Καλλιτεχνικές δράσεις 27 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη

Οι σπουδαστές των δραματικών σχολών στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουμε εδώ και ένα χρόνο μεγάλες δυσκολίες στις σπουδές μας, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει μόνο τρεις μήνες δια ζώσης μαθήματα.

Όλο το υπόλοιπο διάστημα οι σχολές μας είναι κλειστές και τα μαθήματά μας πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.

Η Υποκριτική δεν μπορεί να διδάσκεται μέσω μιας οθόνης, όσο εκσυγχρονιστικό θέλουν να μας το παρουσιάζουν. Οι ίδιοι ξέρουμε πόσο η φυσική επαφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής μας. Όλο αυτό μάς στερείται.

Τα δίκαια αιτήματά μας βρίσκουν τοίχο την ώρα που γυρίσματα και πρόβες Θιάσων πραγματοποιούνται κανονικά.

Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν και από το γεγονός ότι είναι στην ατομική ευθύνη του κάθε σπουδαστή να έχει δικό του υλικοτεχνικό εξοπλισμό (υπολογιστή, κάμερα, μικρόφωνο, ίντερνετ) τη στιγμή που η πλειοψηφία από εμάς μένουμε μαζί με τους γονείς μας που εργάζονται με τηλεργασία και τα μικρότερα αδέρφια μας που παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα.

Επίσης, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για αναπροσαρμογή της ύλης με βάση τα περσινά διδακτικά κενά, όπως είχαν διαμορφωθεί από το κλείσιμο των σχολών στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα στα ήδη διογκωμένα κενά να προστίθενται και αυτά της φετινής χρονιάς.

Παρά την αντικειμενική υποβάθμιση στην ποιότητα των μαθημάτων μας αλλά και τις οικονομικές δυσχέρειες που έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω του κορονοϊού, στις ιδιωτικές σχολές που φοιτούμε συνεχίζουμε να πληρώνουμε δίδακτρα κανονικά. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας, πολλοί από εμάς συντηρούμαστε από τους άνεργους πλέον γονείς μας ή δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα υπέρογκα δίδακτρα με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνουμε και τη διαδικτυακή παρακολούθηση των μαθημάτων μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

– Άμεση επαναλειτουργία των σχολών μας με μαζικά δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ COVID 19 και μέτρα προστασίας. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, καθαρισμού, απολύμανσης, τήρησης αποστάσεων σε όλες τις σχολές.

– Ειδικά για την πραγματοποίηση των πρακτικών μαθημάτων να αξιοποιηθούν δημόσιοι χώροι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (γήπεδα, δημοτικά θέατρα, χώροι σε ΔΕΘ και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κτλ).

– Επαρκής αναπλήρωση των διδακτικών ωρών των πρακτικών μαθημάτων – ακόμη και αν χρειαστεί να παραταθεί η χρονιά – και αναπροσαρμογή της ύλης για τις πτυχιακές και προαγωγικές εξετάσεις.

– Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας, οι χώροι που θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα να αερίζονται και να απολυμαίνονται.

– Άμεση οικονομική ενίσχυση των σπουδαστών. Με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού να μην μείνει κανείς σπουδαστής εκτός διαδικασίας λόγω οφειλής διδάκτρων. Σε κανέναν σπουδαστή να μην μπει το μαχαίρι στο λαιμό για άμεση και επιτακτική εξόφληση των διδάκτρων. Να δοθεί φοιτητική χορηγία σε όλους τους σπουδαστές για ενοίκιο, μετακινήσεις κτλ.

– Να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί κατά το προηγούμενο και το τρέχον διδακτικό έτος με ενιαίο τρόπο και να λυθεί το πρόβλημα του ότι δεν υπάρχουν ενιαία προγράμματα σπουδών για τα καλλιτεχνικά αντικείμενα του χορού, της δραματικής τέχνης, του κινηματογράφου, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού.

– Χορήγηση εκπτωτικού εισιτηρίου στα ΜΜΜ και σπουδαστικής ταυτότητας – πάσου για όλους τους σπουδαστές.

Οι σπουδαστές των δραματικών σχολών της Θεσσαλονίκης παίρνουμε στα χέρια μας τις σπουδές μας και τη ζωή μας!

Το Σάββατο στις 12:00 στο Λευκό Πύργο με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου οργανώνουμε καλλιτεχνικές δράσεις με σπουδαστές δραματικών σχολών, μουσικούς και χορευτές!

Φοράμε μάσκα – Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασία.

Στο χώρο θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα ίδρυσης Συλλόγου Σπουδαστών Θεάτρου και Χορού Θεσσαλονίκης.