Μιράντα Κουνελάκη: Ήταν λιγάκι “τζαζ”

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Θυμάμαι κάθε πρωτοχρονιά που έστελνε σε όλους τους φίλους και συνεργάτες της καρτ- ποσταλ που είχε σκίτσο ένα κουνελάκι, με τις ευχές της και χωρίς το όνομα της. Όλοι ήξεραν ότι ήταν από την Μιράντα Κουνελάκη. Μ’ αυτήν την ιδιαίτερη παρουσία στον Ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο, πολύ καλή ηθοποιό, με φουλ ενέργεια και μπρίο αλλά λιγάκι “Τζαζ”, όπως έλεγαν χαριτολογώντας οι συνάδελφοι της, θα ασχοληθούμε σήμερα.

Μεγάλη συγκίνηση στην ντόπια καλλιτεχνική οικογένεια προκάλεσε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου της Μιράντας Κουνελάκη, που «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών. Ηθοποιός ιδιαίτερα αγαπητή και με μακρόχρονη διαδρομή στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, υπήρξε ένα πολύπλευρο ταλέντο, καθώς διακρίθηκε σε πολλά διαφορετικά είδη από το δράμα μέχρι την κωμωδία και από την οπερέτα και την επιθεώρηση μέχρι την μιμητική. Ναι, έκανε φοβερές μιμήσεις.

Η Μιράντα Κουνελάκη, ήταν γεννημένη στην Αθήνα το 1939 και είχε σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1961. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μουσική και το πιάνο. Στον κινηματογράφο πρωτόπαιξε μαθήτρια ακόμα της δραματικής σχολής, το 1960 ενώ στο θέατρο εμφανίστηκε το 1962 με το Θίασο Κατερίνας Ανδρεάδη.

Έγινε αμέσως ανάρπαστη και γιατί ήταν όμορφη, αλλά κυρίως γιατί ήταν χαριτωμένη, ταλαντούχα και υποστήριζε κάθε ρόλο της με το ίδιο πάθος, ανεξάρτητα του ποιος θα ήταν αυτός. Έπαιζε από κλασικό ρεπερτόριο, μέχρι σύγχρονες κωμωδίες και από οπερέτες μέχρι επιθεωρήσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν και το λάθος της που δεν έγινε ποτέ η σούπερ πρωταγωνίστρια. Άλλαζε συνέχεια στιλ και είδος. Έπαιζε από μελό και φουστανέλες, μέχρι κωμωδίες και Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Η Μιράντα Κουνελάκη παντρεύτηκε τον Νίκο Νικολαρέα (ραδιοφωνικό παραγωγό/παρουσιαστή και αργότερα τηλεοπτικό παραγωγό), γνωστός ως “Συνεργάτης χωρίς όνομα”. Πρέπει να παντρεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Ο γάμος τους κράτησε μόνο 3 χρόνια, γιατί εκείνη ήθελε παιδιά ενώ ο Νικολαρέας όχι. Πιστεύω όμως πως δεν είναι αυτός ο λόγος που χώρισαν, μια και ο Νικολαρέας ήταν φοβερός γυναικάς και φλέρταρε συνέχεια. Ένας φίλος που έζησε από κοντά εκείνη την εποχή, μου είπε επίσης, ότι ενώ ο Νικολαρέας με όλες τις πρώην του διατηρούσε καλές σχέσεις, με την Μιράντα δεν είχαν ποτέ επαφή μετά το διαζύγιο. Ψάχνοντας λοιπόν να μάθω παρά πάνω, μου σφύριξαν ένα μυστικό που το δημοσιεύω με κάθε επιφύλαξη. Αιτία λέει του διαζυγίου δεν ήταν τόσο οι απιστίες του Νικολαρέα, αλλά η κρυφή σχέση της Μιράντας με τον Μάνο Κατράκη.

Τηλεφώνησα στον γιο του Νίκου Νικολαρέα – που είχαμε γνωριστεί παλιότερα – μπας και μάθω περισσότερα….

H συνέχεια εδώ: https://bit.ly/38wJy4A