Νικόλας Φραντζέσκος – Βασίλης Καβουρίδης: “Στη Μύκονο φτιάχνουμε ένα χώρο όπου εφαρμόζουμε τις αισθητικές αξίες, τόσο τις δικές μας, όσο και του τόπου που ζούμε και αγαπάμε”

Area: “Ο νέος πολιτιστικός χώρος. Ένας συγκερασμός της αρχιτεκτονικής, της ζωγραφικής και της γλυπτικής, τα οποία συνδυάζονται για να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία”

Μιλήστε μας για εσάς και την πορεία σας έως τώρα, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Νικόλας Φραντζέσκος: Τελειώνοντας τις σπουδές μου στην αρχιτεκτονική, στο Λονδίνο, γυρίζω στην Ελλάδα. Ξεκινώ την επαγγελματική μου δραστηριότητα στην Αθήνα και το 2008 παίρνω την μεγάλη απόφαση και κατεβαίνω στον τόπο καταγωγής μου, στην Μύκονο. Ξεκινώ εδώ το πρώτο μου γραφείο και μετά από αρκετά χρόνια και μια επιτυχημένη πορεία, φτάνουμε στο σήμερα. Έτσι, φτιάχνουμε αυτόν τον χώρο όπου εφαρμόζουμε τις πολιτιστικές ανησυχίες μας και αξίες, στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Βασίλης Καβουρίδης: Είμαι απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών της Φλώρινας και μένω και δουλεύω στη Μύκονο εδώ και είκοσι χρόνια. Η αγάπη μου για το νησί και την τέχνη με ώθησαν να κάνω δυο μεγάλες ατομικές εκθέσεις το 17 και το 19, με αρωγό μου το δήμο Μύκονου, με σκοπό να αναβαθμίσω όσο μπορώ την εικαστική σκηνή του νησιού. Συμμετέχω σε πολλές καλλιτεχνικές ομάδες και παράλληλα δραστηριοποιούμαι με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προέρχεστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους. Πως ξεκίνησε η συνεργασία σας στο καλλιτεχνικό-εικαστικό επίπεδο και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Νικόλας Φραντζέσκος: Προσκάλεσα το Βασίλη να αναλάβει την εικαστική πλαισίωση του νέου χώρου που φτιάχνω στη Μύκονο με ουσιαστικό στόχο η τέχνη να γίνει η αφορμή για έναν δημιουργικό διάλογο όπου είναι όλοι προσκεκλημένοι να αλληλεπιδράσουν. Ένα χώρο ανοικτό, που καλεί να τον επισκεφτεί το κοινό, αφήνοντας ελεύθερη την ανάγκη του για ανακάλυψη.

Βασίλης Καβουρίδης: Γνωριστήκαμε στην έκθεση ‘’Au bord de I eau’’ που έκανα το 2019 στο παλιό λιμάνι και διαπιστώσαμε πως μοιραζόμαστε κοινές αναζητήσεις και αισθητική γύρω από την τέχνη και το χώρο και αναπτύχτηκε μια αμοιβαία εκτίμηση για τη δουλειά και την προσωπικότητά μας. Στόχος μου είναι να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου η τέχνη θα αποτελεί κυρίαρχη αιτία και όχι αποτέλεσμα.

Έχετε σημείο αναφοράς τη Μύκονο, αγάπη για την τέχνη και ετοιμάζετε έναν καινούργιο χώρο πολιτισμού στο νησί των Ανέμων. Πείτε μας για το συγκεκριμένο πολιτιστικό χώρο και τι θα περιλαμβάνει.

Νικόλας Φραντζέσκος – Βασίλης Καβουρίδης: Ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων αποκτά νέο κύκλο ζωής και μετατρέπεται σε ένα χώρο δημιουργικό και πολιτιστικό, με το όνομα Area. Στο χώρο συνυπάρχουν αρμόνικα το αρχιτεκτονικό γραφείο του Νικόλα Φραντζέσκου και μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Ένας συγκερασμός της αρχιτεκτονικής της ζωγραφικής και της γλυπτικής, τα οποία συνδυάζονται για να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο πώς μπορεί να διαμορφωθεί ο ιδανικός χώρος.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον και ποια πολιτιστικά projects θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου;

Νικόλας Φραντζέσκος: Ήδη στο χώρο υπάρχουν έργα του Βασίλη και κατά την διάρκεια της σεζόν θα καλούνται διάφοροι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες να συνομιλήσουν με το χώρο και μεταξύ τους. Παράλληλα ο χώρος προσκαλεί το κοινό σε ανοικτές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν και παρουσιάσεις με διάφορα θέματα και αφορμές.

Βασίλης Καβουρίδης: Η αρχή θα γίνει με την έκθεση “Γκρι περιοχές 1” η οποία θα φιλοξενεί, μαζί με τα δικά μου έργα, κάποια γλυπτά έργα του Χάρη Κοντοσφύρη και πορτρέτα του Άκη Ουλκέρογλου. Στηριζόμαστε στην ιδέα πως το γκρίζο είναι ο κανόνας όλων, το κέντρο των έξι βασικών χρωμάτων, των οποίων το άσπρο και το μαύρο είναι οι πόλοι. Το γκρι είναι η ένωση των αντιθέτων και όπως και ο χώρος μας, το σημείο συνάντησης όλων των πιθανοτήτων.

Η Μύκονος το καλοκαίρι είναι το κέντρο του κόσμου. Μπορεί να συνδυαστεί πολιτιστικά η ποσότητα με την ποιότητα των επισκεπτών;

Νικόλας Φραντζέσκος: Η Μύκονος όχι μόνο έχει δουλέψει πολύ για να καταφέρει να γίνει το κέντρο του κόσμου το καλοκαίρι, αλλά έχει φροντίσει ώστε να διατηρεί μια αισθητική πιστότητα και ομοιογένεια. Παράλληλα αποδέχεται το διαφορετικό και το ενσωματώνει λειτουργικά στο δυναμικό της.
Τις περισσότερες φορές η ποιότητα με την ποσότητα είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα. Εδώ έχουμε αποδείξει πως η πιστή εφαρμογή της ποιότητας, αυξάνει και την ποσότητα. Έτσι φροντίζουμε και το πολιτιστικό κομμάτι να έχει την ανάλογη υψηλή ποιότητα.

Η Ελλάδα είναι η χώρα του πολιτισμού και του τουρισμού. Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες του χώρου;

Νικόλας Φραντζέσκος – Βασίλης Καβουρίδης: Με έναν τρόπο απαντάμε αυτή την ερώτηση, με την προηγούμενη. Επιπλέον θα θέλαμε να τονίσουμε πως το πολιτιστικό αυτό κομμάτι εκτός από την ποιότητα, οφείλει να έχει μια δυνατή ταυτότητα και concept. Να μην εφησυχαζόματε στο ότι η ποσότητα θα αποδώσει, αλλά να ανατροφοδοτούμε την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε με ουσιαστικά νοήματα και λύσεις.

https://youtu.be/8i49H0imM1I