«Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά από τη Ζωή Νικητάκη

Στο Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας

Για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ζωή Νικητάκη

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία, στον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

To Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας Ζακύνθου με εφόρμηση τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαϊου σε συνεργασία με τη ζωγράφο, συγγραφέα, αφηγήτρια παραμυθιών και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια, Ζωή Νικητάκη, σας προσκαλεί  στο πρόγραμμα “Ο Μαγικός Κήπος της Καρδιάς μας”. Το Μουσείο Χέλμη θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα μουσεία φυσικής ιστορίας στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. 3.000 δείγματα σε καλωσορίζουν και σου επιτρέπουν να θαυμάσεις τις ομορφιές της φυσικής κληρονομιάς της Ζακύνθου καθώς και άλλων περιοχών του πλανήτη. Πουλιά, ψάρια, όστρακα από τις επτά θάλασσες του κόσμου, φυτά και ζώα που έχουν εξαφανιστεί από τη Γη, ορυκτά και πετρώματα ξεδιπλώνουν την ιστορία τους.

Η Ζωή Νικητάκη, που ζωντάνεψε τα Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου μέσα από το ομώνυμο βιβλίο της που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τρίμορφο το 2012 κι έχοντας εμπειρία τριών δεκαετιών με τα παιδιά μέσα από μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια παραμυθιού, εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης και παραμυθοπαραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας θα υλοποιήσει ένα Βιωματικό εργαστήριο αφήγησης παραμυθιού, οραματικής φαντασίας και δημιουργίας για τα παιδιά. Με όχημα τον μαγικό κόσμο της τέχνης των παραμυθιών και ευφάνταστες πρακτικές οραματικής φαντασίας και δημιουργίας τα παιδιά θα αντιληφθούν βιωματικά ότι τα δώρα που κουβαλά το κάθε πλάσμα από όλα τα βασίλεια της φύσης και του Ουρανού στο θαυμαστό ταξίδι της ζωής είναι ο θησαυρός όλων μας, ο μαγικός κήπος της καρδιάς μας, που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας, τον κόσμο μας και τον πλανήτη. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα και την ομορφιά των θαυμάτων του πλανήτη μας, καλούμαστε να ανακαλύψουμε ο καθένας μας το θαυμαστό δώρο που κουβαλά μέσα του και να αναζητήσουμε πώς με αυτό το δώρο μπορούμε να βοηθήσουμε όλα τα βασίλεια της φύσης, την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας. Το όστρακο, η πέτρα, το δέντρο, το ζώο, το πουλί, ο άνθρωπος, διαθέτουν από ένα ιδιαίτερο, μοναδικό και ανεπανάληπτο δώρο. Το δώρο του κάθε πλάσματος συνδέεται με τα δώρα των άλλων. Η ζωή είναι ένα δίκτυο μαγικό  που εξαρτάται από τα νήματα όλων μας, το κάθε νήμα είναι ωφέλιμο με έναν τρόπο ξεχωριστό και αυτό το μεγάλο μυστικό μπορούμε να το αντιληφθούμε μόνο μέσα στον Μαγικό Κήπο της Καρδιάς μας, εκεί που ζουν όλα τα πλάσματα του πλανήτη. Η μεταμόρφωση του πλανήτη ξεκινά από μέσα μας!

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:

  1. να καλλιεργηθεί η ευαισθησία για τους αδελφούς μας από όλα τα βασίλεια της φύσης
  2. να ενεργοποιηθεί η φαντασία και να ενισχυθεί η δημιουργικότητα, μα και η περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από τη γνώση, την αλήθεια, αλλά και την ποίηση που μπορεί να κρύβουν τα παραμύθια
  3. να κατανοηθεί η πολυτιμότητα και η σπουδαιότητα των δώρων που όλοι μας εμφέρουμε  και καλούμαστε να αντιληφθούμε. Αν τα ανακαλύψουμε, θα αποκαλυφθεί ο μαγικός κήπος της καρδιάς μας, θα ανθίσουμε και θα ανθίσει και ο κόσμος γύρω μας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από δευτέρα έως και τετάρτη τάξη του Δημοτικού σχολείου.

Επικοινωνία : https://museumhelmis.gr/el/

Διεύθυνση: Αγία Μαρίνα, Ζάκυνθος
Τηλέφωνο: +30 26950 65040, 62282
Φαξ: +30 26950 65039
Κινητό: +30 6974892996

https://www.zoenikitaki.com
https://www.facebook.com/HealingARTinGreece/
https://www.facebook.com/zoe.nikitaki
https://www.facebook.com/nikitakizoi/
https://www.facebook.com/Talesforthetruthoftheheart/
https://www.facebook.com/laikaparamythiazakynthou/

Η Ζωή Νικητάκη είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος – εικονογράφος, αφηγήτρια παραμυθιών, συγγραφέας, φιλόλογος και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια. Γεφυρώνει μέσα από τη δράση της τρεις τομείς: εκπαίδευση, τέχνη, θεραπεία και εστιάζει στη θεραπευτική διάσταση και λειτουργία της Τέχνης. Έχοντας ασχοληθεί 30 χρόνια με τα παιδιά και τα τελευταία με ενήλικες μέσα από τον χώρο της εκπαίδευσης, της τέχνης και της θεραπείας (με την ευρεία έννοια της φροντίδας, της επιμέλειας και της υπηρεσίας στον άνθρωπο) δημιούργησε το Healing Art in Greece με κύριο εργαλείο μια πρωτοποριακή μέθοδο σύνθεσης που ονομάζει Ιαματική Ταξιδευτική – Psychodynamic Color Storytelling. Τα τελευταία χρόνια μεταλαμπαδεύει την βιωματική εμπειρία και γνώση μέσα από το θαυμαστό ταξίδι της διαδρομής της σε πρωτότυπους εκπαιδευτικούς κύκλους σεμιναρίων με έμφαση στη ψυχοδυναμική δημιουργική έκφραση και θεραπεία μέσα από την τέχνη της αφήγησης και της συγγραφής του παραμυθιού και μέσα από τη ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει όλα τα βιβλία τα δικά μου και άλλων συγγραφέων, με μεγαλύτερες συνεργασίες γνωστό θυγατρικό εκδοτικό οίκο του Hay house και τις εκδόσεις Onager στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη της ατομική έκθεση υλοποιήθηκε στον ατμοσφαιρικό χώρο του Μουσείου του Λουτρού των Αέρηδων στην Αθήνα. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση στην οποία συμμετείχε τελευταία ήταν «Ο Μίτος της Αριάδνης», που διοργανώθηκε από το Chicago Athenaeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies και μέσα στην πανδημία επιλέχθηκαν έργα μου από την Διεθνή έκθεση ζωγραφικής Biennale Internazionale d’arte στο Μπάρι της Ιταλίας και από γνωστή γκαλερί στη Νέα Υόρκη. Συμμετείχε επίσης με έργα της στον διαγωνισμό για τη διεθνή έκθεση εικονογράφων παιδικού βιβλίου στην Bologna.

Σπούδασε αρχικά κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια αναφορικά με την παιδαγωγική, τη ψυχολογία και την τέχνη. Εκπαιδεύτηκε στη Ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία με δάσκαλό της τον ιδρυτή αυτής της μεθόδου, τον Mark Wentworth και στη σαμανική θεραπευτική που μελέτησε ο Alberto Villoldo, Ph.D καθηγητής ψυχολογίας και ιατρικής ανθρωπολογίας του San Francisco University. Εργάστηκε με παιδιά κοντά τρεις δεκαετίες ως φιλόλογος, ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης και παραμυθοπαραστάσεις. Έχει μεγάλη συμβολή στον χώρο του παραμυθιού, με παραστάσεις αφήγησης σε όλη την Ελλάδα, με σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης του παραμυθιού σαν παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με σεμινάρια Δημιουργικής Φαντασίας και Εμψύχωσης, σεμινάρια  για τη συγγραφή θεραπευτικού παραμυθιού, με βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους επί σειρά ετών, με διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης σε καρκινοπαθείς σε γνωστό ογκολογικό νοσοκομείο, με βιβλία που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει, με δεκάδες άρθρα, καθώς και με διαλέξεις σε συνέδρια και με την τηλεοπτική εκπομπή με παραμύθια, που σχεδίασε και υλοποίησε, με τίτλο, «Το Ονειρόδεντρο των παραμυθιών». Ειναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ως καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς χώρους και φορείς στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Υπουργείο Παιδείας,  actionaid Ελλάς, κλπ.) και με συγγραφείς στο εξωτερικό. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Μουσείο Nεώτερου Ελληνισμού ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, καθώς και παραμυθοπαραστάσεις. Πρόσφατα υλοποίησε σεμινάριο για τη θεραπευτική λειτουργία του παραμυθιού στους φοιτητές του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της:

1. «Λαϊκά Παραμύθια της Ζακύνθου» από τις εκδόσεις Τρίμορφο

2. «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια», από τις εκδόσεις Κονιδάρη

3. «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά» από τις εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής και    

4. “Χρωματοθεραπευτικό βιβλίο – Ζωγραφίζοντας τα Οράματα της Εσώτερης Πηγής από τις εκδόσεις Οσελότος, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει επίσης στην Αγγλία και στην Ινδία. Επίσης ετοιμάζονται δυο νέα βιβλία της.

Πρόσφατα επιλέχθηκε έργο της για να εκπροσωπήσει γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή στη Φωνή της Ελλάδας στην ΕΡΤ. Επίσης ετοιμάζονται δυο νέα βιβλία της. Έχει υλοποιηθεί αφιέρωμα στη ζωγραφική της από το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας (Helmi’s Natural History Museum) στη Ζάκυνθο και τον Δεκέμβριο του 2022 επιλέχθηκε έργο της για να εκπροσωπήσει γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή στη Φωνή της Ελλάδας στην ΕΡΤ. Πρόσφατα υλοποίησε την τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της, «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ – ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ» στη γκαλερί Black Duck Multiplarte στην Αθήνα και τώρα ετοιμάζεται να λάβει μέρος στη Διεθνή Μπιενάλε Εικονογράφησης στην Μπρατισλάβα και στη Διεθνή έκθεση ζωγραφικής Tijuana Triennial στο Μεξικό.

0ΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2002, Tree Festival, Fort Cochin, Β. Ινδία (συνάντηση καλλιτεχνών σε φεστιβάλ με στόχο την αυτοοργάνωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση)
2003, Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης (Πρώτη συνάντηση καλλιτεχνών Μεσογείων και Λαυρεωτικής) 

2003, Εκθεσιακός χώρος Τέχνης του Παλαιού Μηχανουργείου Δήμου Λαυρεωτικής

2004, “Αγροτόσπιτο Νικολοσόφο”, Δασκαλειό Κερατέας. 

2009,  Black Duck Multiplarte gallery, Αθήνα, “Κάνε κι εσύ την πάπια… μπορείς”

2009, Γκαλερί του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Αθήνα, “25 χρυσές ευχές”, καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός.

2010, Εκθεσιακός χώρος Πολιτιστικού Κέντρου Παλαιού Φαλήρου, “Φλοίσβος”, “Δρώμενα Τέχνης”, διοργάνωση: Athens Fine Arts Festival σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού.

2010, Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης Σύρου, Εικαστικό Φεστιβάλ “Περνάς Απέναντι”, διοργάνωση Αsh in Art, Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης.

2010, Πολυχώρος Τέχνης “Πολυκέντρο Θαλασσινού”, Κως, Εικαστικό Φεστιβάλ “Περνάς Απέναντι”, διοργάνωση Αsh in Art, Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης.

2011, Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων, Αθήνα, «Μαγιάτικο Παζάρι – 30 νέοι καλλιτέχνες συναντιούνται και γιορτάζουν τον Μάη μέσα από την τέχνη». 

2014, Γκαλερί Τεχνοχώρος, International Water Wheel Net Symposium.

Συμμετείχα στον ελληνικό κόμβο που εκπροσωπούνταν από την καλλιτέχνη, Καίτη Χαλιορή, ιδρύτρια και δημιουργό του World Water Museum.To έργο μου ήταν “Το Υδρομαντείο της Αμοργού”.

2015,  Αthens Center, Αθήνα, “Αισθητικοί  Διάλογοι υπό το φως του Ανατέλλοντος Ηλίου», Ιαπωνική τέχνη από έλληνες εικαστικούς.

2016, Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Μουσείο «Διέξοδος», Μεσολόγγι, «Στο όνομά σου θάλασσα», επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Στουπάθης.

2018, Τrii Art Hub, Αθήνα, «Εικόνες χωρίς ορίζοντα», επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Γκόντα, Ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ Σορβόννης.

2021, Contemporary Space Athens/ The European Centre Athens, Aθήνα, «Ηθοποιός σημαίνει φως», επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Γκόντα

2021, Διεθνής Έκθεση Μπιεννάλε, Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari e area Metropolitana, Ιταλία, επιλέχθηκαν τα έργα μου: «O Aγγελιοφόρος των Κόσμων» και «Ουράνιοι Ψίθυροι της Ψυχής»

2021, European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies & Chicago Athenaeum: Museum for Architecture and Design, Aθήνα, «Ο Μίτος της Αριάδνης», επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Γκόντα, Ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ Σορβόννης.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2012, Μουσείο Λουτρού των Αέρηδων, Αθήνα, «Λαϊκά Παραμύθια Ζακύνθου», έργα από την εικονογράφηση του ομώνυμου βιβλίου της

2015, Club Unesco Πειραιώς και Νήσων, Αθήνα,  «Λαϊκά Παραμύθια Ζακύνθου», έργα από την εικονογράφηση του ομώνυμου βιβλίου της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με θέμα: «Αφιέρωμα στον πολιτισμό της Ζακύνθου»

2023, Γκαλερί Black Duck Multiplarte, Αθήνα, «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ – ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ», (η έκθεση υλοποιήθηκε από τις 21 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2023)