«Ντεμπούτο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Πειραϊκού Συνδέσμου σε μια συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη»

Σε μια συναυλία – αφιέρωμα στην μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη κάνει την πρώτη της εμφάνιση η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Πειραϊκού Συνδέσμου το Σάββατο 8 Απριλίου 2023 και ώρα 20:30 στο Μέγαρο του συνδέσμου, Καραΐσκου 104 στον Πειραιά με ελεύθερη είσοδο.

Η ορχήστρα αποτελείται από νέους μουσικούς από 15 έως 29 ετών και εργάζεται πάνω στο κλασικό συμφωνικό ρεπερτόριο, υπό την διεύθυνση της αρχιμουσικού Κάτιας Μολφέση.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει: Το Allegretto από την Συμφωνία Ν. 7 του L. Van Beethoven, το οποίο θεωρείται συχνά μια από τις πιο υπέροχες δημιουργίες του.

Η ομορφιά του βρίσκεται στην απλότητά του και η δύναμή του προέρχεται από τον αριστοτεχνικό χειρισμό της ενορχήστρωσης. Είναι μια απόδειξη της ικανότητάς του συνθέτη να ασκεί βαθιά συναισθηματική επιρροή ακόμη και με το πιο βασικό μουσικό υλικό, το οποίο εδώ είναι απλώς η χρήση του ρυθμικού μοτίβου μιας μακράς και δυο βραχειών «μουσικών συλλαβών».

Το κονσέρτο για 2 μαντολίνα σε σολ μείζονα του A. Vivaldi, ένα γοητευτικό και δεξιοτεχνικό έργο που αναδεικνύει τον μοναδικό ήχο και τις δυνατότητες του μαντολίνου καθώς και την ικανότητα του συνθέτη να δημιουργεί όμορφη και πρωτοποριακή μουσική. Οι ζωηροί ρυθμοί του, τα περίπλοκα περάσματα και οι πλούσιες αρμονίες το καθιστούν πραγματικό στολίδι του μπαρόκ ρεπερτορίου.

Σολίστ στα μαντολίνα είναι ο Ιάσων Μεριδιώτης και ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος την Συμφωνία Ν. 104 του J. Haydn, γνωστή και ως «Συμφωνία του Λονδίνου», η οποία είναι η τελευταία του συμφωνία την οποία συνέθεσε το 1795 κατά τις επισκέψεις του στην Αγγλία. Αποτελεί αριστούργημα της κλασικής μουσικής που αναδεικνύει την ικανότητα και την εφευρετικότητα του Χάιντν ως συνθέτη.

Σάββατο 8 Απριλίου 2023, ώρα 20:30

Αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» – Πειραϊκός Σύνδεσμος Καραΐσκου 104 Πειραιάς

Είσοδος ελεύθερη