Μπινιάρη Καλλιόπη: Η επόμενη μέρα δυστυχώς θα είναι… “Μια κοινωνία στην απομόνωση για μια κανονικότητα”

Η Dreamteam σε συνεργασια με το Polismagazino.gr, στην έναρξη του νέου Χρόνου και με δράσεις #giaenankaliterokosmo, δίνει βήμα σε καλλιτέχνες για να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, έργα και απόψεις:

“Ο πολιτισμός έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα λόγω των περιοριστικών μέτρων. Παραστασεις, φεστιβάλ ακυρώθηκαν, εκθέσεις αναβλήθηκαν… Πρεπει να γίνουν περισσότερα για την παροχή στήριξης σε όσους εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού μέχρι τα πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό.”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Τα συναισθήματα σίγουρα είναι ανάμεικτα. Η αλήθεια είναι πως ήταν μια δυσκολη χρονιά παρόλο που όλοι πιστεύαμε πως θα αποτελούσε την αρχή μιας νέας εποχής. Προκειται για τη χρονιά των εμβολιασμών, των Ολυμπιακών αγώνων και των σπουδαίων προκρίσεων. Παράλληλα όμως αποτέλεσε και μια χρονιά για τη χώρα μας με σημαντικές απώλειες, με φυσικές καταστροφές και με ένα θλιβερό ρεκόρ, εκείνο των άνω των 15 συνολικά γυναικοκτονιών.

Πως αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα με την πανδημία και τα μέτρα για τον covid; Με αισιοδοξία… Δεν γίνεται διαφορετικά. Όλοι ελπίζουμε πως θα έρθουν καλύτερες μέρες. Εκτος από καλλιτέχνης είμαι και μαμά οπότε είναι καθήκον μου να περνάω στα παιδιά μου και στους μαθητές μου αισιόδοξα μηνύματα.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του Πολιτισμού το 2022; Δυστυχώς ο πολιτισμός έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα λόγω των περιοριστικών μέτρων. Παραστασεις, φεστιβάλ ακυρώθηκαν, εκθέσεις αναβλήθηκαν. Κινηματογράφοι θέατρα μουσεία έκλεισαν τις πόρτες τους. Πρεπει να γίνουν περισσότερα για την παροχή στήριξης σε όσους εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού μέχρι τα πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Ειλικρινά πιστεύετε πως θα γυρίσουμε στην προ κοβιντ εποχή; Εγώ δεν το πιστεύω… Το μόνο που μπορώ να πω είναι να προσπαθήσουμε να μην χάσουμε την ανθρώπινη υπόσταση μας και να μην διαχωριζόμαστε.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Η επόμενη μέρα δυστυχώς θα περιέχει και τις 3 αυτές έννοιες. Μια κοινωνία στην απομόνωση για μια κανονικότητα…

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Όταν κάνουμε σχέδια λένε πως ο Θεός γελάει, οπότε δεν κάνω. Αυτη η πανδημία δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει, τι μέρα θα ξημερώσει με μια νέα μετάλλαξη, με νέα μέτρα. Θελω τόσα πολλά να κάνω, έχω τόσα πολλά να δείξω…. αλλά περιμένω να δω τι θα γίνει. Σας υπόσχομαι όμως πολλά παραπάνω από ό,τι σας έχω δείξει…

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/