Μυρτώ Καμβυσίδη: “…αν καταφέρνουμε να συγκινούμε κόσμο μέσα από τα τραγούδια μας, αυτό και μόνο συνιστά μεγάλο κατόρθωμα”

Στις ερωτήσεις απάντησε η Μυρτώ Καμβυσίδη, τραγουδίστρια των έτερονήμισυ

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Όταν ήμουν πολύ μικρή ο μελωδικός ήχος της φωνής της μητέρας μου…και τα τζιτζίκια στο μέρος που μεγάλωσα…

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Με όλους τους καλούς μουσικούς… μας αρέσουν πολύ οι συνεργασίες.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Ασφαλώς και όχι. Επιδιώκουμε την προσπάθεια εξωτερίκευσης στο κοινό των συναισθημάτων μας και του ψυχικού μας κόσμου. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επιτυχία μέσα σε αυτή μας την προσπάθεια. Κατά συνέπεια ούτε και το ενδεχόμενο της αποτυχίας είναι υπαρκτό. Παρόλα αυτά, αν καταφέρνουμε να συγκινούμε κόσμο μέσα από τα τραγούδια μας, αυτό και μόνο συνιστά μεγάλο κατόρθωμα.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δηλώσουμε συμμετοχή σε κάποιο από αυτά. Δεν είμαστε εναντίον τους, αλλά εχουμε την εντύπωση ότι αφορούν καθαρά στο εμπορικό κομμάτι της μουσικής. Δεν υπηρετούν την ίδια τη μουσική ως προς την εξέλιξή της. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τους συμμετέχοντες. Έχουμε αρκετούς φίλους που επέλεξαν την συμμετοχή τους σε τέτοιες εκπομπές αν και είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Είναι η συνεργασία με τον Νίκο Ζούδιαρη που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και μας έχει ενθουσιάσει όλους.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Για την πορεία κάποιου συχνά είναι υπεύθυνος ο ίδιος… εφάπτεται και με τον άξονα της τυχαιότητας αλλά έχει να κάνει με τις σπουδές του, με τον χαρακτήρα του, με την “γεγονότητά” του όπως έλεγε κι ο Σαρτρ… κατά τ’ άλλα υπάρχουν πολύ σοβαροί άνθρωποι στο χώρο και όντως μπορούν και βοηθούν.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Αυτό το διάστημα σχεδιάζουμε τις εμφανίσεις μας στο Μουσικό Κουτί στο Γκάζι και προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Αυτό που θέλουμε στο μακρινό μέλλον είναι η δουλειά μας να είναι τόσο σπουδαία που να μην μπορεί κάποιος να την εξαιρέσει οταν αναφέρεται στην καλή ελληνική μουσική. Ευχή.

Λίγα λόγια για τους “ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ”

Οι “Έτερονήμισυ” είναι μια ομάδα φίλων, μουσικών και όχι μόνο, που καταπιάνονται με διάφορα μουσικά είδη.
Το πρώτο τους δισκογραφικό βήμα “Η στράτα που βαδίζω” ήταν ένα cd εμπνευσμένο από την κουλτούρα της Κρήτης, με συνοδεία τις μοναδικές φωνές του Βασίλη Σκουλά, του Ψαραντώνη και άλλων καλλιτεχνών ενώ αμέσως μετά ακολούθησε και το μουσικό παραμύθι της Γωγώς Σούρλα, “Όταν αρρώστησε ο Ηλίος”, με αφηγητή τον Γιάννη Ζουγανέλη και πλήθος αγαπημένων ερμηνευτών και ηθοποιών (Παντελής Θαλασσινός, Λευτέρης Ελευθερίου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Πάνος Μουζουράκης, Θοδωρής Μαραντίνης, Μελίνα Μακρή, Zeraw, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παντελής Καναράκης, Αλεξάνδρα Ούστα, Ματθίλδη Μαγγίρα, Αδάμαντας (Prof. Sinnerz), Μαρίνα Δακανάλη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Νίκος & Γιώργος Στρατάκης).

Το 2018 κυκλοφόρησαν το τρίτο τους cd με τίτλο «Έτερονήμισυ», το οποίο περιλαμβάνει 14 πρωτότυπα τραγούδια με τις συμμετοχές των Μανώλη Μητσιά, Βασίλη Σκουλά, Σταύρου Σιόλα, Ματθίλδης Μαγγίρα, Σαββέριας Μαργιολά, Ανατολής Μαργιόλα, Μάγδας Βαρούχα, Χρήστου Νινιού, Αργύρη Λούλατζη, Λευτέρη Ελευθερίου, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, Νίκου Στρατάκη και Γιάννας Βασιλείου.

Από το δίσκο, ξεχώρισαν και οπτικοποιήθηκαν τα τραγούδια “Στα σύννεφα” με τη φωνή του Σταύρου Σιόλα, “Να ‘ξερα που κοιμάσαι” με τη φωνή της Μάγδας Βαρούχα, “Στα μικρά μας λάθη” με τη Σαββέρια Μαργιολά, “Μαύρο γράμμα” με τον Νίκο Στρατάκη, “Ίσως” με τους Χρήστο Νινιό και Αργύρη Λούλατζη και “Τίποτα δεν απέμεινε” και “Η Σέβα για τη Σέρβα” που ερμηνεύει η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Μυρτώ Καμβυσίδη.

Ακόμα οι “Έτερονήμισυ” συμμετείχαν στο single του Θοδωρή Κοτονιά με τίτλο “Ο Θιος” δίνοντας το δικό τους ξεχωριστό ύφος!

Το 2019 κυκλοφόρησαν το νέο τους project με τίτλο “Δανεικά… κι αγύριστα”, στο οποίο επιλέγουν τραγούδια άλλων δημιουργών και τα “ζωγραφίζουν με τις δικές τους πινελιές”. Πρώτο δείγμα αυτής της εργασίας το τραγούδι του Νίκου Ζούδιαρη “Μέτρησα” με τη φωνή του Χρήστου Νινιού ενώ σύντομα ακολουθήσαν και τα “Μάτια σαν και τα δικά σου”, “Ανάθεμα τον αίτιο” κι “Έπεφτε βαθιά σιωπή”.
Στην παρούσα φάση, οι «Έτερονήμισυ» ετοιμάζονται για τις χειμερινές παραστάσεις τους στο «Μουσικό κουτί» (Γκάζι, Δεκελέων 32) και ηχογραφούν τον καινούργιο τους δίσκο, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Νίκου Ζούδιαρη.

Η σύνθεση των “Έτερονήμισυ” είναι:

Μυρτώ Καμβυσίδη: τραγουδίστρια
Κώστας Ανετάκης: συνθέτης, στιχουργός, κιθάρες
Σπύρος Μέντης: συνθέτης, στιχουργός, λαούτο
Γιώργος Σκορδαλός: λύρα, λαούτο, μαντολίνο, φωνητικά
Χρήστος Τζελεπόπουλος: κοντραμπάσο
Βασίλης Γιασλακιώτης: τύμπανα
Γιώργος Στογιώργης: κανονάκι
Γιώργος Μακρής: κλαρίνο, φλάουτο, γκάιντα
Γιούλη Δανιγγέλη: πιάνο, ακορντεόν, φωνητικά
Γιάννης Συράγας: συνθέτης, λαούτο, μαντολίνο
Κώστας Καλατζής: κρουστά