Ο ΣΚΟΡΠΙΟΣ του ΩΝΑΣΗ δεν υπάρχει πια…

Όλη η ιστορία του Σκορπιού

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Πριν μάθουμε το νησάκι αυτό του Ιονίου, δεν ήταν καθόλου έτσι όπως το ξέρουμε. Δεν ήταν αυτός ο καταπράσινος παράδεισος. Μιλάω για τον Σκορπιό, που ο Αριστοτέλης Ωνάσης τον πήρε μεν πράσινο, αλλά τον έκανε καταπράσινο. Ένα νησάκι σαν κουκίδα στον χάρτη του Ιονίου πελάγους που έμελλε να γίνει ο παράδεισος και η κόλαση μαζί για τον Έλληνα μεγιστάνα.

Με αφορμή την μετατροπή του ιδιωτικού αυτού νησιού σε πολυτελές και πανάκριβο resort από τον Ρώσο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, θα σας γράψω την ιστορία του νησιού και θα δούμε φωτογραφίες από τα παλιά χρόνια. Βέβαια οι περισσότερες είναι με την Τζάκι Κένεντι – Ωνάση μια και αυτή ήταν ο πόλος έλξης των απανταχού paparazzi.

Μετά τον θάνατο του Ωνάση και της Χριστίνας, περνώντας στα χέρια της μοναδικής κληρονόμου της οικογένειας Ωνάση, την εγγονή του Αριστοτέλη, Αθηνά, το νησί παραμελήθηκε. Υπήρχε βέβαια πάντα φύλαξη και η ελάχιστη συντήρηση, αλλά ερήμωσε. Η αδιαφορία της Αθηνάς Ρουσέλ για οτιδήποτε έχτισε ο διάσημος παππούς της ήταν φανερή από αρκετά νωρίς. Η πάμπλουτη κληρονόμος δεν είχε βλέψεις για να ζήσει – έστω λίγο καιρό – στον Σκορπιό, αφού έζησε μια ζωή πολύ μακριά από την Ελλάδα ασχολούμενη κυρίως με τα άλογα και την ιππασία. Δεν μιλάει καν Ελληνικά και σε ότι αφορά στην πλούσια κληρονομία που παρέλαβε από την μητέρα της, η Αθηνά αργά αλλά σταθερά εκποιεί τα πάντα. Πουλάει ακίνητα και αντικείμενα της οικογένειας μιας και δεν έχει κανέναν απολύτως δεσμό μαζί τους.

Βέβαια όταν αποφάσισε να πουλήσει τον Σκορπιό, βρήκε… σκόπελο! Ευτυχώς ο Ωνάσης στην διαθήκη του ορίζει αυστηρώς ότι ο Σκορπιός δεν μπορεί να μεταπωληθεί σε κανέναν που δεν ανήκει στην οικογένεια Ωνάση, ενώ, σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί μόνο να παραχωρηθεί στο Δημόσιο. Για το λόγο αυτό, η Αθηνά παραχώρησε το νησί με τη μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης στον Ριμπολόβλεφ, έναντι του ποσού των 100 εκατομμύριων ευρώ.

Ο Σκορπιός ανήκει στο δήμο του Μεγανησίου και βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολική ακτή της Λευκάδας και τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται, επίσης, σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το κοσμοπολίτικο, σήμερα, Νυδρί. Σύμφωνα με πληροφορίες ερευνητών ο Σκορπιός ήταν…

Η συνέχεια είναι εδώ: