Παναγιώτης Σαριδάκης: «Όταν είμαι στη σκηνή ζω το κάθε λεπτό»

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Ο ηθοποιός Παναγιώτης Σαριδάκης, με αφορμή την παράσταση «Λεοπόλδος ο μετ’ άλας» στο Θέατρο Παραμυθίας, μιλάει για τον ρόλο του αλλά και την γενικότερη αγάπη του στο θέατρο και την υποκριτική.

• Ποιος είναι ο ρόλος σας στην παράσταση «Λεοπόλδος ο μετ’ άλας»;

Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ο Μπονγκο, ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που αγαπάει πολύ την οικογένεια του και προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γι’ αυτούς. Έχει πίστη στους ανθρώπους πως όλοι τους κρύβουν το καλό μέσα τους.

• Ποια είναι τα στοιχεία μιας καλής κωμωδίας;

Σκοπός μιας καλής κωμωδίας είναι να χαλαρώσει τον θεατή, να τον κάνει να γελάσει με την ψυχή του και να φύγει από το θέατρο λίγο πιο ελαφρύς από τα προβλήματα και την καθημερινότητα της ζωής.

• Η παράσταση τι μηνύματα περνάει και αξίζει να την δει το κοινό;

Πρώτα απ’ όλα, η πραγματική αγάπη. Η οικογένεια των Μπονγκο, παρόλο που έχουν περάσει πολλές κακουχίες, καταφέρνουν να παραμένουν ενωμένοι απέναντι στον δολοπλόκο Λεοπόλδο και με την αισιοδοξία, την ελπίδα και την πίστη τους στο καλό, στο τέλος βγαίνουν νικητές.

• Τι σημαίνει για εσάς υποκριτική και ποιο το έναυσμα που σας ώθησε να την ακολουθήσετε;

Από μικρό παιδί που με πηγαίναν οι γονείς μου σε παραστάσεις, θυμάμαι ότι με μάγευε όλος αυτός ο κόσμος του θεάτρου. Πάντα ένιωθα την επιθυμία να είμαι και εγώ εκεί πάνω στην σκηνή. Υποκριτική για μένα είναι μια ανάγκη, είναι έκφραση, είναι χαρά, απελευθέρωση και ψυχοθεραπεία. Όταν είμαι πάνω στην σκηνή δεν υπάρχει τίποτα άλλο για μένα όσο διαρκεί η παράσταση.  Ζω το κάθε λεπτό.

• Τι σας φοβίζει στην εποχή μας και πώς αμύνεστε στον φόβο;

Η απομόνωση του ανθρώπου. Τα πάντα γίνονται πλέον μέσα από εφαρμογές. Όπου και να κοιτάξεις όλοι είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι. Η ανθρώπινη επικοινωνία  έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη στις μέρες μας. Με τρομάζει επίσης το πόσο μίσος και κακία εκφράζεται μέσα στα κοινωνικά δίκτυα. Προσπαθώ να απέχω από όλα αυτά, φυσικά χρησιμοποιώ την τεχνολογία άλλα πάντα με μέτρο.

• Τι άλλο ετοιμάζετε θεατρικά;

Τώρα είμαι σε πρόβες για την παράσταση ‘Σουλτάνα’ που θα έχει πρεμιέρα στο θέατρο Παραμυθίας, για δεύτερη χρονιά, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια καταπληκτική κωμωδία καταστάσεων που πραγματικά κλαις από τα γέλια! Το κείμενο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Λενουδιας. Επίσης μια παράσταση για παιδιά ‘Ο πιγκουίνος του Γιόχαν’ πάλι στο θέατρο Παραμυθίας από 21 Δεκεμβρίου σε κείμενο και σκηνοθεσία Αλμπέρτα Τσοπανάκη.

• Τι σας εκφράζει σαν άνθρωπο εκτός σκηνής;

Οι φίλοι, η καλή παρέα, οι μεγάλες βόλτες με τον σκύλο μου , οι θεατρικές παραστάσεις. Επίσης μου αρέσει πολύ να χαλαρώνω  στον καναπέ μου διαβάζοντας ένα βιβλίο ή βλέποντας κάποια ταινία.