“Τραγουδοποιία και στιχουργική…”

Γράφει ο Χρήστος Κατσίδης Σπουδαστής μουσικός

Η ποίηση μπορεί να πηγάζει μέσα από έναν ποιητή αλλά και μέσα από ένα μουσικό – καλλιτέχνη. Γιατί τα βιώματα είναι αυτά που καθορίζουν το πως θα γραφτεί ένας στίχος η μία μελωδία. Και στην προκειμένη περίπτωση ένας μουσικός με πολλά βιώματα μπορεί να γράψει στίχους και πάνω τους να “κουμπώσει” μια μελωδία, τότε το κείμενό του και η μελωδία αποκτά βιωματικό χαρακτήρα  και αποτελεί έκφραση των σκέψεων και τον συναισθημάτων του και έτσι έχει άμεση ανταπόκριση στο κοινό του και συνεπώς επιτυγχάνεται η λεγόμενη “επικοινωνία ψυχών”.

Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί Έλληνες τραγουδοποιοί οι οποίοι μέσα από τη βαθύτητα των στίχων τους και τις αρμονίες τις οποίες προσθέτουν… φτιάχνουν τραγούδια που “μιλούν” στην ψυχή του κάθε ανθρώπου και τα τραγούδια αυτά αντιπροσωπεύουν κάθε ένα από τα συναισθήματα του κάθε ανθρώπου-ακροατή.

Μέσα από τα τραγούδια φαίνεται ο ψυχισμός του στιχουργού και του συνθέτη ή του τραγουδοποιού. Ωστόσο το να γραφτεί ένας στίχος δεν είναι καθόλου εύκολο… Πιο εύκολο θα έλεγε κανείς ότι είναι να γραφτεί μια μελωδία που θα ταιριάξει στο στίχο. 

Τα τραγούδια που μένουν λοιπόν είναι αυτά τα οποία μπορούν και αντιπροσωπευουν τον συναισθηματικο κόσμο του μέσου ακροατή…

Δηλαδή αυτά τα οποία θα αγγίξουν την ψυχή του. Ο κάθε άνθρωπος όμως αντιλαμβάνεται τους στίχους και τη μουσική με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο… Άλλωστε και αυτος είναι και ο σκοπός των τραγουδιών να αγγίξουν τις ψυχές των ανθρώπων και να τους ευαισθητοποιήσουν. Όταν ακούμε μουσική γινόμαστε ένα. Διότι η μουσική δεν έχει σύνορα.. Μονάχα ενώνει.