεις/ τοποθετήσεις δεν καλύπτουν ολόκληρο το ευρύ φάσμα του ΣΠΕΚ.
Οι ενδιαφερόμενοι, ως φίλοι του ΣΠΕΚ, θα μπορούν να ενημερωθούν μέσω του Καταστατικού του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Οσία (Σίσσυ) Σιγιουλτζή-Ρουκά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Ψηφιακά ΜΜΕ» του τομέα Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Sussex της Μεγάλης Βρετανίας, Πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» του Πανεπιστημίου Avignon της Γαλλίας, και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» από το DEI College, ενώ είναι Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ.. Ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική και Βουλγαρική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τη σειρά Κινηματογραφικών Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ υπό τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο. Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων αξιόλογων Εκπαιδευτικών Φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διετέλεσε επί σειρά 9 ετών υψηλόβαθμο στέλεχος τμήματος επικοινωνίας μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, με εξειδίκευση στις καμπάνιες επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά» εκδόσεις Θερμαϊκός και «Λόγια Αρσενικά» εκδόσεις Πνοή. Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Προώθησης και Διαφύλαξης Αισθητικής Κουλτούρας και Πολιτισμού μέσα από την παραγωγή και διαχείριση ψηφιακών μέσων καθώς και την επιμέλεια αντίστοιχων εκδηλώσεων πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ: Πορτρέτα στο Χρόνο» στον διεθνή ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό Radio1d, καθώς και την ομώνυμη στήλη στο portal www.radio1d.gr. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης ΕΔΗΠΗΤ.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, γεννήθηκε στη Λάρνακα.

Μαθηματικός (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1971), Οικονομολόγος (ΑΣΟΕΕ, 1975). Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1978). Στον Όμιλο Λαϊκής Τράπεζας (1978-2001) διεύθυνε Τμήματα Ερευνών, Προγραμματισμού, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο της, ενώ για σειρά ετών υπηρέτησε ως Βοηθός Γενικού Διευθυντή. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια Κύπρου σε επίπεδο MBA (1990-2008). Υπηρέτησε ως Μέλος στο Δικαστήριο της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών Κύπρου. Εξέδωσε επιστημονικά συγγράμματα (Ομοσπονδία, Ενέργεια, Στρατηγική Πολιτιστικής Διπλωματίας), 8 ποιητικές συλλογές, Ανθολογία Ποίησης Τουρκοκυπρίων, τρία θεατρικά έργα, διηγήματα, Δοκίμια, Κριτική Θεάτρου. Ετοιμάζει 9η Ποιητική Συλλογή, έργο για τον Ζήνωνα Κιτιέα, 9 Ανθολογίες Ποίησης Νομπελιστών (Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Πολωνίας, Αγγλόφωνων, Ισπανόφωνων, Χιλής, Σουηδίας, Ινδίας). Επί σειρά ετών υπήρξε Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην ΕΕ ως λογοτέχνης (Γαλλία, Γερμανία). Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES του απένειμε το Επίχρυσο Μετάλλιο για τη συμβολή του σε Ποίηση/Λογοτεχνία και Επιστήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες, δημοσιεύθηκαν σε Ανθολογίες, ορισμένα μελοποιήθηκαν.

Για τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
23 Νοεμβρίου 2019