Παπαπαύλου Σουζάνα: “Η ίδια η τέχνη δρα θεραπευτικά και προστατευτικά. Είναι μια περίοδος για αυτοσυγκέντρωση και δημιουργία”

Η Παπαπαύλου Σουζάνα, Ζωγράφος Εικαστικός, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Πιστεύω ότι η επαναφορά στην κανονικότητα και η επιστροφή στη ζωή μας θα επιτευχθεί με την ανοσία του πλανήτη!!!”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Εδώ και ένα χρόνο η ζωή όλων έχει ανατραπεί. Οι ρυθμοί της ζωής μας άλλαξαν. Ο περιορισμός της ελευθερίας του ατόμου έστω και για λόγους υγείας προκαλεί ποικίλα προβλήματα.
Προσωπικά με γνώμονα τη λογική προσαρμόστηκα στις νέες συνθήκες. Σ’ αυτό βοηθάει και η ζωγραφική στην οποία αφιερώνω πολύ χρόνο!!! Όταν ζωγραφίζω ταξιδεύω με συνοδοιπόρους τη φαντασία και το χρώμα. Υπάρχει μια
ζωντανή σχέση με το έργο μου!Επομένως η ίδια η τέχνη δρα θεραπευτικά και προστατευτικά θα έλεγα. Για μένα είναι μια περίοδος για αυτοσυγκέντρωση και δημιουργία.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δεν εντυπωσιάζομαι με την έξαρση της βίας γιατί οι μακροχρόνιες σπουδές στο τομέα της παιδαγωγικης και της ψυχοπαιδαγωγικης αλλά και η θητεία στην εκπαίδευση, μου έχουν
καταδείξει ότι ο εγκλεισμός, ο περιορισμός της ελευθερίας του ατόμου και η αδυναμία διαχείρισης του θυμού γεννούν την βία! Οι διαπροσωπικές και ενδοπροσωπικες σχέσεις έχουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά του ατόμου! Η παραπανω προσέγγιση δεν απαλλάσσει κανέναν που χρησιμοποιεί βία και την καταδικάζω!!! Έως τώρα δεν έχω έρθει αντιμέτωπη με τη βία και απεύχομαι να τη συναντήσω! Εύχομαι η κοινωνία να εξοπλιστεί με δομές που θα προστατεύσουν όποιον κινδυνεύσει.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Πιστεύω ότι η επαναφορά στην κανονικότητα και η επιστροφή στη ζωή θα επιτευχθεί με την ανοσία του πλανήτη!!! Θεωρώ προς το παρόν ως ασπίδα προστασίας το εμβόλιο!!!!Εύχομαι να βρεθεί και το κατάλληλο φάρμακο. Και φυσικά θα εμβολιαστω γιατί θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό θα συμβάλω στην ανοσία του πληθυσμού αλλά και στην προστασία μας!

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Όλοι μας κάτι έχουμε στερηθεί!!! Τη χαρά της επιλογής του τρόπου ζωής, της φύσης, των φίλων της παρέας, το δικαίωμα στις συναθροίσεις τις βόλτες, τα ταξίδια τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις και τις αγκαλιές!!!! Είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι σύντομα θα ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας!!! Προς το παρόν το διαδίκτυο καλύπτει μερικώς αυτό το κενό και έχει και χρηστικό χαρακτήρα!!! Τίποτε όμως σαν τις άμεσες σχέσεις!!! Περιμένοντας τη λυτρώση προσεγγίζουμε το γεγονός με λογική και δύναμη ψυχής!

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Η τηλεργασια είναι λύση ανάγκης που ήρθε και θα μείνει!!! Ωστόσο βοήθησε στη συγκεκριμένη συνθήκη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι άμοιρη δυσκολιών!!!
Όταν όλα τελειώσουν η κοινωνία μας αλλά και ο καθένας μας θα αναθεωρήσει και θα επαναπροσδιορίσει τη θέση του! Η αναστολή των εργασιακών συμβάσεων συμβαδίζει με πλήθος προβλημάτων για όλους τους εργαζόμενους αλλά και για την οικονομία της χώρας !!! Οι εργαζόμενοι στους κλάδους που επλήγησαν υποφέρουν και πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα!!! Εύχομαι η χώρα μας να βρει γρήγορα το βηματισμό της και η οικονομία ανακαμψει με ρυθμούς ικανούς να επαναφέρουν την ευημερία όλων. Προσωπική μου ΓΝΩΜΗ και πίστη ότι θα αγωνιστούμε και θα πετύχουμε !!!! Δεν είναι εύκολος ο δρόμος αλλά θα τα καταφέρουμε παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και θα υπάρξουν!