Πάνος Στεφάνου: “Η μουσική παιδεία καθιστά έναν άνθρωπο πιο ολοκληρωμένο ως προσωπικότητα σε γενικότερο επίπεδο”

“Πρόσφατα κυκλοφόρησα ένα cover Video clip της μεγάλης επιτυχίας «Ένα γράμμα» του Γιάννη Πάριου μέσα της πλατφόρμας Watch me on σκοπεύοντας να συστηθώ με αυτόν το τρόπο στο κοινό.”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Στα παιδικά μου χρόνια τοποθετείται η πρώτη μουσική μου ανάμνηση. Συγκεκριμένα θυμάμαι στο αυτοκίνητο του πατέρα μου να είμαι στο πίσω κάθισμα και να τραγουδάω ό,τι έπαιξε το ραδιόφωνο του αυτοκίνητου. Επίσης σε ένα οικογενειακό μας ταξίδι αεροπορικώς να έχω το Walkman και τα ακουστικά στα αυτιά και να τραγουδάω δυνατά μέσα στο αεροπλάνο. Όπως επίσης στο σπίτι μας το ραδιόφωνο δεν σταματούσε να παίζει μουσική.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι πάρα πολλοί οι καλλιτέχνες που θαυμάζω και έχω μουσικές επιρροές από αυτούς όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, η Άννα Βίσση, η Χάρις Αλεξίου, η Βίκυ Μοσχολιού και πολλοί άλλοι. Όνειρο μου είναι να βρεθώ στη σκηνή με την Άννα Βίσση μια από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες που μέσα από τη φωνή και τα τραγούδια της κρατάει ζωντανό το μικρό παιδί που κρύβω μέσα μου.
Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο Μιχάλη Σμέρο, καθηγητή μου στη φωνητική, όπου για πολλά χρόνια με τη μοναδική του μεταδοτικότητα και τις γνώσεις του με βοήθησε όσο κανείς άλλος στο να διαμορφωθώ ως καλλιτέχνης.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Φυσικά και έχουν υπάρξει πολλές επιρροές και θετικές και αρνητικές μέσα από ανθρώπους, βιώματα και καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι επιρροές λειτούργησαν θετικά όσο αφορά της προσπάθειες μου επάνω στο τραγούδι. Ακόμα και οι αρνητικές επιρροές θα έλεγα ότι πιο πολύ με πεισμώνουν στην προσπάθεια που κάνω πάνω στο τραγούδι.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι από τα λίγα μέσα που δίνονται για να προβληθεί ένας νέος τραγουδιστής στις μέρες μας. Από όλο αυτό όμως οι μόνοι κερδισμένοι κατά τη γνώμη μου είναι τα κανάλια και ακόμα πιο πολύ ορισμένα μέλη καλλιτεχνών που απαρτίζουν κριτικές επιτροπές με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά, που όσο ταλαντούχοι και να είναι σκοπός τους είναι να παραμείνουν στην επικαιρότητα. Πατάνε πάνω στα όνειρά των παιδιών που συμμετέχουν αντί να τους μεταλαμπαδεύουν με σωστό τρόπο τις γνώσεις τους.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Δυστυχώς η μουσική παιδεία είναι απούσα σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας. Η μουσική παιδεία καθιστά έναν άνθρωπο πιο ολοκληρωμένο ως προσωπικότητα σε γενικότερο επίπεδο. Συμβάλει στη συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη ενός ανθρώπου, καθώς και στην επαφή με τη πολιτιστική μας κληρονομιά ή να γνωρίσουμε μουσικές κουλτούρες άλλων λαών. Γι’αυτό το λόγο η μουσική παιδεία δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη ανάγκη μέσα από μια συστηματική εκπαίδευση και όχι απλά με μια τυχαία επαφή.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Για εμένα, όπως και για πολύ κόσμο υπάρχει το τρίπτυχο Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος. Θεωρώ ότι είναι τα ιερά τέρατα της ελληνικής μουσικής με διεθνή εμβέλεια κάνοντας την Ελλάδα γνωστή στα πέρατα της οικουμένης με τη μουσική τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Πρόσφατα κυκλοφόρησα ένα cover Video clip της μεγάλης επιτυχίας «Ένα γράμμα» του Γιάννη Πάριου μέσα της πλατφόρμας Watch me on σκοπεύοντας να συστηθώ με αυτόν το τρόπο στο κοινό. Στα επόμενα μου σχέδια είναι οι live εμφανίσεις όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και φυσικά η κυκλοφορία ενός νέου τραγουδιού, όπου στο επόμενο διάστημα θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω περισσότερα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα το 1988 στα Χανιά και μεγάλωσα στην Αθήνα. Από αρκετά μικρή ηλικία είχε έφεση στο τραγούδι και αγάπη για τη μουσική.

Το 2009 μέχρι το 2012 παρακολούθησα μαθήματα φωνητικής οπου προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι με ανάγκασαν να διακόψω τις σπουδές μου εως το 2017 όπου συνέχισα μέχρι το 2020.

Έχω εμφανιστεί σε αρκετές μουσικές σκηνές (Αρχιτεκτονική, Level69, Rythmos art theater κ.α.). Τελευταία μου εμφάνιση ήταν το καλοκαίρι του 2020 στο Casper’s στο Χαλάνδρι όπου τραγούδησα μαζί με τον Αλέξανδρο Αγγελούση.

Πρόσφατα κυκλοφορήσα και το πρώτο μου βίντεο κλιπ μέσω της Watchmeon με επανεκτέλεση της αγαπημένης επιτυχίας του Αντώνη Βαρδή και του Σαράντη Αλιβαζάτου «Ένα γράμμα» που πρωτοτραγούδησε ο Γιάννης Πάριος 40 χρονια πριν.

https://youtu.be/fLgD-WsRaBw