Μαρια Βαμβακιδη: “η τέχνη ήταν ανέκαθεν ένας ελεύθερος τρόπος έκφρασης, μια άποψη για την ζωή, μια κατάθεση ψυχής και συναισθημάτων”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Όσο θυμάμαι ζωγράφιζα πάντα. Ήταν μέρος της διασκέδασης μου και τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου.

Περνούσα πολλές ώρες παρατηρώντας γύρω μου και έπειτα αποτύπωνα στο χαρτί ότι με είχε εντυπωσιάσει.

Κάποια στιγμή, κατόπιν παρότρυνσης καθηγητή μου ξεκίνησα μαθήματα σχεδίου για να δώσω στην καλών τεχνών και τότε κατάλαβα πως δεν ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την ζωγραφική αλλα να την κρατήσω για εμένα, για να μην χάσω την μαγεία της.

Παρόλα αυτά, μεγαλώνοντας άρχισα να ασχολούμαι όλο και πιο ενεργά και τα τελευταία χρόνια επαγγελματικά και ευτυχώς η μαγία της δεν χάθηκε!!!

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Λένε ότι o καλλιτέχνης γεννιέται. Σίγουρα η αγάπη για την τέχνη ειναι έμφυτη.

Προσωπικά πιστεύω πως όλοι μέσα μας κρύβουμε εναν καλλιτέχνη, που μπορεί να μην έχει δεχτεί ακόμα το ανάλογο ερέθισμα για να ενεργοποιηθεί.

Πάντως η τέχνη θεωρείται η ψυχοθεραπεία του αιώνα μας και όλοι έχουμε το δικαίωμα να εκφραστούμε μέσα από αυτή χωρίς να φοβόμαστε ότι θα κριθούμε.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η λέξη ελευθερία πιστεύω θα ήταν η ιδανική ! Ελευθερία έκφρασης , άποψης, κατάθεσης συναισθημάτων.
Η τέχνη ήταν ανέκαθεν ένας ελεύθερος τρόπος έκφρασης, μια άποψη για την ζωή, μια κατάθεση ψυχής και συναισθημάτων αλλά και μετάδοσης αυτών.

Για μένα η ζωγραφική είναι ο καλύτερος φίλος, που μπορώ ανά πάσα στιγμή να μιλήσω ελεύθερα , να περάσω τους προβληματισμούς μου και να νιώσω καλύτερα.

Αλλες λέξεις όπως χαρά, ενέργεια, φαντασία, αισιοδοξία με εκφράζουν όμως εξίσου.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Όχι ακριβώς. Θα έλεγα πως υπερτερεί η ανάγκη για δημιουργία. Η ζωή έτσι και αλλιώς με τα τόσα ερεθίσματα της καθημερινότητας είναι πηγή έμπνευσης.

Μια εικόνα, μια λέξη, μια σκέψη, μπορεί να μου δώσει το ερέθισμα για το επόμενο θέμα μου.

Η τεχνική που θα ακολουθήσω έρχεται αμέσως μετά και εξαρτάται από το συναίσθημα που θέλω να περάσω όποτε η τελική έμπνευση εξαρτάται κατά πολύ απο την διάθεση της στιγμής.

Θεωρώ ότι το σημαντικότερο μέρος του έργου τελικά έρχεται εν μέσω της δημιουργικής διαδικασίας.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη;

Φιλόδοξη, ανήσυχη, δημιουργική. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με κάθε πίνακα, αναζητώντας μια ιδιαίτερη αποτύπωση του θέματος που να μπορεί να αποδίδει με το παιχνίδισμα των σχημάτων και των χρωμάτων, το συναίσθημα και την κίνηση.

Αγαπώ το χρώμα και την κίνηση. Γενικά αγαπώ τα πάντα γύρω μου. Ολα κρύβουν κάποιο ενδιαφέρον και ένα προβληματισμό.

Αυτό που θα ήθελα να περάσω μέσα από την δουλειά μου με τα θέματα που επιλέγω και με εκφράζει απόλυτα, είναι θετική σκέψη, θετική ενέργεια, αγάπη και σεβασμός σε ότι κάνουμε και προπάντων στον εαυτό μας.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σίγουρα το να ζωγραφίζω για πάντα και να μοιράζομαι την χαρά που μου δίνει με όλο τον κόσμο!

Πέρα από αυτό, μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις που θα πάρω μέρος τον επόμενο χειμώνα, και μέχρι το καλοκαίρι ίσως μια ατομική, είναι τα πιο κοντινά.

Επίσης κάποιες προτάσεις για συνεργασία στο εξωτερικό, αλλά είναι λίγο νωρίς για να πω περισσότερα.

Έχω ήδη δημιουργήσει και τον δικό μου χώρο που εκθέτω τα έργα μου και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό, γιατί έτσι μπορώ να προβάλω ένα μέρος της δουλειάς μου σε όποιον ενδιαφέρεται.

Όμως τελικά θεωρώ ένας καλλιτέχνης δεν πρέπει να κάνει πολλά σχέδια, και αυτά που κάνει να είναι προσιτά, γιατί διαφορετικά μπορεί να χαθεί η μαγεία της δημιουργίας και η αυθεντικότητά του, μέσα στην προσπάθεια της επιτυχίας.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει μέχρι και σήμερα με την οικογένεια της στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σε νεαρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, αγιογραφίας και πιάνου.

Αποφοίτησε από την σχολή Αkto Art and design, γραφικές τέχνες και έπειτα συνέχισε την παρακολούθηση μαθημάτων αγιογραφίας και ζωγραφικής σε τοπικές ιδιωτικές σχολές και ταυτόχρονα ξεκίνησε και την επαγγελματική της πορεία.

Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής καθώς επίσης εκθέτει την δουλειά της σε ιδιόκτητο χώρο.

Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.