Νίκος Πατρής: “Ως καλλιτέχνες θα πρέπει να βρούμε δημιουργικές λύσεις για να βγούμε από την κρίση και να αναδείξουμε νέες μορφές καλλιτεχνικής παραγωγής”

“Ευελπιστώ και εύχομαι σε μια καλύτερη χρονιά, να είμαι υγιείς για να συνεχίζω να υπηρετώ αυτόν το θεσμό της μουσικής από τη θέση του δασκάλου και του μουσικοσυνθέτη”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Η χρονιά που κλείνει αφήνει βαρύ αποτύπωμα στην ψυχική υγεία όλων μας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που κλείνει, αντιλαμβανόμαστε ότι και το 2021 ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που ονομάζουμε «κανονικότητα». Φόβος, άγχος, αβεβαιότητα, μοναξιά και ψυχική κούραση, είναι τα συναισθήματα που βίωσα κι εγώ όπως και όλοι οι Έλληνες πιστεύω μέσα στο 2021.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Δε σας κρύβω ότι είμαι έντονα προβληματισμένος με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θεωρώ ότι έπρεπε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε και η δημόσια υγεία να διασφαλιστεί αλλά και οι επιχειρήσεις της  ψυχαγωγίας, της εστίασης και άλλων κλάδων να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μπορεί η ατομική ευθύνη να χρησιμοποιήθηκε σαν “καραμέλα” για να καλυφθούν αποτυχίες στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας αλλά κατά τη γνώμη μου η ατομική ευθύνη  έχει μεγάλη σημασία. Έχει σημασία ως αυτοπροστασία, τήρηση κανόνων υγιεινής και κυρίως ως έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στον συνάνθρωπο.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας και πολλοί κλάδοι της οικονομίας έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ο πολιτισμός, ωστόσο, είναι ένας από τους τομείς που καλείται να αντιμετωπίσει τις σημαντικότερες προκλήσεις. Σίγουρα η πανδημία έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στον πολιτισμό και τις τέχνες. Ως καλλιτέχνες θα πρέπει να βρούμε δημιουργικές λύσεις για να βγούμε από την κρίση και να αναδείξουμε νέες μορφές καλλιτεχνικής παραγωγής.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι απαραίτητα όπλα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ναι χρειαζόμαστε χρόνο για να να βρούμε τα πατήματα μας και τους ρυθμούς μας, ο χρόνος όμως είναι πάντα σύμμαχος της προσαρμογής για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Κοινωνία, Απομόνωση, Αποξένωση, Βία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Η πανδημία ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτήν τη ζωή. Παράλληλα θεωρώ ότι την επόμενη ημέρα θα στρέψουμε το βλέμμα μας από τις υλικές αξίες, στις πραγματικές αξίες της ζωής όπου είναι η υγεία μας και ο συνάνθρωπος μας. Πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε με τους μετανάστες και τους λάθρομετάνστες όσο και να μας είναι δύσκολο… Η βία υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίζει να υπάρχει εάν δεν αλλάξουμε την παιδεία μας στους εαυτούς μας και στα παιδιά.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Ευελπιστώ και εύχομαι σε μια καλύτερη χρόνια, να είμαι υγιείς για να συνεχίζω να υπηρετώ αυτόν το θεσμό της μουσικής από τη θέση του δασκάλου και του μουσικοσυνθέτη.