Νίκος Κουθούρης: “Στο μυαλό μου η μουσική δεν έχει πρόσωπο, έχει συναίσθημα…”

“…Αυτό τον καιρό ονειρεύομαι μια συνεργασία που θα μου δώσει την ευκαιρία να εκφράσω τη μουσική μου άποψη σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Θυμάμαι πολλά γλέντια με πολλή μουσική στο σπίτι αλλά από τις πρώτες μου αναμνήσεις σε σχέση με την μουσική είναι η πρώτη μου συναυλία κλασσικής μουσικής οπού είχα εντυπωσιαστεί με το «μεγάλο βιολί» το κοντραμπάσο. Τελικά με κέρδισε το βιολί.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θαυμάζω πολλούς μουσικούς και δεν χάνω ευκαιρία καινούριας συνεργασίας. Στο μυαλό μου η μουσική δεν έχει πρόσωπο έχει συναίσθημα οπότε θα ήθελα να συνυπάρξω με όσους περισσότερους μουσικούς επί σκηνής μπορώ ώστε να μοιραστώ εμπειρίες να ανταλλάξω μουσικές απόψεις και πάνω από όλα να νιώσω.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Οι γονείς μου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην σχέση μου με την μουσική καθώς με βοήθησαν σε πολύ μικρή ηλικία να καταλάβω την αξία της μουσικής. Δίπλα στον καθηγητή βιολιού Στέφανο Σιμωνίδη αντιλήφτηκα έννοιες όπως σεβασμός προς το μουσικό όργανο και πειθαρχία. Στην μαθητική ορχήστρα του Ελληνικού Κολλεγίου που συμμετείχα έμαθα την συλλογικότητα και την μουσική σύμπραξη. Στο πανεπιστήμιο η μουσική μου δημιουργικότητα απογειώθηκε με την βοήθεια ενός καταπληκτικού ανθρώπου και καθηγητή, Στέλιου Τσακαλίδη.
Αργότερα ως επαγγελματίας μουσικός γνώρισα απίστευτους ανθρώπους φίλους, συνεργάτες, απέκτησα εμπειρίες, αξίες και σκοπό, όλα μέσω της μουσικής.
Η μουσική είναι ομαδική δραστηριότητα. Όσες φορές έχω βρεθεί να παίζω μουσική με άλλους ανθρώπους έχω βγει κερδισμένος.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Η επιτυχία σίγουρα είναι γλυκιά και πιο διαχειρίσιμη από την αποτυχία όμως και οι δυο αυτές οι καταστάσεις δεν σε καθορίζουν όταν ξέρεις που βρίσκεσαι και τι προσφέρεις. Πιστεύω ότι όταν γνωρίζεις τον εαυτό σου, τις δυνάμεις σου και το «οπλοστάσιο» σου, τις ικανότητες σου μπορείς να εξαλείψεις την πιθανότητα της αποτυχίας και να απολαύσεις την επιτυχία. Θέλει πιστή στον εαυτό σου και συνεχώς να εξελίσσεσαι.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Είμαι διχασμένος σε ότι αφορά τα talent shows … Από την μια θαυμάζω το θάρρος των υποψηφίων και καταλαβαίνω την ραγδαία αναγνωρισιμότητα που αποκτούν αλλά από την άλλη θεωρώ ότι τέτοιες παράγωγες μπορούν να σε «πλάσουν» σύμφωνα με τα δικά τους γούστα με αποτέλεσμα να βγεις από εκεί μέσα κάτι που δεν θυμίζει καθόλου αυτό που ήθελες να γίνεις αρχικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο πάντως παρακολουθώ κατά καιρούς τέτοια shows γιατί υπάρχουν κάτι «διαμαντάκια» που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Έκανα πάρα πολλές συνεργασίες και θα κάνω άλλες τόσες. Είμαι ευγνώμων και υπερήφανος για τις συνεργασίες μου μέχρι στιγμής και ευχαριστώ όλους μου τους συνεργάτες και φίλους (Δημήτρη Τριχάκη, Σταύρο Φιλιπποπολίτη, Βαγγέλη Σφυρή, Billie Isak, Θάνο Παπαγεωργίου, Παρασκευά Θεοδωράκη, Μιχάλη Μητο, Αλέξανδρο Μπαρμπούτη, Νίκο Γκιβιζίνη, Βαγγέλη Κόντο, Κωνσταντίνο Γκιβιση, Σωκράτη Παπαιωάννου και άλλους πολλούς). Αυτό τον καιρό ονειρεύομαι μια συνεργασία που θα μου δώσει την ευκαιρία να εκφράσω την μουσική μου άποψη σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Εννοείται πως υπάρχουν και οι περισσότεροι κάνουν την δουλεία τους πάρα πολύ καλά. Νομίζω όμως πως χρειάζονται και άλλοι όμως γιατί δεν καλύπτεται η ζήτηση. Ένας μουσικός πρέπει να κάνει καλά την δουλειά του κατά την γνώμη μου που είναι να εκφράζεται μέσα από την μουσική του. Δεν μπορεί ταυτόχρονα να κλείνει συναυλίες, να κάνει πρόβες, να κλείνει συνεντεύξεις, να σκέφτεται τα σκηνικά, τα ρούχα κλπ χωρίς να θυσιάσει την ποιότητα της μουσικής του.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Τα σχέδια μου τα έχω διαχωρίσει σε δυο μεγάλες κατηγορίες, εκπαίδευση και μοναδικότητα.
Η ανάγκη για την πρώτη κατηγορία μου δημιουργήθηκε πρόσφατα. Έμαθα πολλά πράγματα για το επάγγελμα του μουσικού και συγκεκριμένα για το βιολί ως βασικό επάγγελμα όλα αυτά τα χρόνια και έχω την ανάγκη να μεταδώσω γνώση που εγώ πάσχισα πάρα πολύ να αποκτήσω και να βοηθήσω βιολιστές να μπουν στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας και στον χώρο του θεάματος.
Η δεύτερη κατηγορία είναι για εμένα ζωτικής σημασίας. Θέλω να τελειοποιήσω το προσωπικό μου ύφος, στυλ και ήχο στο βιολί.

Βιογραφικο
Ο Νίκος Κουθούρης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική και σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε τα μαθήματα βιολιού και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την μουσική.
Στα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στην κλασσική και παραδοσιακή ορχήστρα του Ελληνικού Κολεγίου ενώ μελετούσε και μουσική τεχνολογία και συνέθετε hip-hop παραγωγές για τοπικούς καλλιτέχνες.
Στα 18 του χρόνια άρχισε την καριέρα του ως επαγγελματίας βιολιστής ενώ παράλληλα ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.
Το 2017 συμμετείχε στην διαφημιστική καμπάνια της Oxette με το πρώτο προσωπικό του κομμάτι «Dare to be Sensual» (https://www.youtube.com/watch?v=E3qFbV8s7AQ)
Το 2017 συμμετέχει στην μουσική παράσταση «Σουγιούλ για ένα βράδυ» του Νίκου Ορτετζάτου
Το 2018 δημιούργησε ένα κύκλο μαθημάτων για την απόκτηση όλων των εργαλείων και των γνώσεων που χρειάζεται ένας βιολιστής για να εργαστεί στον χώρο του performing
Το 2019 συμμετέχει στην μουσική παράσταση «Το Μπουλούκι, το μυστικό του ανέμου» του Νίκου Ορτετζάτου
Το 2019 συμμετέχει στην μουσική παράσταση της Μαρίας Στεφάνου, «Ο Χάρτινος Κόσμος»
Από το 2008 έως και σήμερα παραμένει ενεργός επαγγελματίας μουσικός με πολλές συνεργασίες κάθε χρόνο, συμμετοχή σε δισκογραφίες μουσικοθεατρικές παραστάσεις και solo εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.

https://www.facebook.com/nikoskouthourisofficial/

https://www.instagram.com/nikoskouthouris/